Ένα 9άρι που μέσα στο κουτί σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο

Γιατί ο Σίριλ Ντέσερς μοιάζει αυτό ακριβώς που χρειάζεται η ΑΕΚ…

Η υπόθεση «σέντερ φορ» κατέληξε μια πονεμένη ιστορία για την ΑΕΚ. Από ‘κει που διέθετε Λιβάι στα ντουζένια του, αναπληρωματικό τον Πόνσε και τρίτη επιλογή κοτζάμ Τσούμπερ το τέλος της περσινής σεζόν τη βρήκε μεταξύ μελαγχολίας και θλίψης: Μετά την πώληση του Γκαρσία έμεινε με τον (φιλότιμο πλην αργοκίνητο) Πιερό να βολοδέρνει, να αστοχεί και να μένει άσφαιρος στα πλέι-οφ.

Όχι άδικα λοιπόν η απόκτηση επιθετικού μετατράπηκε στη μεγαλύτερη ανάγκη της νέας ομάδας που θα χτιστεί. Και ο βασικός υποψήφιος για τη θέση που πληρώνεται περισσότερο στο ποδόσφαιρο, ο Σίριλ Ντέσερς, μοιάζει… ταμάμ για τον «killer» που τόσο έχει ανάγκη η «Ένωση.

Σε περιπτώσεις σέντερ φορ το βασικό κριτήριο (πρέπει πάντοτε να) είναι το γκολ. Καλά τα παράπλευρα οφέλη, οι υπόλοιπες δουλειές που κάνει στο γήπεδο, αλλά το ζωτικότερο στοιχείο είναι άλλο: Ακόμα κι αν δεν το καταφέρνει σε πρωταθλήματα πρώτης ταχύτητας ή με αντιπάλους τα καλύτερα στόπερ της Ευρώπης, να «τα βάζει». Και γι’ αυτό μιλούν γλαφυρά αν μη τι άλλο οι αριθμοί του (Νιγηριανού με βελγικό διαβατήριο) σκόρερ:

Σε 55 αγώνες πέρυσι πέτυχε 29 γκολ (με 7 ασίστ). Σε 109 παιχνίδια γενικά με τη Ρέιντζερς μετράει 51 τέρματα (με 16 ασίστ). Και στα 389 επίσημα ματς που έχει αγωνιστεί συνολικά στην καριέρα του έχει κολλήσει 162 «τεμάχια» (συν 56 ασίστ).

Πρώτο συμπέρασμα λοιπόν (που επιβεβαιώνεται και από τα highlights του) είναι η αποτελεσματικότητα. Κλασικό «9άρι», αλλά όχι από τα στατικά της παλιάς κοπής, ο Ντέσερς υποστηρίζει και τα δυο στιλ παιχνιδιού: Είναι αρκετά δεμένος σωματικά για να παίξει με πλάτη, να κερδίσει μονομαχίες και να πάρει καλές θέσεις. Και παράλληλα είναι αρκετά ταχύς για να μπορεί να ξεπεταχτεί στον χώρο ή να παίξει στην κόντρα.

Όσο για τις εκτελέσεις του, είναι ακριβώς όπως αρμόζουν σε παίκτη «του κουτιού»: Χρησιμοποιεί και τα δυο πόδια (αν και το καλό του είναι το δεξί), είναι καλός με το κεφάλι, σκοράρει με πλασέ ή δυνατό σουτ. Μα πάνω απ’ όλα το κάνει στις περισσότερες περιπτώσεις με μια επαφή. Εκτός από φάσεις τετ-α-τετ, θα βρεις πολλά γκολ του με προβολές αυτοθυσίας ή απλά αγγίγματα της μπάλας (ακόμα και με το γόνατο ή το στήθος).

Πέρα από καλός παίκτης όμως, είναι και καλός… συμπαίκτης. Όπως μαρτυρούν οι (αρκετές για σέντερ φορ) ασίστ, μπορεί το ίδιο εύκολα να μοιράσει γκολ εκτός του να τα πετύχει ο ίδιος. Στοιχείο επίσης πολύτιμο για τη διάταξη των δυο επιθετικών που αρέσει στον Μάρκο Νίκολιτς και θεωρείται πιθανό να εφαρμόσει και στην ΑΕΚ.

Εκείνο, δε, που καθιστά ακόμα πιο ελκυστική την περίπτωση του Ντέσερς είναι ότι τα εξαιρετικά αγωνιστικά του στοιχεία συνοδεύονται από εμπειρία. Στα 30 του έχει προλάβει ήδη να παίξει σε Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία και Σκωτία. Και φυσικά είναι αρκετά «μπαρουτοκαπνισμένος» για να προσαρμοστεί άμεσα: Όταν έχεις ανταποκριθεί στα βρετανικά γήπεδα, δεν τίθεται θέμα αν θα «μασήσεις» στα ελληνικά από τυχόν κλωτσιές ή δυνατό παιχνίδι.

Εξάλλου έχει ήδη εμπειρία από το «Καραϊσκάκη», όπου δεν στάθηκε απλώς καλά, αλλά υπήρξε πρωταγωνιστής στο ματς των ομίλων του Europa League, αναστατώνοντας σε πολλές περιπτώσεις την άμυνα του Ολυμπιακού και πετυχαίνοντας το γκολ της Ρέιντζερς στην ισοπαλία που απέσπασε με 1-1.

Αν έπρεπε λοιπόν να τον περιγράψεις σε κάποιον που δεν τον έχει δει θα έλεγες ότι ο Ντέσερς μοιάζει κάτι μεταξύ Ελ Κααμπί και Πόνσε. Και αν συνυπολογίσεις στο πλήθος των προτερημάτων του ότι δεν τραυματίζεται ποτέ (55 ματς πέρυσι με τη Ρέιντζερς), συμφωνείς ότι αξίζει ακόμα περισσότερο «να τα σκάσει» η ΑΕΚ για να τον χρίσει διάδοχο του Γκαρσία.