Ισάξια δίπλα στον Γιαμάλ: 4 σούπερ ταλέντα του Euro που δεν πρόσεξες και πάνε για μεγάλη μεταγραφή
Βρείτε μας στο

Πέρασε κιόλας μια εβδομάδα από τότε που τελείωσε το Euro, όμως εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να το σκεφτόμαστε. Όπως φυσικά και οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης συνεχίζουν να σκέφτονται αυτά που είδαν από κάποιους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε μικρότερα club και έχουν κρίνει ότι αξίζουν να αγωνίζονται στο top-level του αθλήματος. Ακολουθούν 4 παίκτες που ξεχώρισαν στα γήπεδα της Γερμανίας και τις εβδομάδες που διανύουμε δεν αποκλείεται να τους δούμε να αλλάζουν φανέλα και να κάνουν το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους…

Φερντί Καντίογλου

Υπερβολή, όμως ο Φερντί Καντίογλου ήταν από τους παίκτες που πιθανότατα δεν ήξερες πριν το Euro και τους ξεχώρισες με γυμνό μάτι, χωρίς να χρειαστεί να διαβάσεις τους αριθμούς του. Πλάγιος μπακ της Φενερμπαχτσέ, δεξιοπόδαρος, αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο για την Τουρκία που βρέθηκε ένα τέταρτο από τα ημιτελικά της διοργάνωσης και έκανε σαφές σε όλους ότι ακόμα και αν το ματς είναι στο 195’, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει.

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Σούπερ τεχνική, ταχύτητα, ενέργεια, παίζοντας με ανάποδο πόδι πραγματοποίησε ένα φανταστικό Euro και δεν είναι τυχαίο ότι το πακέτο του έχει κάνει ήδη club της Premier League να κινούνται για εκείνον. Προφανώς μπορεί να παίξει στα δεξιά της άμυνας αλλά και σαν μέσος, ενώ πέρα από το να φαίνεται αποτελέσματικός είναι κιόλας αφού βρέθηκε σε υψηλές θέσεις διαφόρων στατιστικών κατηγοριών.

Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν τουλάχιστον 200 λεπτά στα γήπεδα της Γερμανίας, ο 24χρονος ήταν 12ος σε συνολική απόσταση κουβαλήματος της μπάλας [143μ.], 6ος στα τάκλιν ανά 90λεπτο [3.6], 3ος σε δημιουργία φάσεων ανά αγώνα σε open-play [2.4] και 16ος σε κουβαλήματα για πάνω από 10 μέτρα στο αντίπαλο μισό ανά αγώνα [5.6]. Ο Τούρκος έβγαλε τον εαυτό του στη βιτρίνα και η μεταγραφή δεν αργεί.

Ρικάρντο Καλαφιόρι

Οι πιο αξιόπιστοι experts των μεταγραφών, μας έχουν ήδη ενημερώσει ότι ο Ρικάρντο Καλαφιόρι βρίσκεται ένα βήμα μακριά από το να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην Άρσεναλ αντί 50 εκατ. ευρώ. Ο (ακόμα) άσος της Μπολόνια ήταν ίσως το μοναδικό θετικό για την Ιταλία στο Euro, παρουσιάζοντας εξαιρετικά στοιχεία στις δύο φάσεις του παιχνιδιού.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της Opta, από τους αμυντικούς ήταν 5ος σε κουβαλήματα της μπάλας για τουλάχιστον 10 μέτρα στο μισό του αντιπάλου ανά 90λεπτο και είχε ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων 92%. Από το 1.87μ., δυνατός ήταν και στον αέρα με 7/9 κερδισμένες μονομαχίες, ενώ κανένας συμπαίκτης του δεν έκανε περισσότερα από τα δικά του 6 κοψίματα αν και δεν αγωνίστηκε στο ματς των «16» με την Ελβετία. Μάλλον δεν ήταν τυχαίο που αποκλείστηκε η Squadra Azzurra.

