Ας πούμε όλοι την αλήθεια. Λιβερπουλάδες και μη, όλοι περιμέναμε η φετινή χρονιά να είναι μεταβατική αφού διανύουμε τους πρώτους μήνες της μετά-Κλοπ εποχής. Όμως καμία σχέση για ένα club που έχει στο DNA του την ανατροπή. Αν και ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην ιστορία των Reds με 7 τίτλους, ο Γερμανός αυτή την περίοδο έχει ξεχαστεί. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ο Άρνε Σλοτ έχει οδηγήσει την Λίβερπουλ στο κορυφαίο ξεκίνημα της ιστορίας της.
Μετά και την τελευταία επιβλητική νίκη με 4-0 στο Champions League κόντρα στην Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο, οι Μέρσεϊσαϊντερς απλά δεν πιάνονται. Έπειτα από ένα ευνοϊκό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, το πρόγραμμα τις τελευταίες εβδομάδες ζόρισε, όμως η Λίβερπουλ δεν ζορίστηκε καθόλου και από τους αγώνες με Τσέλσι, Άρσεναλ, Μπράιτον πήρε 7 βαθμούς και είναι μόνη πρώτη στην Premier League. Εκτός από το 4×4 στο CL [μοναδική που το έχει κάνει φέτος], έχει και δύο νίκες στο League Cup [Γουέστ Χαμ, Μπράιτον].
Είναι η δεύτερη φορά που η Λίβερπουλ ξεκινά στη κορυφαία διοργάνωση με 4 σερί νίκες, κάτι που είχε κάνει και ο Κλοπ το 2021, ενώ με 14 νίκες σε 16 αγώνες, ο Σλοτ έσπασε το ρεκόρ των πρωτοεμφανιζόμενων που είχαν μέχρι αυτές τις μέρες με 13 οι Ζοσέ Μουρίνιο και Κάρλο Αντσελότι, αμφότεροι στην Τσέλσι. Αυτή με την Μπράιτον ήταν η 8 νίκη σε 10 αγώνες Premier League για τον Σλοτ, ο οποίος δείχνει για ποιον λόγο τον επέλεξε ο σύλλογος.
Όταν στο club έμαθαν ότι ο Κλοπ θα αποχωρήσει, είχαν μπροστά τους δύο μήνες. Αυτό που έψαχναν ήταν ένας προπονητής που να δίνει στην ομάδα δυναμικό στιλ, φουλ ενέργεια και ποδόσφαιρο κατοχής, ενώ καθοριστικό ρόλο θα έπαιζε η πρόληψη τραυματισμών και η εξέλιξη παικτών. Όπως προκύπτει από τους ρεπόρτερ των κορυφαίων Μέσων Ενημέρωσης, στην Λίβερπουλ ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να βρουν κάποιον σαν τον Γερμανό, οπότε οι κινήσεις δεν ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν και τον Απρίλιο εκείνος που ακουγόταν ήταν ο Ρουμπέν Αμορίμ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο τεχνικός διευθυντής των Reds, Ρίτσαρντ Χιούζ, είχε ήδη κάνει μια σειρά από calls με τον Άρνε Σλοτ. Και είχε μείνει τόσο εντυπωσιασμένος με τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τη video-analysis και με τον χαρακτήρα του, που ο Ολλανδός είχε πλέον ξεχωρίσει ως η Νο1 επιλογή για να πάρει τη δουλειά στο Anfield.
Στην Λίβερπουλ χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο που αξιολογεί performance προπονητών λαμβάνοντας υπόψη ένα μεγάλο εύρος από metrics. Δηλαδή όχι μόνο αποτελέσματα, στιλ και βελτίωση ποδοσφαιριστών αλλά και προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά στιλ παικτών, έτσι ώστε να μπορεί να προβλέψει το πόσο κατάλληλος είναι κάποιος για τη συγκεκριμένη θέση. Ξεπερνάμε το πόσο άλλος κόσμος είναι το σκηνικό στα top-clubs της Αγγλίας και προχωράμε.
Τα αποτελέσματα πάντως, αν και δεν ήταν αυτά που έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή, μιλούσαν από μόνα τους. Γιατί τα data έδειχναν ότι ο Σλοτ είχε κάνει την Φέγενορντ ομάδα overachiever. Τον Μάιο του 2022 έχασε στον τελικό του Conference League από την Ρόμα του Μουρίνιο και το 2023, έχοντας σαφώς λιγότερα χρήματα από Άγιαξ και Αϊντχόφεν, κατέκτησε το πρωτάθλημα και έφτασε στους «8» του Europa League.
To pressing και η ορμητικότητα που είχε μεταφέρει στην ομάδα του ο Σλοτ ήταν πράγματα που έκαναν κλικ με τους παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ της Λίβερπουλ αλλά και τους fans που όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνηθίσει να βλέπουν κάτι συγκεκριμένο. Ήταν ξεκάθαρη η αίσθηση ότι ο 45χρονος θα «κουμπώσει» πολύ καλά με το υλικό που θα βρει στο Anfield και τα data το επιβεβαίωσαν με εντυπωσιακό τρόπο. Οι Reds πλήρωσαν 11 εκατ. ευρώ [μπορεί να γίνουν 13 με τα bonus] και όλα τα άλλα είναι ιστορία.
Προφανώς, ο Σλοτ δεν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος καθώς η ατζέντα είχε πολλά και ενδιαφέροντα ονόματα που όμως στην πορεία απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε πληρούσε πολλά κριτήρια, ο Σιμόνε Ιντζάγκι ήταν στην κουβέντα όμως η έλλειψη αγγλικών έπαιξε ρόλο, ενώ στο τραπέζι πέρα από τον Αμορίμ, έπεσαν οι Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, Γιούλιαν Νάγκελζμαν, Έντι Χάου, Άντονι Ιραόλα [Μπόρνμουθ], Μίτσελ [Χιρόνα], Πάουλο Φονσέκα, Σεμπάστιαν Χένες [Στουτγκάρδη].
Είναι περιττό να πούμε ότι εκείνοι που θεώρησαν πως ο Σλοτ θα είναι ένα good-fit με την ομάδα δικαιώνονται 800% σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν. Ο 45χρονος έχει κερδίσει την ομάδα με την προσέγγισή του σε προσωπικό και αγωνιστικό επίπεδο, αλλάζοντας μια σειρά από πράγματα σε σχέση με τις ημέρες του Κλοπ.
Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία στο Anfield, ο Ολλανδός έχει βάλει στους παίκτες μια διαδικασία που ονομάζει body-wake-up, η οποία είναι σημαντική στην καθημερινότητά τους. Πριν από τους αγώνες και πριν τις προπονήσεις, κάνουν ασκήσεις αναπνοής, ενώ αφού ολοκληρώσουν τα προγράμματά τους, μπαίνουν σε ice-baths. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να βοηθήσει και να μην το κάνουμε» είπε ο Ρόμπερτσον επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια να μείνουν όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι οι παίκτες.
Ο Σλοτ θεωρεί επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ποδοσφαιριστή να κοιμάται καλά την προηγούμενη των ματς και πλέον μένουν στο σπίτι τους πριν τους εντός έδρας αγώνες, αντίθετα με αυτό που ίσχυε με τον Κλοπ, καθώς διανυκτέρευαν σε ξενοδοχείο στην πόλη.
Ο coach θεωρεί ότι παίκτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθούν καλά αν το κάνουν στο κρεβάτι τους και αν βρίσκονται στον χώρο τους, οπότε φέτος, στο 0-3 με την Γιουνάιτεντ, έμειναν στο σπίτι τους και όχι στο Μάντσεστερ. Όσον αφορά το πριν των παιχνιδιών στο Anfield, οι ποδοσφαιριστές περνούν πολύ χρόνο μαζί και πηγαίνουν σε ξενοδοχείο για να φάνε και να ξεκουραστούν.
Όπως είχαν διαπιστώσει και οι άνθρωποι του συλλόγου που κατέληξαν σε εκείνον, ο Ολλανδός παίζει πολλή μπάλα με τις οθόνες. Δεν εξηγεί απλά στους παίκτες τι θέλει να βελτιώσει ο καθένας, το δείχνει, οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δουλεύει πολύ με τους video-analysts. Στον επικεφαλής μάλιστα, έχει αναθέσει να του κόβει video με τις επίμαχες φάσεις που συμβαίνουν στα ματς και να του στα στέλνει σε real-time γιατί θεωρεί ότι το να έχει πλήρη γνώση, βοηθάει έτσι ώστε να μιλήσει με τον κατάλληλο τρόπο μετά.
Όσον αφορά το τι συμβαίνει εκεί που κρίνονται όλα, ο Σλοτ δεν είναι της λογικής ότι ‘εμείς παίζουμε έτσι και οι άλλοι ας κάνουν ότι θέλουν’. Το αντίθετο, δουλεύει με τους αναλυτές και του αρέσει να εκμεταλλεύεται την κάθε πληροφορία που προκύπτει. Κόντρα στην Ίπσουιτς, είπε στους πλάγιους μπακ να παίζουν πιο κοντά στα στόπερ, ενώ σε άλλους αγώνες είχε δώσει εντολή για το πως θα εκτελούνται τα κόρνερ με βάση την αδυναμία του αντιπάλου. «Κάνουμε πολλά video-meetings, δείχνει ακριβώς τι θέλει από τον καθένα. Τονίζει τι κάνουμε σωστά και τι όχι» είπε πρόσφατα ο Φαν Ντάικ.
Ο Σλοτ έχει πει ότι δεν του αρέσει να είναι ο τύπος που φωνάζει για να επιβληθεί και προτιμά να χρησιμοποιεί τον τρόπο και τις μεθόδους του για να κάνουν τη δουλειά. Αφήνει τους παίκτες να εκφράζονται όταν βρίσκονται μπροστά στην αντίπαλη εστία, όμως ξεκαθαρίζει ότι η ελευθερία αυτή υπάρχει μόνο στη φάση επίθεσης. «Όταν δεν έχουμε την μπάλα, υπάρχει μόνο σκληρή δουλειά και να κάνουμε αυτο που πρέπει» λέει ο Ολλανδός. «Έχουμε και δομή και ελευθερία» ο ΜακΆλιστερ.
Κανένα πρωτάθλημα δεν κρίνεται από τον Νοέμβριο στις μέρες μας, όμως μπορούμε να πούμε ότι η ζωή στην Λίβερπουλ για το 2024-25 έχει ξεκινήσει πολύ καλύτερα απ’ ότι ο πιο αισιόδοξος θα φανταζόταν. Οπαδοί και διοίκηση δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν περισσότερα από έναν άνθρωπο που, μπορεί να μην ήταν η δημοφιλέστερη επιλογή, όμως μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η καταλληλότερη για μια σεζόν που υποτίθεται ότι θα ήταν μεταβατική…