Πρέντραγκ στα σερβικά σημαίνει «πολύ αγαπητός». Πέτζα στα… ελληνικά σημαίνει «πολύ αγαπητός στους φίλους του ΠΑΟΚ». Σε περίπτωση που κάποιοι δεν τον πρόλαβαν ή δεν τον γνωρίζουν, το θέμα αφορά τον Στογιάκοβιτς.
Στην πραγματικότητα δεν είναι αγαπητός μόνο στους υποστηρικτές του «δικεφάλου». Ποιος υγιής φίλαθλος δεν θαύμασε αυτόν τον δεινό σουτέρ, που ήταν ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη δεν τον χωράει; Έφτασε στη Θεσσαλονίκη στα 16 του και προσπαθούσε να ξεχάσει τα δρώμενα στην πατρίδα του, παίζοντας μπάσκετ.
Όσο ο πατέρας του υπερασπιζόταν τη σερβική Κράινα, πολεμώντας κατά του κροατικού στρατού, εκείνος καλείτο να εξελίξει τα πρώτα του διδάγματα στον Ερυθρό Αστέρα. Το έκανε και με το παραπάνω. Κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδας (1995), ενώ αποτελεί μέχρι σήμερα τον μοναδικό παίκτη του ΠΑΟΚ που έχει αναδειχθεί MVP της Α1 – συγκεκριμένα το 1998, όταν «μπουμπούνισε» εκείνο το αξέχαστο buzzer τρίποντο στο ΣΕΦ, έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό και έστειλε την ομάδα του στους τελικούς.
Την ίδια περίοδο (1997-98), σημειώνοντας κατά μέσο όρο 20.9 πόντους ανά παιχνίδι, ο Πέτζα τερμάτισε στην κορυφή των σκόρερ της FIBA EuroLeague.
Οι Σακραμέντο Κινγκς τον είχαν επιλέξει ήδη από το NBA Draft του 1996, ώσπου το 1998 τον κάλεσαν να δοκιμάσει την τύχη του στο πιο διάσημο πρωτάθλημα του κόσμου, πριν από το περιβόητο lockout.
Έπειτα από δύο αναγνωριστικές σεζόν, ο Σέρβος σμολ φόργουορντ άρχισε να φανερώνει την αξία του. Με 20.4 πόντους και 5.8 ριμπάουντ μέσο όρο, το 2000-01 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα των πιο βελτιωμένων παικτών, πίσω από τον Τρέισι ΜακΓκρέιντι των Ορλάντο Μάτζικ. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2001 και τον Σεπτέμβριο του 2002, πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο σε EuroBasket και Παγκόσμιο Κύπελλο αντίστοιχα, με τα χρώματα της εθνικής Σερβίας & Μαυροβουνίου. Μάλιστα είχε αναδειχθεί MVP στην πρώτη διοργάνωση.
Μέχρι το 2006, όταν άφησε το Σακραμέντο για μία βραχύβια θητεία στους Ιντιάνα Πέισερς το 2006, ο Πέτζα είχε συμπεριληφθεί τρεις φορές στους All-Stars της Δύσης (2002-2004) και είχε θριαμβεύσει άλλες δύο στους διαγωνισμούς τριπόντων (2002-2003). Επίσης, είχε βγει δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος το 2003-04. Δεν απέσυραν τυχαία τη φανέλα με το Νο. 16 οι Κινγκς.
Η πορεία του στο ΝΒΑ συνεχίστηκε σε Νιου Όρλεανς Χόρνετς (2006-2010), Τορόντο Ράπτορς (2010) και Ντάλας Μάβερικς (2011), με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα, προτού αποσυρθεί στα 34 λόγω προβλημάτων στην πλάτη και στον αυχένα.
Όταν ο Σέρβος εγκατέλειψε τη δράση, βρισκόταν στην τέταρτη θέση όλων των εποχών στη λίστα των σκόρερ τριών πόντων, με 1.760 εύστοχες προσπάθειες!
Χωρίς υπερβολή, πριν από την έλευση του… εξωγήινου Στεφ Κάρι, ο Στογιάκοβιτς θεωρείτο ο κορυφαίος σουτέρ του κόσμου μαζί με τον Ρέι Άλεν.
Κι αν κανείς έχει ενστάσεις επ’ αυτού, τότε ας υποβάλλει σχετική ερώτηση στον… Μάρκο Μπελινέλι.
Ο λόγος; Όταν ο Ιταλός έγινε ανταλλαγή με τον Τζούλιαν Ράιτ και μεταπήδησε από τους Τορόντο Ράπτορς στους Νιου Όρλεανς Χόρνετς το 2010, συνυπήρξε για λίγους μήνες με τον Στογιάκοβιτς.
Ούτε ο Μπελινέλι είναι τυχαίος. Προφανώς. Εκτός από δεινός σουτέρ, ανάμεσα στα επιτεύγματά του, σε περίοπτη θέση βρίσκεται η κατάκτηση του NBA το 2014 με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Ήταν, μάλιστα, σημαντικό γρανάζι της επιτυχίας. Επομένως η μαρτυρία του για τον Σέρβο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Ο… λόγος σε εκείνον. «Όταν ήμασταν στη Νέα Ορλεάνη, ο Πέτζα Στογιάκοβιτς με προκάλεσε σε διαγωνισμό τριπόντων για πλάκα. Με διέλυσε! Ένιωσα δέος, παρακολουθώντας τον να σουτάρει. Είχα ξαναχάσει στο παρελθόν, αλλά ποτέ με τέτοιο τρόπο. Θεέ μου, έβαλε 50 σερί τρίποντα! Είναι ο κορυφαίος σουτέρ που συνάντησα στην καριέρα μου, πιθανότατα ο καλύτερος στο NBA. Έμαθα πολλά από εκείνον, είναι καλός άνθρωπος και αληθινός επαγγελματίας». Τρομερό, ε; Πενήντα σερί τρίποντα! Δεν το χωράει ο νους.
Πόσα και πόσα έχουν ειπωθεί για τον άλλοτε άσο του ΠΑΟΚ. Ας μεταφερθεί ακόμα μία ατάκα ενός ξεχωριστού συμπαίκτη του. «Την πρώτη φορά που τον είδα στην προπόνηση να σουτάρει, ήξερα ότι το χτύπημά του παραμένει… άρρωστο». Τάδε έφη, Ντιρκ Νοβίτσκι.