Ο παίκτης που «έφτυσε» την Μπαρτσελόνα: Αν της βγει, η ΑΕΚ έκανε τη μεταγραφή της σεζον...

Αρκετοί οι αστερίσκοι, αλλά μιλάμε για ασύλληπτο ταλέντο.

Το καλοκαίρι του 2004, ένα συνεργείο τηλεόρασης έκανε το ταξίδι από την Αγγλία στο Μπουένος Άιρες. Οι δημοσιογράφοι δεν θα συναντούσαν κάποιον θρύλο της Αργεντινής ή ένα αστέρι που μόλις είχε πάρει μεταγραφή στην Ευρώπη. Ήθελαν να μιλήσουν με έναν 12χρονο, που σε μερικούς μήνες είχε βάλει 120 γκολ στα τμήματα υποδομής της Ρίβερ Πλέιτ και που πριν μερικές εβδομάδες είχε θέσει τον εαυτό του ως το κορυφαίο wonderkid στον κόσμο.

«Οι παππούδες μου ήταν από την Κορούνια και την Ουρένσε, ήρθαν στην Αργεντινή και οι γονείς μου γεννήθηκαν εδώ». Η μαμά, Μίριαμ, έχει εξηγήσει λεπτομερώς στο παρελθόν την ιστορία της οικογένειας και το πώς βρέθηκε Λατινική Αμερική. «Η πεθερά και ο πεθερός μου μετανάστευσαν εδώ το 1955 αφού τα πράγματα στην Ισπανία δεν ήταν καλά. Το 1960 γεννήθηκαν στο Μπουένος Άιρες ο άντρας μου, Χοσέ, και η δίδυμη αδερφή του».

Μισό αιώνα αργότερα, ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει. Η οικογένεια είναι οι ‘Gallegos’, στα ελληνικά οι ‘Γαλιθιάνοι’. «Κανονικοί Γαλιθιάνοι, καταγόμαστε από εκεί» υπογραμμίζει η Μίριαμ. «Το λένε για να γελάνε, όμως μακάρι οι Αργεντίνοι να ήταν σαν τους Γαλιθιάνους, γιατί είναι το ακριβώς αντίθετο. Οι Αργεντίνοι όσο λιγότερο χρειάζεται να δουλέψουν, τόσο περισσότερο ικανοποιημένοι είναι». Πετσόκομα. ΤΟ.

Με τον Χοσέ απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, το μεσαίο από αυτά, ο Έρικ, ήρθε στη ζωή το 1992. Στα 7 τον έγραψαν στην Ακαδημία της Ρίβερ Πλέιτ και το 2004 επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη γη των προγόνων του. Σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν απλά μια βόλτα. «Πήγαμε με την Ρίβερ για να παίξει σε ένα τουρνουά» θυμάται η μαμά για το Arousa Cup. «Συμμετείχαν ομάδες όπως Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη και από την Αργεντινή είχαν καλέσει την Μπόκα και την Ρίβερ».

Αυτές τις ημέρες, ο μικρός είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τους συγγενείς από την πλευρά του πατέρα του καθώς πέρασαν μαζί χρόνο στην Γαλικία, όμως δεν ήταν η μόνη ευκαιρία που δεν άφησε να πάει χαμένη. Αυτό που έμοιαζε ένα ακόμα τουρνουά, ήταν εκείνο που άλλαξε για πάντα τη ζωή της οικογένειας. «Ρίβερ και Μπόκα πήγαν στον τελικό, η Ρίβερ νίκησε και ο Έρικ πέτυχε τα δύο καθοριστικά γκολ. Έχω εδώ τα βραβεία του πρώτου σκόρερ και του MVP».

Σε τόσο μικρή ηλικία, τον ήξερε ήδη όλος ο πλανήτης. «Η Μπαρτσελόνα ήθελε να τον αγοράσει, η Σεβίλλη το ίδιο. Έστελναν στο σπίτι δώρα, ποδοσφαιρικά ρούχα». Οι Ανδαλουσιάνοι έκαναν πρώτοι κίνηση. «Μιλούσαν με την Ρίβερ, όμως ζητούσε πολλά λεφτά. Ήταν 12 χρονών παιδί, δεν μπορούσαμε καν να ξέρουμε αν θα καταφέρει να γίνει ποδοσφαιριστής ή τι θα συμβεί στη ζωή του. Η Μπαρτσελόνα μιλούσε απευθείας μαζί μας».

Σε μια τακτική που αργότερα ακολούθησαν και με τον Λιονέλ Μέσι, οι Blaugrana κάλεσαν τους γονείς να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και προσέφεραν 120.000 ευρώ ετησίως. «Ήμασταν στις ακαδημίες τους, μας εξηγούσαν πώς θα είναι καθημερινά η ζωή του, μας είπαν ότι θα μας αγοράσουν και σπίτι». Στις περιπτώσεις αυτές οι περισσότεροι γονείς θα είχαν ήδη πακετάρει, όχι όμως η οικογένεια Λαμέλα, που είδε την προσπάθεια της ομάδας του να τον κρατήσει.

Ο τότε πρόεδρος της Ρίβερ, Χοσέ Μαρία Αγιλάρ, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για τους ψήσει να μην φύγουν. Έδωσε δουλειά στους γονείς, έδωσε σχολικές υποτροφίες στα άλλα δύο παιδιά τους. «Αποφασίσαμε να μείνουμε στην Αργεντινή. Η Ρίβερ πόνταρε πολύ πάνω του, αρχίσαμε να παίρνουμε καλά χρήματα και δεν είχαμε κανέναν λόγο να αφήσουμε τον τόπο μας. Σκέφτηκα ότι αφού θα παίζει, δεν έχει σημασία αν και είναι εδώ ή εκεί».

Συνεχίζοντας να κάνει πλάκα στα παιδιά της ηλικίας του, στα 17 του έφτασε στην πρώτη ομάδα. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του υπό τις οδηγίες του Νέστορ Γκοροσίτο στο Clausura του 2009 σε αγώνα κόντρα στην Τίγκρε και δύο χρόνια αργότερα, μετά τον υποβιβασμό, πωλήθηκε αντί 15 εκατ. ευρώ στην Ρόμα. Το 2012-13 ήταν μαγικό στο Olimpico με 15 γκολ ως εξτρέμ στην Serie A και αυτό του έδωσε το εισιτήριο για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Όταν εκείνο το καλοκαίρι η Τότεναμ πούλησε τον Γκάρεθ Μπέιλ με το ποσό-ρεκόρ των 100 εκατ. ευρώ στην Ρεάλ Μαδρίτης, προχώρησε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της. Ναι, αυτός ήταν ο Έρικ Λαμέλα για τον οποίο έδωσε 30 εκατ. ευρώ στους Giallorossi. Σίγουρα δεν μπορεί κάνεις να τον κατηγορήσει για το ότι δεν πήρε καμία κούπα με τη συγκεκριμένη ομάδα, τουλάχιστον άφησε ως σουβενίρ το καλύτερο γκολ όλων των εποχών στα derby με την Άρσεναλ με τη φανταστική rabona, πριν πάρει μεταγραφή στην Σεβίλλη.

Σαν γνήσιος… Γαλιθιάνος, δούλεψε πολύ σκληρά αυτά τα 13 χρόνια που μεσολάβησαν από το adios στην Ρίβερ Πλέιτ μέχρι τη μέρα που υπέγραψε στην ΑΕΚ. Στην τελική, δεν παραμένεις τυχαία για τόσες σεζόν στο top-level του αθλήματος. Για κάποιο λόγο ο Λαμέλα έπαιξε 25 φορές με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής και σε 416 αγώνες στις μεγάλες λίγκες της Ευρώπης πέτυχε 74 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις…