Το μαγικό του Ιωαννίδη: Έτσι βλέπει ξεκάθαρα ομίλους ο Παναθηναϊκός…
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Το μαγικό του Ιωαννίδη: Έτσι βλέπει ξεκάθαρα πρόκριση ο Παναθηναϊκός…

Αν ο προπονητής του αποφασίσει να σεβαστεί τη δουλειά του, ο Παναθηναϊκός έχει την τύχη του στα χέρια του
Menshouse Team

Οι αρχαίοι μας έχουν προσφέρει τόσες φράσεις γεμάτες σοφία. Μία από αυτές λέει «συν Αθηνά και χείρα κίνει», δηλαδή ότι αν βοηθήσει η θεά Αθηνά, τότε θα γίνουν τα πράγματα. Ο Παναθηναϊκός θέλει να εμφανιστούν άλλες… 3 Αθηνές στη ρεβάνς με τη Λανς.

Από τη στιγμή που είδαμε επιτέλους, έστω για μια φάση, τον Φώτη Ιωαννίδη που ξέρουμε (αυτός που βλέπαμε σε όλο το ματς μέχρι το γκολ δεν ήταν ο top class παίκτης που έχουμε συνηθίσει), έχουμε ήδη έναν άνθρωπο που θέλει να το πάρει πάνω του για να έρθει η πρόκριση στο League Stage. Μόνος του όμως δε θα φτάσει.

Πρώτος που πρέπει να προσαρμοστεί ταχύτερα- αν και είναι άδικο για τη δουλειά του να του το ζητάει κανείς τόσο άμεσα, αλλά ας όψεται η… πρόκριση- είναι ο Αλόνσο. Φαίνεται ότι έχει σωστές ιδέες, ότι κάνει καλή δουλειά στην προετοιμασία των παιχνιδιών, όμως ίσως πρέπει ν’ «αναθεωρήσει» το πλάνο του που λέει πως το πακέτο Μλαντένοβιτς-Τζούρισιτς στα αριστερά μπορεί να λειτουργήσει στην παρούσα φάση, όπως επίσης και η επιλογή του Κώτσιρα στο βασικό σχήμα.

Απέναντι στη Λανς, σε όλο σχεδόν το πρώτο ημίχρονο, με εξαίρεση ένα σκάρτο δεκάλεπτο, είδαμε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε τίποτα να καταθέσει στο χορτάρι. Αυτό συνέβη γιατί η Λανς διαπίστωσε ότι δεν κινδύνευε τόσο πολύ από την δεξιά της πλευρά, οπότε προσάρμοσε την άμυνά της. Έτσι, δε θα μπορούσε να βγει κανένα πλάνο.

Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός στις στημένες φάσεις που κέρδιζε, δεν κατάφερε να πάρει τίποτα, επειδή τις εκτελούσε ο Μπακασέτας που πασιφανώς δεν ήταν σε καλή μέρα.

Αυτά είναι στοιχεία που διαμορφώνουν την πορεία ενός παιχνιδιού, το αν θα βγει το πλάνο επιθετικά και θα βρεις τις ευκαιρίες σου. Με τη Λανς, αν δεν υπήρχε η μαγεία του Ιωαννίδη που έδειξε γιατί έχει potential που αξίζει 25 και 30 εκατομμύρια, ο Παναθηναϊκός θα είχε αποκλειστεί κατά 99%.

Ο Αλόνσο λοιπόν- που, μην ξεχνάμε, προερχόταν από μια σοκαριστική, τρόπον τινά, ήττα από τον Αστέρα- θα πρέπει να «δει» ξανά το διαθέσιμο ρόστερ του. Το πρόβλημα στα αριστερά της άμυνας μεγεθύνεται επειδή όταν ο Γεντβάι περνάει κάτω από τον… πήχυ σε απόδοση.

Το μαγικό του Ιωαννίδη: Έτσι βλέπει ξεκάθαρα ομίλους ο Παναθηναϊκός…

Κόουτς, Αλόνσο, μετά το ματς της Τούμπας έχουμε μια απορία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Κόουτς, Αλόνσο, μετά το ματς της Τούμπας έχουμε μια απορία…

Τα 2 γκολ της Λανς από εκεί προήλθαν, ενώ υπήρξε και μια τρίτη φάση στο πρώτο ημίχρονο με σέντρα των Γάλλων όπου μέσα στην περιοχή ήταν μόνο ο Κώτσιρας, γιατί ο Γεντβάι είχε πάει αριστερά να καλύψει το κενό του Μλαντένοβιτς (που δεν το έκανε ο Τζούρισιτς), και ο Ίνγκασον να καλύψει το κενό του Γεντβάι.

