Έχουμε δει πολλά ευτράπελα κατά καιρούς στα ελληνικά γήπεδα. Ξεσπάσματα παικτών και προπονητών, καυγάδες, γραφικές (ή και εμπρηστικές) δηλώσεις, πικαρίσματα και καζούρες οπαδών, καλτ συμπεριφορές και επεισόδια σε αγωνιστικούς χώρους και εξέδρες. Λίγα όμως μπορούν να κοντράρουν σε… κωμικοτραγικότητα το ιστορικό σκηνικό με τους τραυματιοφορείς της Λάρισας και τον άτυχο Λεονάρντο Κούτρη!
Αν και δύσκολο να υπάρχει κάποιος που να παρακολουθεί ελληνικό ποδόσφαιρο και να μην το θυμάται, το περιστατικό είχε ως εξής: Οι ΑΕΛ και Εργοτέλης συγκρούονταν στις 17 Οκτωβρίου 2015 για τη Football League. Με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται στο σκορ, παίκτες και εξέδρα των γηπεδούχων έβραζαν. Όχι μόνο επειδή έχαναν, αλλά επειδή θεωρούσαν (εκτός των άλλων) ότι οι Κρητικοί έκαναν καθυστερήσεις.
Όταν λοιπόν στο 68’ ο Κούτρης έμεινε πεσμένος στο τερέν έπειτα από μια διεκδίκηση, η εξέδρα εξερράγη. Ο Μπανούσης έτρεξε να σηκώσει βίαια τον αντίπαλό του, θεωρώντας πώς κάνει θέατρο και τραβώντας τον από τη φανέλα. Και κάπου εκεί πήραν τη σκυτάλη οι ιστορικοί τραυματιοφορείς (που στην ουσία ήταν οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΛ):
Φόρτωσαν άρον-αρον τον ποδοσφαιριστή στο φορείο. Με άγαρμπες κινήσεις τον έριξαν κάτω μια φορά (πέφτοντας και οι δυο μαζί του). Πάνω στη φούρια τους να τον βγάλουν έξω τον έριξαν και μια δεύτερη. Και αφότου πέρασαν την τελική γραμμή του γηπέδου, τον ξεφόρτωσαν σαν να είναι… σακί!
Όπως είναι λογικό, ο συγκεκριμένος κλαυσίγελως έκανε τον γύρο του κόσμου. Το βίντεο παίχτηκε παντού, οι «Guardian» και «Daily Mail» έκαναν εκτενείς δημοσιεύσεις, ακόμα και η Έλεν Ντε Τζένερις στις ΗΠΑ ασχολήθηκε μαζί του: Σχολιάζοντας χαρακτηριστικά (αφότου προβλήθηκε το σκηνικό στην εκπομπή της) πως «αν δεν είχε τραυματιστεί προηγουμένως, τραυματίστηκε σίγουρα μετά»!
Μπορεί λοιπόν όλοι να γέλασαν και όλοι να το αντιμετώπισαν με χιουμοριστική διάθεση, αλλά δεν το… διασκέδασε τόσο ο ίδιος ο Κούτρης. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που είχε κάνει στο gazzetta το θύμα του κωμικοτραγικού επεισοδίου, λέγοντας:
«Έγινε ένα φάουλ του Γιοβάνοβιτς που δεν έδωσε ο διαιτητής. Αν δείτε καλά τη φάση, με βρίσκει με τον αγκώνα του στα πλευρά και βρήκε νεύρο, με αποτέλεσμα να πονάει. Ήρθαν αρχικά παίκτες της Λάρισας να με σηκώσουν. Στη συνέχεια, χωρίς άδεια απ’ τον διαιτητή, μπήκε το φορείο μέσα και αυτοί οι τύποι με έπιαναν από τα πόδια και τα χέρια για να με βάλουν στο φορείο και με έβριζαν. Μου έλεγαν “σήκω πάνω, ρε μαλ… να βγεις έξω” και διάφορα τέτοια.
Περίμενα τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας, ο οποίος όταν εμφανίστηκε ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί τους. Πήγα να σηκωθώ και να βγω έξω με τον φυσιοθεραπευτή, με πιάνει ο πρώτος και με ρίχνει στο φορείο. Με σηκώνει με το ζόρι, πέφτει και με ξανά σηκώνει. Με έβριζαν. Έλεγαν “άντε τελείωνε”. Με έβριζαν και γελούσαν και μετά με πέταξαν σαν σκουπίδι. Σαν σακούλα σκουπιδιών.
Είχαν μπει μάλιστα 7-8 οπαδοί μέσα και τους είδα, φοβήθηκα και σηκώθηκα γρήγορα και έφυγα. Ο φυσιοθεραπευτής τους έλεγε να ηρεμήσουν, τι είναι αυτά που κάνουν κι εκείνοι τον έβριζαν. Μετά το ματς ήρθε ο ένας και είπε συγγνώμη, αλλά μου είπε κιόλας πως θα πρέπει να ντρέπομαι που πέφτω κάτω.
Του είπα πως αυτός θα έπρεπε να ντρέπεται και όχι εγώ. Πως είδε όλη η Ελλάδα τι έγινε και πως θα έπρεπε να αισθάνεται ντροπή για όλα αυτά. Ήταν οπαδοί, δεν ήταν άνθρωποι ούτε της ομάδας, ούτε του γηπέδου. Ήταν καθαρά οπαδοί και δεν είχαν λόγο να βρίσκονται εκεί και να κουβαλούν το φορείο».
Από την πλευρά τους οι υποτιθέμενοι τραυματιοφορείς δεν εμφανίστηκαν ακριβώς μετανιωμένοι τον πρώτο καιρό μετά το περιστατικό. Μιλώντας λοιπόν στο Πρώτο Θέμα, ο «Ινδιάνος» και ο «Πάκμαν» (όπως ήταν τα παρατσούκλια τους στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΛ), δήλωσαν:
«Η συμπεριφορά του παίκτη δεν ήταν επαγγελματική. Έπαιζε θέατρο. Ο καλός παίκτης δεν προκαλεί εσκεμμένα την καθυστέρηση του αγώνα, αλλά παίζει μπάλα και σκοράρει στο αντίπαλο τέρμα. Ας έβαζε γκολ να τον χειροκροτούσαμε».
Και αφού ο πρώτος ισχυρίστηκε πως τη δεύτερη φορά που έχασε την ισορροπία του ήταν από κλωτσιά του Κούτρη και σχεδόν καμάρωσε ότι «μετά από αυτή την αδικία, οι οπαδοί ξεσηκώθηκαν και οι παίκτες μας έφεραν την ανατροπή με 2-1», ο άλλος συμπλήρωσε εξίσου χαρακτηριστικά:
«Ο παίκτης, αφού δήλωσε τραυματίας, μας έλεγε “αφήστε με κάτω ρε, πού με πάτε”. Άμα ήταν μάγκας, ας συνέχιζε τον αγώνα. Μη ροκανίζεις τον χρόνο μιας ομάδας, μπες μέσα και παίξε μπάλα»…