30.000 ευρώ η πτήση: Αυτό που δεν κατάλαβε ποτέ κανείς για τον Τόνι Κρόος...
Βρείτε μας στο

Ήρθε λοιπόν η ώρα. Το ξέραμε όλοι ότι είναι κοντά, όμως δεν ξέραμε πότε θα γραφτεί το οριστικό φινάλε κάποιου που στη χειρότερη περίπτωση κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους κορυφαίους Γερμανούς όλων των εποχών. Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γκερντ Μίλερ, Λόταρ Ματέους. «Είναι ο καλύτερος, αν δεις τους τίτλους που έχει κατακτήσει, είναι το Νο1» είπε για τον Τόνι Κροος ο τελευταίος.

Στην αδιανόητη καριέρα του, κατάκτησε με club και Εθνική 34 κούπες και το μόνο που δεν κατάφερε ήταν αυτό που προσπάθησε και πάλι τώρα στα γήπεδα της πατρίδας του, ένα Euro. Ακόμα και χωρίς αυτό όμως, ο ξανθομάλλης μετρονόμος είπε ‘Auf Wiedersehen’ στο ποδόσφαιρο όντας πραγματικά υπερπλήρης από τα πάντα. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην κορυφαία ομάδα του πλανήτη, δίπλα σε υπερπαίκτες και σήκωσε 6 Champions League και ένα Mundial.

Πέρα από τις ομαδικές επιτυχίες και τα ατομικά στατιστικά που παραπέμπουν περισσότερο σε υπολογιστή παρά σε άνθρωπο, τον Κροος μέσα στα χρόνια έκαναν πολύ διαφορετικό και κάποιες επιλογές του. Κάποιες ιστορίες που τον ακολουθούν και πραγματικά κάνουν πολύ ξεχωριστό τον μύθο του. Η πιο γνωστή από αυτές ήταν δέκα χρόνια πριν.

Αφού είχε κάνει το αγροτικό του ως δανεικός στην Λεβερκούζεν για 18 μήνες, από το 2010 έπαιζε στην Μπάγερν, οπότε είχε αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 έπαιξε 689 από τα 690 πιθανά λεπτά στην πορεία της Mannschaft προς τον τίτλο, ενώ στην ιστορική 7άρα κόντρα στην Βραζιλία στα ημιτελικά πέτυχε δύο γκολ και έδωσε ένα. Αν και ακόμα μικρός σχετικά, ο Κροος ήξερε τι παίκτης ήταν. Και αυτό αποδείχθηκε μεγάλο πρόβλημα για τους Βαυαρούς.

30.000 ευρώ η πτήση: Αυτό που δεν κατάλαβε ποτέ κανείς για τον Τόνι Κρόος...

Μόλις μερικές εβδομάδες μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έθεσε θέμα στην ομάδα του. Ενημέρωσε ότι αν δεν πάρει μισθό ίδιο με του Μάριο Γκέτσε, που είχε αποκτηθεί έναν χρόνο νωρίτερα από την Ντόρτμουντ, θέλει να αποχωρήσει. Το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό και έτσι πίεσε τον σύλλογο να τον πουλήσει στην Ρεάλ Μαδρίτης στην πραγματικά αστεία τιμή των 25 εκατ. ευρώ. Μια απόφαση που όσο και αν δεν το έχουν παραδεχθεί ποτέ, πλήγωσε όσο λίγες την Μπάγερν.

Ξεροκέφαλος και αντισυμβατικός, ο Κροος κάμποσες φορές έχει τοποθετηθεί κατά του συστήματος των UEFA/FIFA που ενεργεί σε βάρος των ποδοσφαριστών, ενώ αντίστοιχα έχει δεχθεί και εκείνος κριτική. Τις περισσότερες φορές ήταν από ανθρώπους της Μπάγερν που είχαν «φαγωθεί» να βγάλουν αναχρονιστικό τον τρόπο που πασάρει, ποιον, έναν άνθρωπο που πρέπει να έχει κάνει 50 λάθος πάσες σε όλη του τη ζωή. Την ίδια στιγμή, κάποιοι, πιο παρατηρητικοί, τον είχαν κατηγορήσει για μεγαλομανία.

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Εθνική κάποιοι είχαν διαπιστώσει ότι είχε τη συνήθεια να μην ακολουθεί την υπόλοιπη ομάδα. Μετά το τέλος των αγώνων ένα βαν τον περίμενε στο γήπεδο και τον οδηγούσε στο αεροδρόμιο. Στη συνέχεια με ιδιωτικό jet, που είχε πληρώσει 30.000 ευρώ, επέστρεφε στο σπίτι του, σε μια ρουτίνα για την οποία είχε κατηγορηθεί ως εγωιστής. Όμως ο Κροος μέσω ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεων, έκανε τους επικριτές του να καταπιούν τη γλώσσα τους.

