Παναθηναϊκός με Γκοβού

«Κάθε μέρα ήταν... σε ευθυμία»: Ο παίκτης που «γκρέμισε» το «Ελ. Βενιζέλος» όταν ήρθε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό αποδείχτηκε φιάσκο από τα λίγα

Μία από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές της ιστορίας του εγχώριου ποδοσφαίρου

«Οε, οε, οε, οε, ΓκοβούΣισέ», φώναζαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2010. Ήταν ακόμη «μεθυσμένοι» από το νέκταρ της κατάκτησης του πρώτου νταμπλ μετά το 2004. Κάποιος άλλος θα αποδεικνυόταν μεθυσμένος πιο συχνά. Και χωρίς εισαγωγικά.

Το «τριφύλλι» είχε φτιάξει ένα ισχυρό σύνολο με Τζιμπρίλ Σισέ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σεμπάστιαν Λέτο, Γιώργο Καραγκούνη, Κώστα Κατσουράνη, Δημήτρη Σαλπιγγίδη κ.ά., ικανό να πρωταγωνιστήσει και τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου η διετία 2008-2010 επεφύλασσε σημαντικές ευρωπαϊκές επιτυχίες, με αποκορύφωμα τη νίκη επί της τρομερής Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο στο «Τζουζέπε Μεάτσα».

Το βράδυ της 3ης Ιουλίου 2010, κατά τις 23:30, αρκετοί οπαδοί των «πρασίνων» μετέβησαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να καλωσορίσουν τον Σίντνεϊ Γκοβού.

Καπνογόνα, συνθήματα και φρενίτιδα ενθουσιασμού, συνέθεσαν το ντεκόρ εκείνης της καλοκαιρινής βραδιάς. Ο παιχταράς άνοιξε το παράθυρο και γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη αποθέωση. Δεν φανταζόταν τόσο θερμή υποδοχή.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Ο Σισέ είναι πολύ καλός μου φίλος και είμαι πολύ χαρούμενος που θα παίξουμε μαζί», ήταν η αρχική του τοποθέτηση.

Σίντνεϊ Γκοβού

Δεν ήταν τυχαίο όνομα. Δέκα χρόνια στη σπουδαία Λιόν της εποχής, 13 τίτλοι με τη φανέλα της, 49 συμμετοχές και 10 γκολ στην εθνική Γαλλίας. Δευτεραθλητής κόσμου το 2006, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Confederations Cup το 2003. Και δεν είχε κλείσει ούτε τα 31. Not bad…

Εξάλλου προερχόταν από τρεις συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, το οποίο ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη. Ήταν δηλαδή ένα «μουντιαλικό» πρόσωπο. Άπαντες περίμεναν ότι ο έμπειρος εξτρέμ θα προσέφερε τα ίδια (ή σχεδόν τα ίδια) με τον Σισέ.

Παράλληλα, το γεγονός ότι στο ρόστερ υπήρχαν δύο ακόμη παίκτες που είχαν ως μητρική γλώσσα τα γαλλικά (ο άλλος ήταν ο Σεντρίκ Καντέ), υποτίθεται ότι θα συνέβαλε ακόμα περισσότερο στην προσαρμογή του Γκοβού. Συν ότι λίγες ημέρες αργότερα υπέγραψε και ο Ζαν-Αλέν Μπουμσόνγκ. Μία «μπλε» παροικία στους νταμπλούχους Ελλάδας.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ εκδόθηκε στις 5 Ιουλίου και στις 15 του ίδιου μήνα ο Σισέ ξενάγησε τον Γκοβού στο αθλητικό κέντρο της Παιανίας, προτού πραγματοποιήσει την πρώτη του προπόνηση.

Το ωραίο γκολ του σε ένα αυγουστιάτικο φιλικό ματς στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο, έφερε χαμόγελα στις τάξεις των υποστηρικτών της ομάδας. Αλίμονο. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Στην απογευματινή προπόνηση της 16ης Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος εμφανίστηκε με μισή ώρα καθυστέρηση διότι νόμιζε ότι αρχίζει στις 19:00 και όχι στις 18:00. Αποτέλεσμα; Επιβολή προστίμου.

Δύο ημέρες αργότερα, έπειτα από το τέλος μιας αναμέτρησης πρωταθλήματος στην Καβάλα, ο παίκτης ενημερώθηκε για τον χαμό του πατέρα του και έφυγε εσπευσμένα με ταξί για την Αθήνα.

Όταν εθεάθη σε μαγαζί της Γλυφάδας συνοδεία αλκοόλ και καπνού, το κλαμπ (όχι το νυχτερινό) αποφάσισε να μην τον τιμωρήσει λόγω της εύθραυστης κατάστασης που είχε περιέλθει εν μέσω πένθους.

Ο Γκοβού, όμως, δεν ευαισθητοποιήθηκε με την ελαστικότητα του «τριφυλλιού». Στις 9 Οκτωβρίου βρέθηκε σε κέντρο στο Γκάζι με έναν φίλο του και δύο κοπέλες. Κατέβαζε το ένα ποτό μετά το άλλο, «αρπάχτηκε» με άτομο από διπλανό τραπέζι και φλέρταρε ασύστολα με γυναίκες.

Σύμφωνα με το περιοδικό “Ciao”, ο ποδοσφαιριστής ούρησε στους νιπτήρες του WC, επειδή δεν μπορούσε να κρατηθεί μέχρι να έρθει η σειρά του. Επίσης, έβγαλε χρήματα από την τσέπη του και άρχισε να τα κουνά επιδεικτικά στον κόσμο. Ο άνθρωπος χρειαζόταν ψυχολογική υποστήριξη.

Οι γνώστες δεν έπεφταν από τα σύννεφα. Στη Γαλλία είχε πιαστεί αρκετές φορές να οδηγεί αργά σε κατάσταση μέθης. Ο Παναθηναϊκός τον κάλεσε σε έγγραφη απολογία και ο πρόεδρος Νικόλας Πατέρας είχε φτάσει στα όριά του. Τα λόγια του Σισέ είχαν πέσει στο κενό.

Ο ατζέντης του παίκτη είχε ζητήσει ραντεβού με τον τεχνικό διευθυντή Κώστα Αντωνίου, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να μεταφέρει την υπόσχεση του πελάτη του περί συνέπειας.

Μέχρι κι ο Παύλος Γιαννακόπουλος είπε τα εξής σε Δ.Σ. του συλλόγου: «Διαβάζω στις εφημερίδες ότι κάποιος παίκτης μας είναι κάθε μέρα μεθυσμένος. Τι πράγματα είναι αυτά; Αν είναι έτσι, να αποπεμφθεί».

Ο εμβληματικός παράγοντας του Παναθηναϊκού δεν υπερέβαλε. Ο Γάλλος άσος νυχτοπερπατούσε συνεχώς και είχε κουρελιάσει τον πειθαρχικό κανονισμό της ομάδας. Η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη. Μέχρι και στο κέντρο που εμφανιζόταν η Τζούλια Αλεξανδράτου (και έκανε στριπτίζ) είχε δηλώσει παρουσία.

Ο Γκοβού κατέγραψε μόλις 24 συμμετοχές και 3 γκολ, ένα εκ των οποίων στο «Καμπ Νόου» επί της Μπαρτσελόνα, ώσπου το πρωί της 1ης Ιουλίου 2011 αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα.

Προφανώς δεν υπολογιζόταν από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, εξ ου και η απόφασή του να επαναπατριστεί για χάρη της Εβιάν.

Το αθηναϊκό ποδόσφαιρο δεν έχασε τίποτα. Μόνο η νύχτα. Και ο Παναθηναϊκός…