Ο Βασίλης Χατζηπαναγής συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις των τυχερών ποδοσφαιριστών, υπό την έννοια ότι πολλά κατορθώματά του καλύφθηκαν τηλεοπτικά και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν σε διαδικτυακά κανάλια.
Λάθος. Οι φίλαθλοι είναι οι τυχεροί που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ανά πάσα στιγμή και ώρα τις μαγικές του ενέργειες με τα χρώματα του Ηρακλή.
Εκείνος ήταν άτυχος, διότι αν και το επιθυμούσε σφόδρα δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών σε αναμέτρηση κάποιας διοργάνωσης (σ.σ. συμμετείχε μόνο σε ένα φιλικό ματς τον Μάιο του 1976 κόντρα στην Πολωνία).
Μέχρι τα 30 του προσπάθησε 2 φορές να αποκτήσει το δικαίωμα της παρουσίας στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όμως σε αμφότερες τις περιπτώσεις η εκτελεστική επιτροπή της FIFA απέρριψε τις αιτήσεις του, καθώς είχε εκπροσωπήσει τη Σοβιετική Ένωση μέσω της Ολυμπιακής ομάδας, της Εθνικής Εφήβων και της Εθνικής Ελπίδων.
Τον Ιούνιο του 2017, ο Νίκος Πανταζής, συμπαίκτης του Χατζηπαναγή στον Ηρακλή, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην ιστοσελίδα Sport-Retro.gr, με αφορμή την 41η επέτειο της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, ο συνταξιούχος καθηγητής φυσικής αγωγής με την πλούσια δράση του στα κοινά του δήμου Χαλανδρίου, είε κληθεί να μιλήσει για τον «Βάσια».
«Έστω ότι εσύ μπορούσες να κάνεις δύο πράγματα στο γήπεδο, άλλος μπορούσε τρία, άλλος τέσσερα, ο Γιούτσος, τον οποίον θεωρώ τον δεύτερο καλύτερο Έλληνα παίκτη μετά τον Λουκανίδη, μπορούσε να κάνει πέντε. Ο Χατζηπαναγής επίσης μπορούσε να κάνει πέντε πράγματα, αλλά είχε και αυτό το έκτο. Αυτό που σχετιζόταν με το ένστικτο.
Λειτουργούσε… εξωποδοσφαιρικά. Ήταν δύσκολος συμπαίκτης γιατί τη μία μπορούσε να σου δώσει την μπάλα ενώ δεν την περίμενες, την άλλη που ήσουν σε καλή θέση για γκολ να μην σου την έδινε… Ήταν δεξιοτέχνης και απρόβλεπτος», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Πανταζής.
Ανάμεσα στις πολλές μαγικές στιγμές του Χατζηπαναγή που έχουν διασωθεί στο διαδίκτυο, υπάρχει και το σόου του στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ την περίοδο 1983-84.
Τότε ο Ηρακλής δεν είχε καμία σχέση με το «σήμερα». Αφότου κατέκτησε το τρόπαιο του 1976, έφτασε μέχρι τον τελικό του 1980 και του 1987, ενώ κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο του 1985.
Παράλληλα, τη σεζόν 1983-84, ο «γηραιός» διεκδίκησε σθεναρά το παρθενικό πρωτάθλημα της ιστορίας του, όμως στο τέλος χαμογέλασε ο Παναθηναϊκός.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο Ηρακλής διέθετε σπουδαίους παίκτες. Σαφέστατα, ο Χατζηπαναγής ήταν ο κορυφαίος. Κατά πολλούς φιλάθλους, μάλιστα, είναι ο καλύτερος Έλληνας άσος όλων των εποχών. Και αν μη τι άλλο κανείς δεν μπορεί να τους θεωρήσει υπερβολικούς.
Χιλιάδες λέξεις θα μπορούσαν να γραφτούν για τον ομογενή μεσοεπιθετικό από την Τασκένδη, ο οποίος τον Νοέμβριο του 1975 άφησε την Παχτακόρ για χάρη του Ηρακλή.
Επομένως, μέσω αυτού του γκολ που θα απολαύσετε παρακάτω (οι παλιοί πιθανότατα θα το θυμούνται), αποτυπώνεται ένα μικρό, πλην τρανταχτό, δείγμα της αξίας του.
Στον πρώτο προημιτελικό, ο οποίος είχε διεξαχθεί στο γήπεδο Χαριλάου λόγω τιμωρίας του ΠΑΟΚ, καμία ομάδα δεν κατάφερε να σκοράρει.
Το 0-0 της 9ης Μαΐου 1984 άφηνε ανοικτούς λογαριασμούς, αν και ο Ηρακλής της εποχής σπανίως έφευγε με σκυμμένο κεφάλι από το Καυτανζόγλειο.
Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα αποδείχθηκε ότι ο «γηραιός» ήταν πολύ ανώτερος του ΠΑΟΚ, αφού το σκορ έγραψε 4-1.
Ο Χατζηπαναγής ήταν απλά ασταμάτητος. Στο πρώτο γκολ έκανε τακουνάκι, προτού οι συμπαίκτες του συνεργαστούν άψογα και ο Σάββας Κωφίδης ανοίξει το σκορ. Στο δεύτερο σέντραρε από αριστερά και ο Λάκης Παπαϊωάννου διπλασίασε τα γκολ. Στο τέταρτο βρήκε με τη μία τον Γιώργο Καραΐσκο, σπάζοντας το τεχνητό οφσάιντ. Είχε δηλαδή συμβολή σε όλα!
Τώρα βέβαια θα αναρωτιέστε τι σκαρφίστηκε στο τρίτο. Δεν αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο. Διότι πολύ απλά χρήζει ειδικής μνείας.
Ο Μπάμπης Ξανθόπουλος τού έδωσε την μπάλα. Ο «Βάσια» βρισκόταν πίσω από τη σέντρα. Κοντρόλαρε, βρήκε οπτικό πεδίο, έκανε μερικά αγγίγματα, ξαφνικά επιτάχυνε και το ίδιο ξαφνικά άλλαξε κατεύθυνση, επιχειρώντας κατά μέτωπο επίθεση.
Πέρασε ανάμεσα από δύο αντιπάλους σαν σε προπόνηση και συνέχιζε να καλπάζει με το μαγικό αριστερό του πόδι, ώσπου έφτασε ως το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής.
Είχε ήδη ζυγίσει το σουτ του, το έκανε με δύναμη, σημάδεψε την αριστερή γωνία του ΠΑΟΚ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Απλά «Βάσια». Απολαύστε τον και απαντήστε με το χέρι στην καρδιά αν κρίνεται ορθός ο χαρακτηρισμός «Έλληνας Μαραντόνα»: