Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τη μέρα που το πρόσωπό του άλλαξε για πάντα. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2024, η Παρί έπαιζε με την Μονακό στην Ligue1. Στο 17’ ο μπακ-χαφ των Μονεγάσκων, Βίλφρεντ Σίνγκο, προσπάθησε να κάνει την κλασική κίνηση των επιτιθέμενων και να πηδήξει πάνω από το σώμα του τερματοφύλακα που μόλις έχει βγει και μπλοκάρει την μπάλα. Όμως αυτή τη φορά δεν θα γινόταν έτσι.
Ο Ιβοριανός δεν υπολόγισε καλά το άλμα του και βρήκε με τις τάπες στο πρόσωπο τον Ιταλό. Το χτύπημα ήταν πραγματικά πολύ σκληρό και προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στον πορτιέρε, όπως και ένα βαθύ σχίσιμο κάτι από το δεξί του μάτι. Τα δέκα ράμματα που χρειάστηκε να του τοποθετηθούν είναι μάλλον λίγα. Ο Ντοναρούμα δέχθηκε για αρκετά λεπτά τις πρώτες βοήθειες στον αγωνιστικό χώρο, πριν αντικατασταθεί τελικά από τον Μάτβεϊ Σαβόνοβ.
Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Σίνγκο, ο οποίος δεν είδε δεύτερη κίτρινη γι’ αυτή τη φάση, ζήτησε δημόσια συγγνώμη, είπε ότι προφανώς δεν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο και εξέφρασε ευχές στον Ντοναρούμα. Ο Ιταλός το πήρε πολύ όμορφα και ξεκαθάρισε στον Σίνγκο ότι ‘όλα καλά’. Ο Τζίτζιο άφησε πίσω τον τραυματισμό και επέστρεψε χάνοντας μόλις ένα ματς, όμως ένα εμφανέστατο σημάδι παρέμεινε στο πρόσωπό του.
«Με έχει κάνει να μπαίνω πιο δυναμικά στις φάσεις…»
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο Σίνγκο έστειλε όλη τη θετική του ενέργεια, όμως ο Ντοναρούμα στη συνέχεια της σεζόν συνέχισε με μαγικές εμφανίσεις στο Champions League. Με God-mode επέμβάσεις κόντρα σε Λίβερπουλ, Άστον Βίλα και Άρσεναλ ήταν καθοριστικός στο ότι η Παρί εξέθεσε την Premier League [είχε διαλύσει και την Σίτι στην League Phase] και έκλεισε θέση για το Μόναχο. Εκεί, θα παίξει τον 7ο τελικό της καριέρας του.
Ο πρώτος ήρθε το 2016 όταν ήταν 17 ετών, ένα Supercoppa με την Μίλαν κόντρα στην Γιουβέντους που κρίθηκε στα πέναλτι, για την πρώτη κούπα της καριέρας του. Τίτλος στην ψυχοφθόρο διαδικασία ήρθε και το 2021 στο Euro, με την Ιταλία να το σηκώνει στο Wembley σε βάρος της Αγγλίας. Μικρότερης σημασίας είναι οι τελικοί στην Γαλλία, στο Κύπελλο [2024] και το Super Cup [2022, 2023, 2024].
Όπως έγινε με Μίλαν, Ιταλία αλλά και φέτος σε βάρος της Λίβερπουλ, όταν ο νικητής κρίνεται στη ρουλέτα, ο Ντοναρούμα είναι σχεδόν πάντα στην πλευρά του νικητή. Και λέμε σχεδόν πάντα γιατί έχει λάβει μέρος σε 7 διαδικασίες και έχει πανηγυρίσει τις 6, σε ένα ποσοστό που είναι από τα κορυφαία όλων των εποχών. Μόνο 3 τερματοφύλακες έχουν καλύτερο από το δικό του 85% [Κλος, Χραντέτσκι, Πφαφ], κάτι που στην Ίντερ αποκλείεται να μην γνωρίζουν.
Ο Τζίτζιο λοιπόν θα βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια της PSG στο Μόναχο και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την παράδοση που θέλει παίκτες που η ζωή ή το ποδόσφαιρο τους έδωσαν ένα εμφανές σημάδι στο πρόσωπο, να παίζουν στον τελικό του Champions League…
Ο Κάρλος Τέβες είναι ένας από τους πιο γνωστούς Scarface των γηπέδων και έχει παίξει στον τελικό με διαφορετικές ομάδες. Το 2008 ήταν βασικός για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Τσέλσι και μάλιστα εκτέλεσε και έβαλε πέναλτι στο 6-5 των Κόκκινων Διαβόλων στη ρουλέτα της Μόσχας. Ήταν εκεί και το 2015 όταν η Γιουβέντους ηττήθηκε με 3-1 από την Μπαρτσελόνα, με τον ίδιο να συμμετέχει στο 1-1 που πέτυχε ο Άλβαρο Μοράτα.
Ο Αργεντινός ήταν ενός έτους όταν έκαψε το πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος του, ρίχνοντας πάνω του μια κανάτα με καυτό νερό, σε ένα σκηνικό που τον κράτησε στην εντατική για δύο μήνες. Το πιο γνωστό παρατσούκλι του είναι Apache, κάτι που έχει να κάνει με την Fuerte Apache, γειτονιά που γεννήθηκε στην Ciudadela, προάστιο του Μπουένος Άιρες. Όμως έχει ακόμα ένα, το Machado, αυτό με το οποίο τον φώναζαν περισσότερο στο ξεκίνημα της καριέρας του, που έχει να κάνει αποκλειστικά με ‘πρόσωπο που έχει παραμορφωθεί από κάψιμο’.
Και φυσικά, ο Φρανκ Ριμπερί.
Όπως και ο Τζίτζιο στο σήμερα, έτσι και ο Ριμπερί πιο παλιά, είχε πει ότι «είμαι περήφανος για τα σημάδια μου, μου δίνουν δύναμη, διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου».
Το όνομα του Γάλλου εξτρέμ είναι χαραγμένο στην ιστορία της Μπάγερν Μονάχου με την οποία κατέκτησε το τρεμπλ το 2013, όμως και το πρόσωπό του είναι χαραγμένο με δυο εμφανή κοψίματα. Το ένα είναι στο μέτωπο και μοιάζει με καρδιογράφημα, το άλλο καλύπτει όλο το μάγουλό του. Δεν έχει σχέση με μαχαίρωμα σε τσαμπουκά ή πέσιμο, αλλά με ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε με τους γονείς του όταν ήταν μόλις δύο ετών.
«Πρέπει να είσαι πνευματικά δυνατός». Έχει πει ο Φρανκ. «Για να αντιμετωπίσεις το γέλιο των άλλων παιδιών και τα βλέμματα των μεγαλύτερων. Σαν παιδί, βρήκα το σθένος που με έκανε ό,τι είμαι σήμερα»…