«Έχω το συναίσθημα ότι θέλω να είμαι εκεί. Είναι το ομορφότερο μέρος να βρίσκομαι. Λατρεύω να είμαι μαζί τους. Αλλάζει το mood μου εντελώς, νιώθω τέλεια όταν είμαι στο σπίτι. Αξίζει κάθε ώρα ταξιδιού, το να ταξιδεύω τη νύχτα δεν είναι πρόβλημα. Πολύ κόσμος λέει ότι αυτό δεν έχει κανένα νόημα ή ότι είναι πολύ αγχωτικό. Όμως για μένα τίποτα δεν είναι πιο αγχωτικό από το να βρίσκομαι μακριά από το σπίτι» ήταν τα λόγια του legend μέσου.

«Μπορεί άλλοι να νιώθουν διαφορετικά, εγώ έτσι είμαι. Άλλοι δεν νιώθουν την ανάγκη να γυρίσουν, εγώ το νιώθω. Δεν είναι ανοησία, το κάνω για να βρίσκομαι στο σπίτι όταν τα παιδιά μου θα ξυπνήσουν το πρωί. Γι’ αυτό τον λόγο θα πλήρωνα όλα τα χρήματα στον κόσμο».

30.000 ευρώ η πτήση: Αυτό που δεν κατάλαβε ποτέ κανείς για τον Τόνι Κρόος...

Μερικά πράγματα έχουν ανεκτίμητη αξία για τον Γερμανό, ο οποίος όπως έβλεπε διαφορετικά το θέμα οικογένεια, έτσι είδε διαφορετικά και το φινάλε της καριέρας του. Οπαδοί, προπονητές, συμπαίκτες, κάποια από τα μεγαλύτερα Μέσα στον κόσμο, έχουν την απορία «γιατί το κόβει αφού μπορεί να παίξει άνετα 4-5 χρόνια ακόμα;». Ο ίδιος ο προπονητής του, Κάρλο Αντσελότι, διατηρεί ακόμα την ελπίδα να αλλάξει γνώμη. «Ένα τηλεφώνημα αρκεί».

Τον πάμε με 1.000 τον Carletto, όμως χλωμό. Ο Γερμανός το βλέπει εντελώς αλλιώς το σκηνικό. Σαν τον Ζιντάν, υπό τις οδηγίες του οποίου κατέκτησε τρία σερί Champions League, θέλει να φύγει σαν Βασιλιάς. «Θέλω να με θυμούνται σαν τον 34χρονο Τόνι Κροος που η τελευταία του χρονιά με την Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η καλύτερη της καριέρας του. Το κατάφερα αυτό και το παίρνω σαν κοπλιμέντο ότι πολλοί θεωρούν πως βάζω τέλος νωρίς».

Άδικο δεν μπορεί να του βρει κανείς. «Πάντα η φιλοδοξία μου ήταν να τελειώσω την καριέρα μου αγωνιζόμενος στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι πολύ περήφανος που βρήκα το κατάλληλο timing για μια απόφαση την οποία πήρα μόνος μου». Το είχε κάνει σαφές ότι δεν θα παίξει σε πιο μικρή ομάδα και ότι δεν θα ακολουθήσει τα βήματα των Ρονάλντο και Μπενζεμά. «Όλα αυτά γίνονται για τα χρήματα».

30.000 ευρώ η πτήση: Αυτό που δεν κατάλαβε ποτέ κανείς για τον Τόνι Κρόος...

Πλέον, έχει όλο τον χρόνο για να βρίσκεται κοντά στη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους. Μακριά από σερί ταξίδια, προπονήσεις και αγώνες. Και το φινάλε της καριέρας του δεν σημαίνει και επιστροφή στην πατρίδα, όπου συχνά αποδοκιμάστηκε και κατηγορήθηκε κυρίως λόγο του τρόπου που αποχώρησε από την Μπάγερν. «Στην Μαδρίτη βρήκα ένα σπίτι μακριά από την Γερμανία. Νιώθω πολύ καλά εδώ, πολύς κόσμος με αγαπά και με κάνει να νιώθω καλά».

Πρόσφατα, άνοιξε στην ισπανική πρωτεύουσα παρακλάδι της Ακαδημίας που φέρει το όνομά του, ενώ έχει και σχέδια για το άμεσο μέλλον. Όχι, δεν περιμένουμε, τουλάχιστον άμεσα, να τον δούμε προπονητή, αλλά μαζί με τον αδερφό του, Φέλιξ, θα τρέξουν το project με όνομα ‘Icon League’ για ποδόσφαιρο σάλας, τη δημιουργία πρωταθλήματος στο στιλ του ‘Kings League’ του Πικέ. Τα επόμενα χρόνια μοιάζουν ιδανικά για τον Τόνι Κροος, που έγραψε ένα φινάλε όπως ακριβώς το ήθελε.

Και οι υπολογιστές, σπάνια κάνουν λάθος…