Ταλέντο και προοπτική: Αυτοί είναι οι «Έλληνες Γιαμάλ» που περιμένουμε να λάμψουν τα επόμενα χρόνια
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ταλέντο και προοπτική: Αυτοί είναι οι «Έλληνες Γιαμάλ» που περιμένουμε να λάμψουν τα επόμενα χρόνια

Τηρουμένων των αναλογιών, επιχειρήσαμε μια σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα και το 16χρονο παιδί - θαύμα της Εθνικής Ισπανίας

Ένα από τα next big things του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ακούει στο όνομα Λαμίν Γιαμάλ. Το επιβεβαιώνει και στα γερμανικά γήπεδα, με highlight το μυθικό γκολ του στον ημιτελικό της Ισπανίας κόντρα στη Γαλλία. Ο μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα έσπασε το στοιχειωμένο ρεκόρ του θρυλικού Πελέ από το 1958, αφού σε ηλικία 16 ετών & 362 ημερών έγινε ο νεότερος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Με αφορμή τον Καταλανό εξτρέμ, το Menshouse.gr αναζήτησε και παραθέτει μερικούς Έλληνες U20, οι οποίοι βαδίζουν στα χνάρια του ιδίου και -ρεαλιστικά μιλώντας- σε εκείνα του Γιάννη Κωνσταντέλια.

Η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στον Ολυμπιακό, δηλαδή τον κάτοχο του UEFA Youth League. Από κοντά και ο ΠΑΟΚ. Αυτοί, λοιπόν, είναι οι πιτσιρικάδες που τα επόμενα χρόνια θα απασχολήσουν το φίλαθλο κοινό.

Ταλέντο και προοπτική: Αυτοί είναι οι «Έλληνες Γιαμάλ» που περιμένουμε να λάμψουν τα επόμενα χρόνια

Χαράλαμπος Κωστούλας (Ολυμπιακός)

Από τη Μαγνησία κι εκείνος, όπως ο Κωνσταντέλιας. Γιος του βετεράνου ποδοσφαιριστή Θανάση Κωστούλα, με τη διαφορά ότι δεν αγωνίζεται στην άμυνα, αλλά στην επίθεση. Γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 2007 και από τις ακαδημίες της Αγίας Άννας Βόλου κατηφόρισε το 2019 σε εκείνες του Ολυμπιακού, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Κωνσταντίνο. Η σπουδαία τεχνική, η δύναμη, το σκοράρισμα με κάθε τρόπο (δύο πόδια, κεφάλι) και το «έτοιμο» σκαρί, τον έκαναν γρήγορα να ξεχωρίσει.

Σε ηλικία 15 ετών, 7 μηνών και 27 ημερών, με τη συμμετοχή του κόντρα στον Ηρόδοτο για τη Super League 2 στις 24/1/2023, ο Χαράλαμπος έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής των «ερυθρολεύκων» που αγωνίστηκε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια του και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, καθώς έβαλε 5 γκολ σε 8 εμφανίσεις στο περυσινό UEFA Youth League που κατέκτησε ο Ολυμπιακός, ωθώντας τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να τον καλέσει στην εφετινή προετοιμασία της ανδρικής ομάδας.

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Ο Κωστούλας έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μέσω της Εθνικής U16, της U17 και της U19.

 

Στέφανος Τζίμας (ΠΑΟΚ / δαν. Νυρεμβέργη)

Ο Ολυμπιακός έχει τον Κωστούλα, ο ΠΑΟΚ τον Στέφανο Τζίμα. Γεννηθείς στη Θεσσαλονίκη την 6η Ιανουαρίου 2006, μέλος των ακαδημιών από το 2013. Επιθετικός με δύναμη, τεχνική, μυαλό και έφεση στο σκοράρισμα.

Στη ρεβάνς της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην Καλαμάτα, στις 10/1/2023, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά τα 17α του γενέθλια, έγινε ο έκτος νεότερος παίκτης της ομάδας που αγωνίστηκε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 5/3/2023, ο Τζίμας μετατράπηκε στον νεότερο σκόρερ της ιστορίας του ΠΑΟΚ, αφού βρήκε δίχτυα στο 6-0 της Τούμπας απέναντι στον Ιωνικό για τη Super League.

Πέρυσι, το βασικότατο στέλεχος των μικρών εθνικών ομάδων κατά την τελευταία διετία, κατέγραψε την πρώτη του… κανονική σεζόν με την ανδρική ομάδα (24 συμμετοχές, 5 γκολ, 1 ασίστ), προτού δοθεί δανεικός στη Νυρεμβέργη.

 

Αντώνης Παπακανέλλος (Ολυμπιακός)

Το ευρύ κοινό τον έμαθε (και έμεινε με το στόμα ανοικτό), όταν έγραψε το 2-0 επί της Μπάγερν στο Μόναχο (ρεβάνς προημιτελικής φάσης UEFA Youth League), με ασύλληπτη ενέργεια στο 37ο λεπτό.

Γεννηθείς στις 11 Αυγούστου 2005, ο Παπακανέλλος δεν στέριωσε σε μικρή ηλικία στον Αστέρα Τρίπολης, ούτε μεταπήδησε στον ενδιαφερόμενο Παναθηναϊκό.

Το επαγγελματικό του ντεμπούτο έγινε στις 18 Ιουνίου 2023, συγκεκριμένα στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού Β’ με τα Χανιά για τη Super League 2.

Το Νο10 από την Κλειτορία Αχαΐας με την πολύ αξιόλογη τεχνική κατάρτιση κλήθηκε από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην εφετινή προετοιμασία της ανδρικής ομάδας.

 

Κοντορουχάς

Τάσος Κοντορουχάς (AEK)

Είδε το πρώτο φως της ζωής στις 9 Μαρτίου 2005 και «μπουσούλησε» ποδοσφαιρικά στην ΑΠΕ Λαυρεωτική, απ’ όπου τον… τσίμπησε η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2021.

Οι «κιτρινόμαυροι» τον είχαν εντοπίσει νωρίτερα, ωστόσο η πανδημία δεν τους επέτρεψε να τον φέρουν στα Σπάτα.

Η έφεσή του στο εκτελεστικό σκέλος φάνηκε με το «καλημέρα», καθώς σημείωσε τα περισσότερα γκολ (15 έναντι 14 του Τζίμα) της Super League U17 τη σεζόν 2021-22.

Την επόμενη περίοδο, αυτή τη φορά σε επίπεδο U19, αναδείχθηκε ξανά αρχισκόρερ με 13 γκολ, αποδεικνύοντας ότι η πρώτη του χρονιά δεν ήταν τυχαία, ενώ παράλληλα πήρε το βάπτισμα του πυρός από επαγγελματικές διοργανώσεις (8 συμμετοχές στη Super League 2).

 

Κωνσταντίνος Τουρσουνίδης (ΠΑΟΚ)

Ο πιο βενιαμίν από τους βενιαμίν. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13 Απριλίου 2008 και γαλουχήθηκε στον ΠΑΟΚ. Στην επίσημη ιστοσελίδα αναφέρεται ότι έγινε «ασπρόμαυρος» μόλις στα 4 του χρόνια.

Δεσπόζει στη μεσαία γραμμή, διαθέτει καλή τεχνική, ακρίβεια στην πάσα και συμβάλλει στην επιθετικότητα της ομάδας του.

Του λείπουν μερικά κιλά, όμως, σταδιακά θα τα αποκτήσει με την απαιτούμενη διατροφή και εκγύμναση, θέτοντας υποψηφιότητα για τα ανώτερα ηλικιακά κλιμάκια των πρωταθλητών Ελλάδας.

Εκτός από την ασπρόμαυρη φανέλα, ο Τουρσουνίδης έχει φορέσει και τη γαλανόλευκη σε επίπεδο U16.

 

Θεοφάνης Μπακούλας (Ολυμπιακός)

Το γκολ με ανάποδο ψαλίδι στον τελικό του UEFA Youth League κόντρα στη Μίλαν, έκανε τον γύρο του κόσμου και θάμπωσε κάθε φίλαθλο.

Ο Θεοφάνης Μπακούλας του Ολυμπιακού πέρασε δύσκολα, αλλά επανήλθε δριμύτερος. Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2005. Σύντομα αγάπησε το ποδόσφαιρο και άρχισε την πορεία του σε ομάδα των Αγίων Αναργύρων.

Ακολούθησε μια τριετία στον Παναθηναϊκό, ώσπου αποφάσισε να ταξιδέψει στην Πορτογαλία για λογαριασμό της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο νεαρός μέσος αποδείχθηκε άτυχος λόγω της πανδημίας, επομένως αναγκάστηκε να επιστρέψει και να ενταχθεί στον Ολυμπιακό. Τελικά δεν χάθηκε τίποτα. Ίσα-ίσα που πανηγύρισε την κατάκτηση του UEFA Youth League και τώρα συμμετέχει στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας.

 

Ολυμπιακός - Κ19 - Youth League

 

Χρήστος Μουζακίτης (Ολυμπιακός)

Ακόμα ένα στέλεχος της φουρνιάς που κατέκτησε το περυσινό UEFA Youth League με τον Ολυμπιακό και κλήθηκε από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την προετοιμασία της ανδρικής ομάδας.

Γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων του 2006, μεγάλωσε στην Αθήνα, γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στον Ποσειδώνα Νέου Ηρακλείου και στην αρχή έπαιζε στη θέση του τερματοφύλακα, ώσπου ένας τραυματισμός στο μάτι διαφοροποίησε τα δεδομένα.

Πέρασε το κατώφλι των «ερυθρόλευκων» ακαδημιών το 2016 και σε πρώτη φάση αγωνιζόταν στα άκρα, κατά βάση αριστερά, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Ο Μουζακίτης αναλαμβάνει συχνά τις στημένες φάσεις της ομάδας του, ενώ αν και χαφ, έχει τον τρόπο να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, με αποκορύφωμα τα 6 γκολ σε 8 ματς του ιστορικού UEFA Youth League της σεζόν 2023-24.

 

Ισίδωρος Κουτσίδης (Ολυμπιακός)

Ο πιο… ψημένος της λίστας και ο μεγαλύτερος, αφού γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2004. Είναι στόπερ, ύψους 1.93μ. και πρωτόπαιξε στη γενέτειρά του, τη Δράμα. Έπειτα πέρασε από τον ΠΑΟΚ και πήρε εμπειρίες με τη φανέλα του Πανσερραϊκού στη Football League της σεζόν 2020-21.

Ο Κουτσίδης τσεκαρίστηκε από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπενφίκα, όμως, ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που καρπώθηκε τα προσόντα του.

Οι φίλαθλοι του πειραϊκού συλλόγου ξαφνιάστηκαν όταν είδαν το όνομά του στην αποστολή της ρεβάνς με την ΑΕΚ για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου της σεζόν 2022-23.

Πέρυσι συμπεριλήφθηκε από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στη λίστα εκείνων που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του UEFA Conference League, προτού μεταβεί σχεδόν άυπνος στη Νιόν για τον ημιτελικό της U19 κόντρα στη Ναντ.

 

Καρέτσας

Κωνσταντίνος Καρέτσας (Γκενκ)

Ανήκει στην κατηγορία bonus, υπό την έννοια ότι παραμένει άγνωστο αν θα χριστεί διεθνής με την Ανδρών της Ελλάδας ή του Βελγίου.

Γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2007, θήτευσε στις ακαδημίες της Γκενκ και επέστρεψε, αφότου πέρασε μια τριετία στην Άντερλεχτ.

Αγωνίζεται ως μεσοεπιθετικός, διαθέτει εκπληκτική τεχνική κατάρτιση και βρίσκει δίχτυα με μεγάλη ευχέρεια, στοιχεία που τον έχουν τοποθετήσει ακόμα και στην ατζέντα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του εγχώριου ποδοσφαίρου, παραβιάζοντας με μαγική ενέργεια την εστία της δεύτερης ομάδας της Άντερλεχτ.

Έχει φορέσει τη φανέλα των μικρών εθνικών του Βελγίου, η ΕΠΟ τού έχει κάνει κρούση για τους Άνδρες, ωστόσο τα πάντα παραμένουν ρευστά.