Στο πρώτο ματς του ομίλου, με αντίπαλο την Αλβανία, σε ηλικία 22 ετών και 27 ημερών έγινε ο νεαρότερος που παίζει στο Euro μετά τον Πάολο Μαλντίνι [19 ετών, 350 ημερών], όμως παρότι ακόμα βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τον κορυφαίο που είδε ποτέ το άθλημα, δείχνει ότι η Ιταλία έχει βγάλει ακόμα έναν top αμυντικό.

Νίκο Γουίλιαμς

Όλοι ασχολούνται με τον Γιαμάλ, όμως εμείς θα πάμε με έναν παίκτη που δεν ήταν τόσο προβεβλημένος από τα media. Μετά από μια σούπερ σεζόν με 8 γκολ, 16 ασίστ και ένα Copa del Rey με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Νίκο Γουίλιαμς έδειξε και στο Euro τι μπορεί να κάνει στο top-level. Έχοντας παίξει λίγο στο Mundial του 2022, ο εξτρέμ πήρε φανέλα βασικού στα 6 από τα 7 ματς της Ισπανίας από τον Λουίς Ντε Λα Φουέντε. Και μάλλον τον δικαίωσε απόλυτα.

Η φιλοσοφία της La Roja είναι συνήθως ‘πάρε μπάλα, δώσε μπάλα’, όμως ο Νίκο προσέφερε στην ομάδα του μια διαφορετική μαγεία. Με ικανότητα στο 1v1 που θα ζήλευε όλη η Εθνική Βραζιλίας και ταχύτητα που έφερνε ανισορροπία σε κάθε αντίπαλη άμυνα, μπορούσε να δημιουργήσει κάτι από το πουθενά. Ο Ντι Λορέντζο της Ιταλίας ακόμα τον βλέπει στον ύπνο του. Ο 22χρονος δεν ήταν βασικός μόνο με την Αλβανία, στον αγώνα ξεκούρασης και παρόλα αυτά επιχείρησε τις περισσότερες ντρίμπλες για Ισπανό από το 1980 με 37 [του βγήκαν οι 13].

Όλες οι συμμετοχές του σε γκολ ήρθαν στα νοκ-άουτ. Πρώτα έδωσε στον Ρόδρι με την Γεωργία και στη συνέχεια πέτυχε ένα σόλο-γκολ αποφεύγοντας τους πάντες και στέλνοντας την μπάλα στον ουρανό των δικτύων του Μαμαρντασβίλι. Στη συνέχεια γινόταν όλο και καλύτερος και έπιασε το peak όταν άνοιξε το σκορ στον τελικό και έγινε ο 2ος νεαρότερος που κάτι ανάλογο μετά τον Αναστάζι της Ιταλίας το 1968. Η Τσέλσι έχει μπει δυνατά, ενώ η Μπαρτσελόνα θέλει να τον κάνει δίδυμο με τον Γιαμάλ.

Μαρκ Γκουέχι

Πήρε την τεράστια απόφαση o Σάουθγκεϊτ και άφησε εκτός τον Μαγκουάιρ για το Euro και επέλεξε ως παρτενέρ του Στόουνς τον Μαρκ Γκουέχι, ο οποίος για πολλούς ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της Αγγλίας. Ο 24χρονος ανέβηκε επίπεδο φέτος στην Κρίσταλ Πάλας υπό τις οδηγίες του Όλιβερ Γκλάσνερ αλλά στα γήπεδα της Γερμανίας τον είδαν πολλά περισσότερα μάτια, ειδικά από club που θα παίξουν στο Champions League. Η Λίβερπουλ είναι ήδη ένα ζευγάρι από αυτά.

Αν και 1.82μ., είχε τις περισσότερες κερδισμένες εναέριες μονομαχίες από κάθε συμπαίκτη του στα Τρία Λιοντάρια, ήταν Νο1 και στα block, ενώ μόνο ο Στόουνς είχε καλύτερα στατιστικά στις πάσες. Οι εμφανίσεις του στο Euro έκαναν σαφές ότι πρόκειται για έναν παίκτη που μπορεί να βοηθήσει μια ομάδα που στους περισσότερους αγώνες της έχει την κατοχή, ενώ έδειξε ότι μόνο μέτριος δεν είναι στα αμυντικά του καθήκοντα όταν χρειαζόταν να επέμβει.