Σίγουρα, αυτή τη στιγμή ο Αλόνσο δεν είναι ότι έχει να διαλέξει σε κάποιες θέσεις ανάμεσα σε παίκτες επαρκείς. Στα αριστερά στα εξτρέμ, αν δεν προορίζει για εκεί τον Πελίστρι, ο Παναθηναϊκός δεν έχει τίποτα αξιόλογο. Αναπληρωματικούς ή δυνητικά αναπληρωματικούς.

Μια ορθολογική εντεκάδα για τον επαναληπτικό με τη Λανς, με βάση και τα στοιχεία που μας έδωσαν οι Γάλλοι, δηλαδή την τρομερή τους ταχύτητα, την αντοχή, τις καταπληκτικές αλληλοκαλύψεις, σε βαθμό που ακόμα και με 10 πίεζαν όλη την αμυντική τετράδα, χωρίς να φοβούνται κενά πίσω, είναι η εξής:

Ντραγκόφσκι-Ίνγκασον-Αράο-Μαξ-Βαγιαννίδης-Μαξίμοβιτς-Τσέριν-Τετέ-Πελίστρι-Ιωαννίδης-Γερεμέγεφ.

Με μια τέτοια εντεκάδα, θωρακίζεις την άμυνα σου, άρα εξασφαλίζεις πως δε θα φας εύκολα γκολ, που είναι το πρώτο ζητούμενο σε ματς που και το 1-0 σε πρώτη φάση σου δίνει ζωή, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείς μια πολύ καλή τριάδα πίσω από τον σέντερ φορ σου και έχεις και πνευμόνια στο κέντρο σου.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ρόστερ που το λες ανώτερο της Λανς. Αλλά δεν είναι και τόσο μεγάλη η διαφορά όσο φάνηκε στο πρώτο ημίχρονο.

Φυσικά, με μια τέτοια εντεκάδα, υπάρχει το ερώτημα το ποιον βάζεις αν το ματς στραβώσει. Υπάρχουν λύσεις. Ο Κώτσιρας ίσως είναι πιο χρήσιμος ως 6άρι που καθαρίζει, μιας και δεν έχει ούτε ντρίμπλα, ούτε σέντρα για να βοηθήσει ως μπακ. Κι ο Μπακασέτας, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι πολύ καλύτερος όταν έρχεται από πάγκο, έχοντας διαβάσει το ματς.

Βλέποντας το πώς ανοίγεται στην επίθεση η Λανς, πρώτο και κύριο μέλημα που πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός, είναι να μη φάει φάσεις. Να πάρει το μάθημα ο οργανισμός από αυτό που έγινε πέρσι με τη Μπράγκα, που έφαγε γκολ αργά στο ματς, αλλά θα μπορούσε να το είχε φάει και στο ξεκίνημα.

Δεν χρειάζεται βιασύνη ή υπερενθουσιασμός που θα φέρει η κερκίδα. Ο Αλόνσο πρέπει να σκεφτεί τακτικά για το πώς θα βρει ο Παναθηναϊκός 4-5 καλές φάσεις και να πάρει μίνιμουμ ένα γκολ και πώς θα επιτρέψει το πολύ 2 φάσεις στη Λανς χωρίς να δεχτεί όμως γκολ.

Ο Ιωαννίδης πιστεύουμε πως θα πάρει μπρος τώρα, έψαχνε να βρει ψυχολογία και φαινόταν μες στο ματς, ήταν περισσότερο αγχωμένος, παρά εκτός ρυθμού, ο Πελίστρι δείχνει να μπορεί να κάνει σε πρώτη φάση τα βασικά ως εξτρέμ, αν είναι κι ο Τετέ καλά, τότε επιθετικά ο Παναθηναϊκός θα την βρει την άκρη του.

Αφού μιλήσαμε λοιπόν για Αθηνές, μετά τον Ιωαννίδη και τον Αλόνσο, μία Αθηνά πρέπει να είναι κάποιο εξτρέμ και άλλη μία ο Αράο, που δεν ήταν στα καλά του σήμερα στο 6.

Ο Παναθηναϊκός θέλει, τελικά, αυτό που δείχνει ο Αλόνσο στη φωτογραφία πιο πάνω. Και το θέλει… χθες, με φόντο μία εβδομάδα από τώρα.