Χρήστος Αρχοντίδης
Βρείτε μας στο

Θυμάστε τα σκετσάκια του ΑΜΑΝ με τον Σωτήρη Καλυβάτση σε ρόλο Νίκου Αλέφαντου; Ο ηθοποιός υποδυόταν τον αείμνηστο τεχνικό, εστιάζοντας στον εκρηκτικό χαρακτήρα του. Φοβερό γέλιο, παρεμπιπτόντως.

Υπήρξε, όμως, ένα άλλο περιστατικό, πέρα για πέρα αληθινό, το οποίο καταγράφηκε το μακρινό 1983 και που έμοιαζε πολύ με τις αντιδράσεις του «Αλέφα».

Στις 30 Μαρτίου εκείνου του έτους, η Εθνική Ελλάδας παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο του «Γουέμπλεϊ», προκειμένου να αντιμετωπίσει την Αγγλία για τον 3ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1984.

Είχε προηγηθεί η νίκη της 9ης Οκτωβρίου 1982 στο Λουξεμβούργο με 2-0 και η ήττα της 17ης Νοεμβρίου από τα «τρία λιοντάρια» στο Καυτανζόγλειο με 3-0.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε λάβει μέρος στην παρθενική της μεγάλη διοργάνωση (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1980), δεν είχε καταφέρει να πράξει αναλόγως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 και τα προγνωστικά για πρόκριση στα γήπεδα της Γαλλίας δεν ήταν υπέρ της.

Ο Χρήστος Αρχοντίδης προφανώς δεν παρέταξε τη «γαλανόλευκη» για να παίξει ποδόσφαιρο, αλλά με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς, δίνοντας οδηγία στον Γιάννη Γκαλίτσιο να γίνει «σκιά» του Τόνι Γούντκοκ, ο οποίος είχε βάλει δύο γκολ στο Καυτανζόγλειο.

Επίσης, ο λίμπερο Πέτρος Μίχος είχε αναλάβει να περιορίσει τη δράση του Στιβ Κόπερ, οι μπακ Γιάννης Γούναρης και Νίκος Γούναρης δεν έκαναν προωθήσεις, ενώ ο Μπάμπης Ξανθόπουλος δεν άφηνε τον Τρέβορ Φράνσις σε «χλωρό κλαρί».

Αν πεις ότι το 'ξερες, λες ψέματα: Το 90% δεν έχει ιδέα γιατί φοράνε ακουστικά στη σκηνή οι τραγουδιστές. Εσύ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Αν πεις ότι το ‘ξερες, λες ψέματα: Το 90% δεν έχει ιδέα γιατί φοράνε ακουστικά στη σκηνή οι τραγουδιστές. Εσύ;

Βαγγέλης Κουσουλάκης και Ντίνος Κούης έδωσαν αμέτρητες μονομαχίες στη μεσαία γραμμή, ο Τάσος Μητρόπουλος παρείχε βοήθειες και ο Γιώργος Κωστίκος είχε ως προτεραιότητα να γυρίζει παρά να επιτίθεται.

Ο Νίκος Αναστόπουλος ήταν ολομόναχος μπροστά σε έναν εντελώς άχαρο και παράταιρο ρόλο, εκ διαμέτρου αντίθετος με εκείνον που είχε στον Ολυμπιακό των μαζικών επιθέσεων στα περισσότερα παιχνίδια.

Τερματοφύλακας ήταν ο Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος ξανάφερε στο μυαλό του τη βραδιά της 15ης Οκτωβρίου 1980, όταν με τις εκτινάξεις του έλαβε τον χαρακτηρισμό «φάντομ», συμβάλλοντας τα μέγιστα για την ιστορική νίκη της Εθνικής επί της Δανίας στην Κοπεγχάγη.

Πάντως, η διπλή ελληνική αμυντική ζώνη επέτρεψε στον κορυφαίο γκολκίπερ να μην χρειαστεί όσο οι περισσότεροι φίλαθλοι θα περίμεναν πριν από τη σέντρα. Η μπάλα απομακρυνόταν με συνοπτικές διαδικασίες. Κάποια μακρινά σουτ δεν γινόταν να του προκαλέσουν ανησυχία.

Με τούτα και με ‘κείνα, η Ελλάδα άντεξε στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ» και απέσπασε έναν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από την εθνική Αγγλίας, σε μία εποχή που αδυνατούσε να ανταγωνιστεί ακόμη και συγκροτήματα σημερινής δεύτερης ταχύτητας.

Και τώρα χάνεται ο έλεγχος. Ο Αρχοντίδης παίρνει τα ηνία από τους πρωταγωνιστές με την κατάσταση που περιήλθε. Πανηγυρίζει έξαλλα και αγκαλιάζει τους παίκτες, όμως δεν καταφέρνει να τους πείσει για μια αναμνηστική φωτογραφία στο κέντρο του γηπέδου. Ποιος τον είδε και δεν τον φοβήθηκε… Αμόκ; Νευρικός κλονισμός;

Ο Γιάννης Διακογιάννης, απορημένος κι εκείνος, λέει στη μετάδοση: «Είναι τόσο εκνευρισμένος από το αποτέλεσμα, δηλαδή να ‘ταν απ’ τη συγκίνηση, τόσο τεντωμένα τα νεύρα του, προσπαθεί να συνέλθει».

Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, μάλιστα, ο Χρήστος Αρχοντίδης είχε ζητήσει από τους παίκτες να… χορέψουν παραδοσιακό χορό!

Πάντως, στη συνέχεια η Ελλάδα δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση, αφού η Δανία κατέλαβε την πρώτη θέση του ομίλου και προκρίθηκε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Δείτε το video με τον έξαλλο Χρήστο Αρχοντίδη: