Το να αντιλαμβάνεσαι το εκάστοτε ταβάνι σου, χρονικά και πρακτικά, δεν μπορεί ποτέ να είναι αδυναμία. Αντίθετα, αν ξέρεις ακριβώς πού πατάς και πού βρίσκεσαι, αποδεικνύεται ως και μεγάλο αβαντάζ. Ο ΠΑΟΚ, πρώτα ο ίδιος ως ποδοσφαιρικός οργανισμός το καταλαβαίνει, δεν είναι σίγουρα στη φάση που μπορεί και πρέπει ως σύνολο. Η τύχη, ατυχία όπως θέλετε πείτε το, έφερε στο διάβα του στο Champions League, καθοδόν προς τη League Stage του φρέσκου φορμάτ της διοργάνωσης, μια από τις πιο έτοιμες ομάδες που βρισκόντουσαν στη λίστα με τους πιθανούς αντιπάλους. Τη Μάλμε. Σε μια τέτοια συνθήκη, ένα γίνεται το ζωτικό: Κάνε τη δουλειά, μικρή σημασία έχει το πώς.
Με την προσέγγιση αυτή κατά νου, ο Δικέφαλος έκανε σπουδαίο βήμα προς τα μπρος χθες (6/8) στη Σουηδία. Ειδικά καθώς έγινε λίγο πολύ αυτό που φοβόμασταν ως εικόνα αγώνα. Αν το πάρεις καθαρά αγωνιστικά, ήταν υποδεέστερος στο γήπεδο. Υπέφερε ανά διαστήματα. Όμως κι αυτό φανερώνει ζηλευτό μέταλλο, ομοίως (πως έχει) τη δέουσα νοοτροπία κατάφερε και πήρε ένα θετικό αποτέλεσμα. Παρότι μάλιστα βρέθηκε να κυνηγάει δύο φορές στο σκορ.
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ικανοποιημένος μετά τη λήξη και καλώς ήταν. Μπορεί το 2-2 να μην εγγυάται τίποτα, αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν αποτελεί μια πολύ καλή βάση για να πατήσει η ομάδα του ώστε την προσεχή Τρίτη (13/8), στην Τούμπα, να πάρει την πρόκριση στα playoffs του Champions League.
Το σημαντικό είναι πως ως τότε θα έχει περάσει «άλλη μια εβδομάδα». Και σε αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν, κάθε μέρα μετράει διπλή στην εξελικτική σου πορεία. Για παράδειγμα είναι πιθανό να δούμε στην 11άδα τους νιόφερτους Τισουντάλι και Τσάλοφ. Δύο ποδοσφαιριστές δηλαδή που μπορούν κάλλιστα να κάνουν τη διαφορά, που φέρνουν πράγματα στο παιχνίδι του Δικεφάλου που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.
Μην το ξεχνάμε μήτε να το παραγνωρίζουμε. Η βάση που έχει ο πρωταθλητής Ελλάδας ως ομάδα είναι κάτι παραπάνω από καλή. Ειδικά όταν τη στιγμή που μιλάμε έχει ακόμα στο ρόστερ του ατού όπως ο Κοτάρσκι και ο Κουλιεράκης. Μπορεί αμφότεροι να μην βρίσκονται στην ομάδα σε λίγο καιρό, τα μεταγραφικά σενάρια γαρ που τους αφορούν έχουν την τιμητική τους, αλλά όσο είναι παρόντες, είναι ψυχή και σώμα εκεί. Αυτοί οι 2 ήταν οι καλύτεροι στο πρώτο ματς με τη Μάλμε.
Όσο λοιπόν περιμένουμε να ενωθεί αυτή η ατσάλινη νοοτροπία των παλιών με τον ενθουσιασμό και τις νέες ιδέες που κομίζουν οι καινούριοι, τόσο ο ΠΑΟΚ δικαιούται να αισιοδοξεί για το μέλλον του. Σε πρώτη φάση, αυτό θα μεταφραστεί σε αποκλεισμό της Μάλμε.
Ένα «τικ» τη φορά, βήμα βήμα προς το στόχο. Με σοβαρότητα, αυτοπεποίθηση και εξυπνάδα στη διαχείριση καταστάσεων. Αυτό είναι κοντολογίς το μεγαλύτερο κέρδος των «Ασπρόμαυρων» από το 2-2 στη Σουηδία. Το ότι δηλαδή ουδόλως ταράχτηκε η πορεία της ομάδας προς το ιδεατό επίπεδο ετοιμότητας, ίσα όσα επισπευστήκαν οι διαδικασίες. Υποσχόμενο. Πολύ.