Τετέ

Περισσότερο ως δεύτερος επιθετικός: Το πολύ ενδιαφέρον σχέδιο του κόουτς, Αλόνσο, με τον Τετέ...

Ο Τετέ είναι μια μεταγραφή που αλλάζει το παιχνίδι και τους όρους του

Ανέκαθεν, ο Παναθηναϊκός είχε παράδοση με τους Αργεντινούς και όχι με τους Βραζιλιάνους. Εξαίρεση οι Αρακέμ Ντε Μέλο, Ζιλμπέρτο Σίλβα και Μπερνάρ. Θετικό πρόσημο οι Ροντρίγκο Μολέντο, Μαρσέλο Μάτος και Ζοζέ Μαουρίσιο. Ο Γουίλιαν Αράο θα κριθεί συνολικά, όταν αποχωρήσει από το κλαμπ.

O Μάτεους Καρντόζο Λέμος Μαρτίνς, πιο απλά Τετέ, αποτελεί τον τελευταίο χρονικά εκπρόσωπο της κορυφαίας ποδοσφαιρικής σχολής που λανσάρει τα πράσινα. Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2000 στην πόλη Αλβοράντα της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, η οποία βρίσκεται στον νότο. Η Γκρέμιο τον ανακάλυψε όταν ήταν 8 ετών και επί 11 χρόνια μάθαινε το άθλημα.

Το 2016, στα 16 του δηλαδή, ο Τετέ ήταν ένας από τους τρεις παίκτες που επιλέχθηκαν για να παίξουν σε video, το οποίο αφορούσε την προώθηση των ακαδημιών. Την ίδια χρονιά σημείωσε τον εκπληκτικό αριθμό των 33 γκολ, ενώ την επόμενη αρκέστηκε στα… 25, επειδή η Γκρέμιο αποφάσισε να μην λάβει μέρος στο πολιτειακό πρωτάθλημα U17.

Πολλοί μπορεί να σκέφτονται ότι οι άσοι από τη Βραζιλία είναι λίγο επιρρεπείς στην… εξωαγωνιστική ζωή, εκείνος όμως ήταν πάντα ένα προσγειωμένο παιδί που έπαιζε video games με τους φίλους του, χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι (και το αριστερό πόδι στο γήπεδο).

Είχε παρατήσει τις διακοπές του για να λάβει μέρος σε ένα Ερασιτεχνικό Κύπελλο, ενώ, σύμφωνα με τον ατζέντη του, δεν είχε πιει αναψυκτικό από τα 12 μέχρι τα 18 (σ.σ. η δήλωση του Πάμπλο Μπουένο είχε γίνει το 2018).

Την ίδια εποχή, όταν δηλαδή ενηλικιώθηκε, ο Τετέ αγόρασε ένα ακίνητο στο Πόρτο Αλέγκρε, απείρως πιο σύγχρονο και λειτουργικό από το προηγούμενο της οικογένειάς του. Το απέκρυψε από τους γονείς και τις δύο αδερφές του, ώσπου μια μέρα κανόνισε ένα δείπνο στο νέο σπίτι και τους έκανε τα αποκαλυπτήρια. Ο μπαμπάς Λουίς Εντουάρντο Λέμος και η μαμά Ροσάνζελα Καρντόζο σχεδόν έβαλαν τα κλάματα με την πράξη του γιου τους.

Ένα άλλο γεγονός που προξενεί εντύπωση είναι ότι δεν είχε για ίνδαλμα κάποιον σύγχρονο ποδοσφαιριστή, αλλά τον Πελέ! Σύμφωνοι, ο αείμνηστος αποτελεί μία «θεότητα» στη Βραζιλία, ωστόσο ο νέος άσος του Παναθηναϊκού δεν τον επέλεξε απλά ως έννοια. Τουναντίον, καθόταν συχνά στο YouTube και μελετούσε τις κινήσεις του, μαθαίνοντας παράλληλα περισσότερα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για τον θρύλο των θρύλων. Αν μη τι άλλο είναι κι αυτό ένα πειστήριο ωριμότητας.

 

Πώς παίζει ο Τετέ

Ο Τετέ παίρνει θέση στη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής και παίζει με ανάποδο πόδι. Μία από τις αγαπημένες του κινήσεις είναι να συγκλίνει και να επιχειρεί σουτ. Στα δυνατά του σημεία το σπριντ στην πλάτη των αμυνόμενων. Και το 1v1.

Πρόκειται για έναν εξτρέμ με μεγάλη ταχύτητα, κοφτή ντρίμπλα και έφεση στο σκοράρισμα. Χρειάζεται δουλειά στη φυσική κατάσταση, ομοίως και σε αυτό που λέμε mentality. Θα πρέπει να προσαρμοστεί. Ίσως βοηθηθεί από το γεγονός ότι η Αθήνα μοιάζει με την Κωνσταντινούπολη, σε σχέση με το Ντονέτσκ, τη Λιόν και το Λέστερ, δηλαδή τις άλλες τρεις πόλεις που έχει παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Βραζιλιάνος δεν έμελλε να κάνει καριέρα στην Γκρέμιο παρά το γεγονός ότι είχε συμβόλαιο μέχρι το 2021, καθώς τον Φεβρουάριο του 2019 μεταπήδησε στη Σαχτάρ. Το highlight του καταγράφηκε στις 21 Οκτωβρίου 2020, όταν είχε γκολ και ασίστ στο ιστορικό 3-2 επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη, για τη φάση των ομίλων του UEFA Champions League.

Η ρωσική εισβολή έφερε τον νεαρό πρώτα στη Λιόν και εν συνεχεία στη Λέστερ, επομένως έχει πάρει μία δόση από Ligue 1 και Premier League αντίστοιχα. Η FIFA είχε ανακοινώσει από τις 7 Μαρτίου 2022 ότι αναστέλλονται τα συμβόλαια των ξένων παικτών του ουκρανικού ποδοσφαίρου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, ενώ το ίδιο έκανε και την επόμενη σεζόν, εξ ου και η θητεία του Τετέ σε Γαλλία-Αγγλία.

Γιατί τον πήρε ο Παναθηναϊκός

Ο Βραζιλιάνος ενημέρωσε ότι δεν θα επιστρέψει στη Σαχτάρ τον Ιούλιο του 2023 και στις 10 Αυγούστου υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη Γαλατάσαραϊ.

Στην Τουρκία υπάρχει μία παροιμία που σε ελεύθερη απόδοση κάνει λόγο για τη μέλισσα που δεν παράγει μέλι. Στη Γαλατάσαραϊ έπαιξε σε 45 αναμετρήσεις, αλλά έβαλε μόλις 3 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ. Δεν σκόραρε σε 33 ματς πρωταθλήματος, αν και μόλις 12 φορές ήταν βασικός. Ο Τετέ χρειάζεται χρόνο συμμετοχής για να βρει τα πατήματά του.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο, εκ της Νοτίου Αμερικής κι αυτός, αναζητά έναν εξτρέμ που θα παίζει περισσότερο ως δεύτερος επιθετικός παρά ως ακραίος. Θέλει τη γρήγορη μετάβαση στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με έναν παίκτη ταχύ, ο οποίος θα μπορεί παράλληλα να προκαλέσει ρήγμα στα αντίπαλα καρέ χάρη στις ντρίμπλες του. Ο 24χρονος έχει τα φόντα.

Ο Παναθηναϊκός επιθυμούσε σφόδρα να αποκτήσει τον Βραζιλιάνο. Έδωσε το ποσό των 4.750.000 ευρώ στη Γαλατάσαραϊ και κάλυψε την οφειλή του προς τη Σαχτάρ Ντονέτσκ (2.500.000). Σύνολο; 7.250.000 ευρώ. Η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του κλαμπ, έπειτα από εκείνη του Τζιμπρίλ Σισέ το 2009.

Για το τέλος μία σημείωση: Οι φίλοι της ομάδας, αρχής γενομένης από τον άδοξο περυσινό ευρωπαϊκό αποκλεισμό στη φάση των ομίλων του UEFA Europa League, έχουν απογοητευθεί αρκετά. Η απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ανεξαρτήτως αν επρόκειτο για σωστή απόφαση ή όχι, ήταν άκομψη. Προφανώς η πλειοψηφία των οπαδών δεν τα βάζει με προπονητές ή παίκτες, αλλά με τη διοίκηση. Καθαρά αγωνιστικά, ας κρατήσουν εν όψει της νέας σεζόν ότι στη μεσοεπιθετική γραμμή υπάρχουν παίκτες όπως ο Νεμάνια Μαξίμοβιτς, ο Τάσος Μπακασέτας και ο Τετέ. Δεν ακούγεται κακό αυτό, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.