EURO 2024: Τα ρεκόρ που έσπασαν και αυτά που περιμένουν νέους κατόχους
Βρείτε μας στο

Μόλις 23 δευτερόλεπτα χρειάστηκαν στην αναμέτρηση της πρεμιέρας ανάμεσα στην Αλβανία και την Ιταλία, ώστε ο Ντενίμ Μπαϊράμι να ανοίξει το σκορ. Εκείνο το γκολ δεν έμελλε να δώσει βαθμούς στην Αλβανία, η οποία ηττήθηκε από την Ιταλία με 2-1, αλλά έγραψε ιστορία, αφού καταγράφηκε ως το πιο γρήγορο γκολ που σημειώθηκε ποτέ σε αγώνα τελικής φάσης του UEFA EURO. Κατόπιν αυτού, η Εθνική Ελλάδος δεν είναι πια η ομάδα που δέχθηκε το πιο γρήγορο γκολ, κάτι που ίσχυε από το EURO 2004 και τον αγώνα με τη Ρωσία, όταν ο Εμίλ Κιριτσένκο σκόραρε στο 67ο δευτερόλεπτο.

Ένα ακόμη ρεκόρ έσπασε στον ίδιο όμιλο και μάλιστα από γκολ που δέχτηκε και πάλι η Ιταλία. Αυτήν τη φορά ήταν το γκολ του Λούκα Μόντριτς στο ματς της Κροατίας κόντρα στη «Σκουάντρα Ατζούρα». Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, σκοράροντας σε ηλικία 38 ετών και 289 ημερών, ξεπερνώντας τον Αυστριακό Ίβιτσα Βάστιτς, που στο Euro του 2008 είχε σκοράρει σε ηλικία 38 ετών και 257 ημερών κόντρα  στην Πολωνία. Φυσικά, κάθε άλλο παρά απίθανο είναι το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί ξανά κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, αφού συνεχίζουν παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που είναι περίπου 7 μήνες μεγαλύτερος από τον Μόντριτς ή ακόμη και ο συμπαίκτης του στην Πορτογαλία, Πέπε, ο οποίος είναι πάνω από 41 ετών!

Μιας και ο λόγος για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, πρόσφατα έγινε ο πρώτος παίκτης σε ασίστ στην ιστορία του θεσμού, φτάνοντας τις 7 και ξεπερνώντας τον Τσέχο Κάρελ Πομπόρσκι, που έχει σημειώσει 6. Ο Πορτογάλος σούπερσταρ έχει παράλληλα το ρεκόρ των περισσότερων τερμάτων με 14 συνολικά, ενώ επιδιώκει να γίνει και ο μοναδικός παίκτης που θα έχει σκοράρει σε 6 EURO.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ακόμη ρεκόρ τα οποία κρατούν εδώ και χρόνια και αναζητούν τον νέο τους κάτοχο. Ορισμένα από αυτά μάλιστα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα της Stoiximan, επίσημου χορηγού του UEFA EURO 2024™. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

 Το παιχνίδι με το ρεκόρ περισσότερων γκολ σε έναν αγώνα

Οι Γιουγκοσλαβία και Γαλλία είχαν συναντηθεί στο πλαίσιο ημιτελικού του UEFA EURO 1960. Το αποτέλεσμα ήταν 5-4 και αυτά τα 9 γκολ είναι τα περισσότερα που έχουν μπει ποτέ σε αγώνα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας, δηλαδή δίχως να υπολογίζεται το ενδεχόμενο παράτασης ή της διαδικασίας των πέναλτι.

Οι «τρικολόρ» προηγούνταν 2-1 στο ημίχρονο, με τους Γιουγκοσλάβους να προηγούνται στο πρώτο δεκάλεπτο του β’ μισού και να διαμορφώνουν το 2-4 στο 75′. Στο δεκαπεντάλεπτο που απέμενε οι δύο ομάδες σκόραραν άλλα 3 τέρματα (2 οι Γάλλοι και 1 οι Γιουγκοσλάβοι).

Τρεις είναι οι περιπτώσεις παιχνιδιών, κατά την κανονική διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 7 γκολ. Πιο συγκεκριμένα, είναι το 4-3 της Ισπανίας επί της Γιουγκολασβίας, στη φάση των ομίλων του 2000. Για τα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης, η Ολλανδία προκρίθηκε με θριαμβευτικό τρόπο: το 6-1 επί της Γιουγκοσλαβίας. Τέλος, στα προημιτελικά του 2016 η Γαλλία επιβλήθηκε της, ευχάριστης έκπληξης εκείνου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Ισλανδίας, με 5-2.

 Το παιχνίδι που «κρατά» το ρεκόρ τερμάτων που δέχθηκε μια ομάδα

Το Ολλανδία – Γιουγκοσλαβία 6-1 το 2000 είναι το ματς όπου σημειώθηκε το ρεκόρ τερμάτων που έχει δεχθεί μία ομάδα σε κανονική διάρκεια αγώνα του ΕυρωπαΪκού πρωταθλήματος. Καμία ομάδα δεν έχει δεχθεί περισσότερα από τα 6 που δέχθηκαν οι «πλάβι». Έως τότε τα περισσότερα ήταν τα 5 που είχε σκοράρει η Γιουγκοσλαβία απέναντι στη Γαλλία το 1960.

 Ο τελικός με το ρεκόρ μεγαλύτερης διαφοράς γκολ

Συνήθως οι τελικοί είναι αμφίρροπα παιχνίδια, που μένουν σε χαμηλά σκορ, με χαμηλή διαφορά γκολ ανάμεσα στη νικήτρια και την ηττημένη ομάδα. Αυτόν τον κανόνα «έσπασε» η Ισπανία το 2012, με το επιβλητικό 4-0 απέναντι στην Ιταλία. Το ματς αυτό διατηρεί μέχρι σήμερα το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαφοράς γκολ στην ιστορία των τελικών του EURO. Η προηγούμενη κάτοχος του ρεκόρ ήταν η Δυτική Γερμανία που είχε επικρατήσει της Σοβιετικής Ένωσης 3-0, το 1972.

Θα γίνει ποτέ το 4-4;

Ένα σκορ που δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων είναι το 3-3 ως το ισόπαλο αποτέλεσμα με τα περισσότερα τέρματα στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα. Το 3-3 είναι ένα σκορ, το οποίο έχει σημειωθεί συνολικά τέσσερις φορές στην ιστορία του θεσμού στα παιχνίδια Ρωσία – Τσεχία το 1996, Γιουγκοσλαβία – Σλοβενία το 2000, Ουγγαρία – Πορτογαλία το 2016 και Γαλλία – Ελβετία το 2020. Θα δούμε άραγε φέτος κάποιο παιχνίδι να λήγει 4-4 στα 90 λεπτά;