Σαλιαρέλης-Συρίγος

«Δεν χρωστάω κύριε...»: Όταν ο Σαλιαρέλης πήγε καλεσμένος στην εκπομπή του Συρίγου, ο σουρεαλισμός εκτοξεύτηκε σε άλλο επίπεδο

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός δεχόταν πέντε γκολ από την Ξάνθη

Καταγόμενος από την Αίγινα, στην οποία έχει και δικό του πύργο, ο Αργύρης Σαλιαρέλης απέκτησε σημαντική περιουσία στην Αφρική (κυρίως στην Κένυα) από εξόρυξη και εμπόριο πολύτιμων λίθων.

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, όταν ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Νοέμβριο του 1988 ως τον Μάρτιο του 1992, καταγράφοντας πολύ ηχηρές μεταγραφές (Όλεγκ Προτάσοφ, Βασίλης Καραπιάλης).

Είχε αποκτήσει τις μετοχές του συλλόγου από τον Γιώργο Κοσκωτά, τον οποίο βοήθησε να διαφύγει από την Ελλάδα, αρχικά στη Βραζιλία και κατόπιν στις ΗΠΑ, όπου όμως συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές του Σάλεμ.

Αν και αρχικά προφυλακίστηκε, ο Σαλιαρέλης αφέθηκε ελεύθερος και αφού προσέφυγε στο Πρωτοδικείο κατάφερε τελικά να διοικήσει τους «ερυθρόλευκους», κατακτώντας το Κύπελλο της σεζόν 1989-90.

Έμεινε στην ιστορία για τα τεράστια χρέη, τον χαρακτηρισμό «επιστήμονες» που απέδωσε στους οπαδούς του «θρύλου» και τις κόντρες με τους οργανωμένους, η οποία κορυφώθηκε όταν τοποθέτησε καγκελόπορτες στη Θύρα 7.

Σαλιαρέλης

«Κακώς βρίσκομαι αυτή τη στιγμή εδώ, γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι παίζει ο Ολυμπιακός την ίδια ώρα που εμείς θα μιλάμε». Η ατάκα ανήκει σε εκείνον και ειπώθηκε ενώπιον του Φίλιππου Συρίγου στο MEGA. Γίνεται ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ να μην θυμάται ότι η ομάδα του δίνει αγώνα; Γίνεται.

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Δεκεμβρίου 1991 και οι «ερυθρόλευκοι» δοκιμάζονταν στην Ξάνθη, από την οποία εν τέλει συνετρίβησαν με 5-2. Εποχές Ταληκριάδη, Παχατουρίδη, Καραταΐδη, Τσαλουχίδη, Τσιαντάκη, Χατζίδη, Κωφίδη, Αναστόπουλου, Καραπιάλη, Βαΐτση… Με προπονητή τον Όλεγκ Μπλαχίν.

Ήταν την περίοδο που είχε κηρυχθεί έκπτωτος από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και βρισκόταν αντιμέτωπος με σωρεία διώξεων στα ποινικά δικαστήρια για διάφορες υποθέσεις.

Η προαναφερθείσα φυγάδευση του Κοσκωτά, τα χρήματα από τη μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι, οι συναλλαγές με τους τρεις Σοβιετικούς (Όλεγκ Προτάσοφ, Γιούρι Σάβιτσεφ, Γκενάντι Λιτόφτσενκο), οι καταδίκες για ακάλυπτες επιταγές, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την οποία ο Σαλιαρέλης απέκτησε την πλειοψηφία, αλλά δεν την είχε εγκρίνει ο τότε υπουργός Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, καθώς και τα χρέη σε ιδιώτες, ήταν μερικές εξ αυτών.

Ολυμπιακός

Ο διάλογος μεταξύ των δυο ανδρών ήταν βγαλμένος από επιθεώρηση. Ο σουρεαλισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ο δημοσιογράφος προσπαθούσε να λάβει μία ομολογία, ο παράγοντας απέφευγε τις κατηγορίες με όποιον τρόπο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Στο θρυλικό «Τρίποντο», ο αείμνηστος υπέγραφε editorial με τίτλο «Δίχως μαλλιά στη γλώσσα». Με αντίστοιχο τρόπο τα έχωνε στον πρόεδρο του Ολυμπιακού. «Ψέματα λένε οι Ιταλοί», του είπε ειρωνικά, όταν αναφέρθηκαν στην οικονομική διαφορά με την Μπολόνια για τον Ντέταρι. «Είναι προφανές ότι κάποιοι δωροδοκήθηκαν», παρατήρησε αυστηρά, όταν συζήτησαν για το deal με τους Σοβιετικούς. «Ποια πριμ; Τα πριμ έχετε να τα πληρώσετε τρεις μήνες», του… υπενθύμισε, σε σχετική κουβέντα για τη ζοφερή καθημερινότητα στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη.

Πόροι μπορεί να μην υπήρχαν, ωστόσο όλα τα… λεφτά ήταν η συνέχεια του διαλόγου. Εφημερίδες, χαρτιά και στυλό επιστρατεύονται σε μία στιχομυθία που θυμίζει περισσότερο αίθουσα δικαστηρίου παρά τηλεοπτική εκπομπή. Μόνο ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, δικαστής στην ιστορική σειρά «Ορκιστείτε παρακαλώ», έλειπε από το MEGA εκείνο το απόγευμα.

Αλήθεια, ποιος ήταν ο λόγος που ο Αργύρης Σαλιαρέλης έδωσε καταφατική απάντηση στην πρόσκληση για να «μπει» σε τόσα ελληνικά σπίτια; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.