Από τις 21 Οκτωβρίου 1981 μέχρι τις 2 Ιουλίου 1989, η Μελίνα Μερκούρη διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού & Επιστημών, επομένως είχε υπό τη… σκέπη της και τον αθλητισμό.
Σε περίπου μια οκταετία θητείας, τα ευτράπελα θα ήταν σίγουρα πολλά, ωστόσο ένα που δεν ξέχασε ποτέ προήλθε από τον χώρο του ποδοσφαίρου, το οποίο ως γνωστόν προσφέρεται πάντα για τέτοιες ιστορίες.
Ο χρόνος γυρίζει στο 1989, λίγους μήνες προτού αφήσει το Υπουργείο η αείμνηστη πολιτικός. Πρώτα απ’ όλα, όμως, μία εισαγωγή είναι απαραίτητη. Τι είχε συμβεί με τα πρωταθλήματα Α’ και Β’ Εθνικής;
Εθνικός Πειραιώς, Διαγόρας Ρόδου και Απόλλων Καλαμαριάς, επρόκειτο να υποβιβαστούν από την κορυφαία στη δεύτερη κατηγορία, καθώς είχαν καταλάβει τις θέσεις 14 έως 16.
Αντίθετα, οι Ξάνθη, Πανσερραϊκός και Ιωνικός πανηγύριζαν την άνοδο, από τη στιγμή που τερμάτισαν στην πρώτη τριάδα του βαθμολογικού πίνακα της Β’ Εθνικής.
Εν τέλει, χάρη σε έναν ιστορικό παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι τρεις τελευταίες ομάδες της Α’ Εθνικής απέκτησαν μία δεύτερη ευκαιρία για να κερδίσουν την παραμονή.
Αυτό έγινε χάρη στην απόφαση να αυξηθούν οι συμμετέχοντες της κορυφαίας κατηγορίας από 16 σε 18. Και ποιος άναψε το «πράσινο φως» για να γίνει πράξη; Η Μελίνα Μερκούρη!
Ιδού, λοιπόν, τι είχε συμβεί:
Τότε, το πόστο του ΓΓΑ κατείχε ο Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος δέχθηκε την επίσκεψη των παραγόντων του Εθνικού και άκουσε την επιθυμία τους περί αύξησης των ομάδων.
Όταν τους απάντησε ότι μόνο η υπουργός θα μπορούσε να λάβει μία τέτοια απόφαση, εκείνοι δεν αποθαρρύνθηκαν. Τουναντίον. Ζήτησαν ακρόαση από τη Μελίνα Μερκούρη.
Πράγματι, η αείμνηστη πολιτικός τούς δέχθηκε στο γραφείο της, έγινε αποδέκτρια της πρότασης και δεν άργησε να δώσει αρνητική απάντηση.
Οι παράγοντες ετοιμάστηκαν να αποχωρήσουν, με εξαίρεση τον Νίκο Μουρκάκο, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας: «Κυρία υπουργέ, θέλω να σας πω δυο λέξεις με το θάρρος που έχω αποκτήσει, ύστερα από 3.000 νύχτες που έχουμε κοιμηθεί μαζί».
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η Μελίνα τα… έχασε και αποκρίθηκε: «Τι λέτε κύριε, είστε τρελός;» Προσπαθούσε να καταλάβει τι εννοούσε. Ομοίως και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι.
Η απάντησή του; «Εσείς, αγαπητή μου, δεν τραγουδήσατε “Τα παιδιά του Πειραιά” στον δίσκο; Στην πίσω πλευρά του 45αριού έχει τυπωθεί ένα δικό μου τραγούδι. Το “Ένα σφάλμα έκανα” με την Πόλυ Πάνου. Πλάι στο μαξιλάρι μου έχω κάθε νύχτα το δισκάκι».
Η Μελίνα ηρέμησε, μαλάκωσε και, όταν αντιλήφθηκε πραγματικά ποιον είχε απέναντί της, τον ρώτησε: «Γλυκέ μου, εσύ είσαι ο Μουρκάκος; Και τι θέλεις εδώ;»
Έπειτα από τις απαραίτητες εξηγήσεις, η συζήτηση μπήκε σε νέα ρότα, η υπουργός άκουσε πιο προσεκτικά την πρόταση των παραγόντων και στο τέλος έδωσε το “ok” για να αλλάξει ο νόμος.
Κατά συνέπεια, οι Εθνικός Πειραιώς, Διαγόρας Ρόδου και Απόλλων Καλαμαριάς έπαιξαν μπαράζ με τις ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 4-6 στη Β’ Εθνική, δηλαδή τη Βέροια, τον ΠΑΣ Γιάννινα και την Κόρινθο.
Διεξήχθη ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (5 αγώνες) σε ουδέτερα γήπεδα και, βέβαια, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο.
Εν τέλει, ο Εθνικός Πειραιώς και ο Απόλλων Καλαμαριάς διατηρήθηκαν στα «μεγάλα σαλόνια», εν αντιθέσει με τον Διαγόρα Ρόδου που έπεσε.
Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα και Κόρινθος, αντίστοιχα, δεν κατάφεραν να καταλάβουν μία από τις πρώτες δύο θέσεις της ειδικής βαθμολογίας, επομένως παρέμειναν στη Β’ Εθνική.
Μάλιστα, ο Εθνικός Πειραιώς, η ομάδα δηλαδή που προκάλεσε όλη αυτή τη διαδικασία (αντίστοιχα παιχνίδια μπαράζ έγιναν με έπαθλο τη συμμετοχή στη δεύτερη κατηγορία της σεζόν 1989-90), μέτρησε πέντε νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές με συντελεστή τερμάτων 9-2.
Όλα τα παραπάνω χάρη στον Νίκο Μουρκάκο, ο οποίος υπηρέτησε τους «κυανόλευκους» επί σειρά δεκαετιών από διάφορα πόστα (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας, έφορος…).
Και να ήταν μόνο αυτή η δράση του… Έγραψε τους στίχους για δεκάδες αξέχαστα ελληνικά τραγούδια. Ενδεικτικά στην ιστοσελίδα stixoi.info τού αποδίδονται τα εξής: «Ζιγκουάλα», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», «Ο Πατρινός», «Ένα σφάλμα έκανα», «Για μας ποτέ μην ξημερώσει», «Η συνοικία μου», «Μυστήριο», «Το πονεμένο γράμμα», «Το πεζοδρόμιο», «Όποιο δρόμο κι αν πήρα», «Να σου δώσω το όνομά μου», «Δεν ζω στιγμή μακριά σου», «Χτυπάω το κεφάλι μου», «Δεν υπάρχει άλλη λύση», «Εκείνοι που δεν κλάψανε», «Δώστε μου μία συμβουλή», «Αυτό το βράδυ με τη βροχή», «O τεμπέλης», «Ας έβρισκα έναν έρωτα», «Εσύ με κάνεις και γράφω τραγούδια», «Εσύ είσαι το κορίτσι μου», «Ένα παλληκάρι κλαίει», «Εκείνοι που δεν κλάψανε», «Δεν ζω στιγμή μακριά σου», «Οι πρόσφυγες».
Μεταξύ άλλων, διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο μετέδιδε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις και διατηρούσε εκπομπές επί σειρά ετών.
Τώρα καταλαβαίνετε γιατί η Μελίνα άλλαξε πλήρως τη στάση της…