Έπαιζε μέχρι τα 51: Ο φαντεζί Έλληνας γκολκίπερ με τη χαίτη σήμα – κατατεθέν το απόλαυσε όσο περισσότερο γινόταν

Μια μορφή των ελληνικών γηπέδων
Έπαιζε μέχρι τα 51: Ο φαντεζί Έλληνας γκολκίπερ με τη χαίτη σήμα – κατατεθέν το απόλαυσε όσο περισσότερο γινόταν
25 Σεπτεμβρίου 2024 | 07:39

Αν νομίζετε ότι ο Κυριάκος Τοχούρογλου τα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που έφυγε από το προσκήνιο τα πέρασε ως παλαίμαχος, κάνετε λάθος. Ο τερματοφύλακας με την απόλυτη… χαίτη παρέμεινε ενεργός μέχρι το περασμένο καλοκαίρι όταν και τελικά κρέμασε τα γάντια του. Σε ηλικία 51 ετών, παρακαλώ!

Υπήρξε μια από τις πιο ξεχωριστές ατραξιόν των ελληνικών γηπέδων. Φαντεζί όσο δεν πάει, ακόμη και σε φάσεις που ίσως δεν χρειαζόταν! Με εξαιρετικά ρεφλέξ… αιλουροειδούς και χαίτη που ανέμιζε αγέρωχη, ο γεννημένος στην Αυστραλία γκολκίπερ, μετέτρεπε κάθε ματς σε μοναδική παράσταση.

Από τη χώρα των καγκουρό

Οι πρώτες πτήσεις του άρχισαν όταν ήταν μόλις 9 ετών στο Σίδνεϊ. Εκεί έπαιξε για πρώτη φορά μπάλα στην Gladesville Ryde Magic, ομάδα προαστίου της πόλης, με πολλούς άλλους Έλληνες ομογενείς. Και όταν η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα, ο μικρός συνέχισε να ασχολείται με το τόπι στη Δόξα Δράμας. Οι «μαυραετοί» ήταν ο πρώτος σύλλογος που του έδωσε συμβόλαιο, παρά τους επικριτές που τον θεωρούσαν κοντό για τη θέση του γκολκίπερ.

Με ύψος 1,81μ, ο Τοχούρογλου άρπαξε τις ευκαιρίες του από νωρίς. Από τα 19 του υπερασπίστηκε τα γκολπόστ της Δόξας και μετά από ένα ματς με τον Ολυμπιακό που κατέβασε ρολά, ήρθε και η πρόταση από τους ερυθρόλευκους.

Καριέρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Στο λιμάνι του Πειραιά είχε δύο θητείες. Η πρώτη για κακή του τύχη συνδυάστηκε με το τέλος των «πέτρινων» χρόνων, από το 1994 ως το 1996, με συνέπεια να τον πάρουν τα… σκάγια… Μετά από μία σεζόν, όμως, στον Πανηλειακό, όπου ίσως έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, ήρθε η ώρα της επιστροφής!

Αυτή τη δεύτερη ευκαιρία ο Τοχούρογλου την έπιασε από τα μαλλιά! Σαν τα πλούσια δικά του που ήταν πάντοτε το σήμα-κατατεθέν του. Στους Πειραιώτες πέρασε άλλα τρία χρόνια με συνολικά 58 συμμετοχές. Κέρδισε χρήματα, αλλά και τίτλους και έμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως φαντεζί γκολκίπερ, μα κι ένα από τα καλύτερα παιδιά της ποδοσφαιρικής πιάτσας.

Όταν αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό είχε να θυμάται 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο αλλά και σημαντικά ματς επιπέδου Champions League και Europa.

Στα 28 του μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ και τα κατάφερε και εκεί μια χαρά. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και η κώμη να μην ήταν το ίδιο πλούσια, αλλά η χαίτη στο πίσω μέρος του κεφαλιού παρέμεινε στη θέση της!

Και ο Τοχούρογλου στην μια 8ετία που πέρασε στην Θεσσαλονίκη μπόρεσε να παίξει σε 144 ματς και να πανηγυρίσει 2 Κύπελλα ακόμα! Το 2001 και το 2003.

Προπονητική και επιστροφή στη… βάση

Αφού κρέμασε τα γάντια του το 2008 ασχολήθηκε με την προπονητική και μάλιστα για ένα διάστημα συνεργάστηκε με την Skoda (τότε) Ξάνθη. Καθώς, όμως, η Ελλάδα έμπαινε σε οικονομική κρίση, ο Τοχούρογλου σκέφτηκε την οικογένειά του. Τότε είδε την επιστροφή στην Αυστραλία ως λύση.

«Θα πήγαινα ούτως ή άλλως, είχα σκοπό να ανοίξω μαγαζί, γυράδικο ή κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω ακριβώς, πάντως στο Σίδνεϊ που γεννήθηκα και μένω έχει 450.000 Έλληνες» είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του. Τότε, όμως, ήρθε και η προσέγγιση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός του έκανε μια πρόταση που ήταν αδύνατο να αρνηθεί. Να αναλάβει τις Ακαδημίες των ερυθρολεύκων που σκόπευε να ανοίξει στην Αυστραλία.

Για τον Τοχούρογλου, που έτσι κι αλλιώς θα γυρνούσε στο Σίδνεϊ, ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο. Και παράλληλα με την δουλειά του, είδε και την ευκαιρία για κάτι ακόμα. Να συνεχίσει να παίζει μπάλα!

Ξανά με στολή, γάντια και… χαίτη

Φυσικά η επιλογή ομάδας ήταν μονόδρομος. Η αγαπημένη του Gladesville Ryde Magic από την οποία είχε ξεκινήσει ως πιτσιρικάς. Γεμάτη με ομογενείς και καμάρι της τοπικής κοινότητας, αγκάλιασε και πάλι το δικό της παιδί!

Εκεί είχε συμπαίκτες όπως οι Κολιομίχος, Βουλκίδης, Γκαϊτατζής, Σαμαράς, Τριάντης, Νίκας, Διαμαντόπουλος, Μανιάς. Ελληνικής καταγωγής, όπως είναι εύκολα αντιληπτό και μέχρι το καλοκαίρι του 2024, στα 51 του έδινε μαζί τους αγώνες κάθε Κυριακή. «Εδώ το διασκεδάζω. Δεν έχω άγχος. Για 6 χρόνια στον Ολυμπιακό και 8 στον ΠΑΟΚ είχα μεγάλη πίεση. Τώρα χαλαρώνω. Οι συμπαίκτες μου είναι πολύ μικρότεροι σε ηλικία. Παρακολουθούσαν το Champions League, τον Μέσι και τον Ρονάλντο και τους έλεγα, καλά, έχω παίξει εκεί», είχε εξομολογηθεί.

Όταν, μάλιστα, το πήρε απόφαση να σταματήσει, η διοίκηση τον τίμησε όπως του αρμόζει για την πολυεπίπεδη προσφορά του. Ανάλογη τιμή του επιφύλαξε πριν μερικά χρόνια και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Menshouse.gr © 2024 - All Rights Reserved