Αστυνομία, χρέη, μαύρα ρούχα: Όταν ο Μαουρίτσιο Σάρι φόρεσε τα πράσινα για 36 μέρες
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Αστυνομία, χρέη, μαύρα ρούχα: Όταν ο Μαουρίτσιο Σάρι φόρεσε τα πράσινα για 36 μέρες

Γίνεται να τα κάνεις... όπα σε έναν μήνα και κάτι; Κι όμως, γίνεται!

Ήλθον, είδον και απήλθον. Κάπως έτσι περιγράφεται μια σύντομη ιστορία στην Serie B για τον Μαουρίτσιο Σάρι, ο οποίος πολλά χρόνια πριν «παίξει» για τον Παναθηναϊκό, πρόλαβε να φορέσει τα πράσινα της Αβελίνο.

Δεν έκανε απίθανα πράγματα, δεν διασύρθηκε. Δεν πρόλαβε να αποθεωθεί, δεν αποδοκιμάστηκε. Ανακοινώθηκε στις 18 Ιουλίου του 2007 και παραιτήθηκε στις 23 Αυγούστου, δύο μέρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Έχασε μόνο ένα ματς και αυτό παντελώς ασήμαντο, 0-2 από την Άσκολι στο Coppa Italia, το μοναδικό σε αυτή την τρελή εμπειρία που έζησε.

Προληπτικός, καπνίζοντας δύο πακέτα τσιγάρα τη μέρα, κάμποσα χρόνια πίσω, ο Μαουρίτσιο μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στο γραφείο και το γήπεδο. Εργαζόταν ακόμα στην τράπεζα, οικονομικός σύμβουλος. Έκανε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, περισσότερο στην Ελβετία. Επιστρέφοντας από ένα από αυτά, το είπε στη γυναίκα του. «Τα παρατάω όλα». Και με το «όλα», εννοούσε την τράπεζα. «Διάλεξα τη μοναδική δουλειά που θα έκανα ακόμα και δωρεάν».

Αστυνομία, χρέη, μαύρα ρούχα: Όταν ο Μαουρίτσιο Σάρι φόρεσε τα πράσινα για 36 μέρες

Το 2007, η Αβελίνο ανέβηκε στην Serie B. Μια εβδομάδα αργότερα, ο προπονητής της επιτυχίας, Τζιοβάνι Βαβασόρι, χαιρέτισε. Κάποιοι είπαν ότι τσακώθηκε με τον πρόεδρο, κάποιοι ότι ο πρόεδρος τον έδιωξε. Όπως και να ‘χει, ήταν η ώρα του Μαουρίτσιο Σάρι να μπει στο σενάριο. «Τον διάλεξα επειδή έδινε την εντύπωση ότι είναι ένα ξεχωριστό άτομο, είχε κάτι διαφορετικό απ’ όλους τους άλλους» είπε ο τεχνικός διευθυντής, Φαμπρίτσιο Λουκέζι.

Όμως στον έναν μήνα που ακολούθησε, ο allenatore δεν είδε τα πράγματα που του είχαν υποσχεθεί, όπως δεν είδε και κάποια προοπτική. Μετά την ήττα από την Άσκολι στο Κύπελλο στις 15 Αυγούστου, τα είπε χύμα στη συνέντευξη Τύπου. «Ανησυχώ πολύ, αν δεν ενισχυθούμε, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα» ήταν τα λόγια του, τα οποία ακολούθησε η παραίτηση. «Φεύγω, δεν μπορείς να δουλέψεις εδώ χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση».

O Σάρι είχε καταλάβει ότι η Αβελίνο δεν είναι τόσο δυνατή που να μπορεί να είναι ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα της Serie B. Το addio του προπονητή και με τον τρόπο που συνέβη, έφερε αντιδράσεις στις τάξεις των τιφόζι, που πήγαν στο γήπεδο και τα είπαν πολύ έντονα με τον τεχνικό διευθυντή. Το σκηνικό ήταν δυνατό, σε σημείο που χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία για να αποτρέψει τα χειρότερα.

10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της Εθνικής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 10άρι με τεχνική και φαρμακερό αριστερό: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι, Μίλαν και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο asset της

Αστυνομία, χρέη, μαύρα ρούχα: Όταν ο Μαουρίτσιο Σάρι φόρεσε τα πράσινα για 36 μέρες

Οι ιδιοκτήτες της ομάδας, τα αδέρφια Μάρκο και Μάσιμο Πουλιέζε, αντί να πάρουν, έδωσαν κιόλας. Πούλησαν τον επιθετικό που είχε βάλει 24 γκολ, Μπιανκολίνο, όπως και ό,τι καλό είχε το ρόστερ. «Θα μπορούσα να έχω μείνει και να πάρω τα λεφτά, όμως δεν θα είχα κανένα κίνητρο» είπε ο Σάρι, που κατάφερε να κλείσει 36 μέρες στο club. «Φορούσε συνέχεια μαύρα, με έκανε να έχω άγχος, όμως μπορούσες να καταλάβεις ότι είναι top προπονητής» σχολίασε αργότερα ο Μάσιμο.

Ο τελευταίος, έμεινε για ακόμα 4 χρόνια στο τιμόνι του καραβιού που λεγόταν Αβελίνο. Και φυσικά το έριξε στα βράχια. Το 2009 ο σύλλογος χρεοκόπησε, όφειλε 5.5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στην Serie C και για μισθούς. «Πουλιέζε φύγε» έγραφαν τα πανό στο γήπεδο και όντως αποχώρησε, απλά χωρίς να πληρώσει τίποτα.

Αστυνομία, χρέη, μαύρα ρούχα: Όταν ο Μαουρίτσιο Σάρι φόρεσε τα πράσινα για 36 μέρες

Το 2020 συνελήφθη για οικονομικά εγκλήματα σε μια από τις εταιρείες του και του επιβλήθηκε φυλάκιση 3 ετών. Το 2022 τα αδέρφια καταδικάστηκαν να πληρώσουν 94 εκατ. ευρώ για τον χειρισμό τους σε μια άλλη εταιρεία που βάρεσε «πιστόλι» το 2006 και άφησε άνεργους περισσότερους από 300 εργαζόμενους.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι είχε καταλάβει πως θα πάει το σκηνικό στην Αβελίνο και την έκανε νωρίς, όμως η καριέρα του δεν απογειώθηκε αμέσως μετά. Ακολούθησαν απολύσεις από Ελλάς Βερόνα και Περούτζια και άλλα αποτυχημένα περάσματα από ομάδες στις χαμηλές κατηγορίες. Το καλοκαίρι του 2012 ήρθε η πρόσληψη στην Έμπολι, όπου έφτιαξε το όνομά του και αργότερα η Νάπολι, στην οποία απογείωσε την καριέρα του…