Μπενίτεθ

Ένας σπουδαίος προπονητής διορθώνει τα λάθη του: Και ο Μπενίτεθ το έκανε πολύ γρήγορα

Ο Μπενίτεθ δεν περίμενε να «κακοφορμίσει» η άστοχη επιλογή

Λεβαδειακός, Κηφισιά, Ολυμπιακός, Γκόου Αχέντ Ιγκλς, Άρης, Φέγενορντ. Η «κατάρα» του δευτέρου ημιχρόνου είχε «χτυπήσει» έξι φορές φέτος τον Παναθηναϊκό και είχε εξελιχθεί σε ανέκδοτο στις τάξεις των οπαδών του. Για μία φορά – πρώτη φετινή – συνέβη το αντίθετο.

Οι «πράσινοι» είχαν κακή εικόνα στο πρώτο ημίχρονο στο Μάλμε και η απόδοση του Λαφόντ ήταν καθοριστική για να μην δεχτούν γκολ. Βεβαίως υπήρχε το χαμένο πέναλτι του Σφιντέρσκι, αλλά η κατοχή ήταν 61%-39% και οι Σουηδοί σαφώς πιο επικίνδυνοι. Μετά την είσοδο του εξαιρετικού Τσέριν και το δοκάρι του Τετέ (67’) η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην, με τον Παναθηναϊκό να δείχνει ότι έχει περισσότερες δυνάμεις. Ήταν η πιο απαιτητική ομάδα στο τερέν, αυτή που είχε την μπάλα στα πόδια και προσπαθούσε να δημιουργήσει.

Με έξι βαθμούς λοιπόν και τρία από τα τέσσερα παιχνίδια εκτός έδρας, η σούμα δεν είναι καθόλου κακή. Φανταστείτε βέβαια σε πόσο ευνοϊκή θέση θα ήταν τώρα το «τριφύλλι» αν είχε πάρει το ματς με την Γκόου Αχέντ Ιγκλς, όπως άξιζε. Ας πούμε όμως ότι σήμερα ρέφαρε το στραβοπάτημα, καθώς στο πρώτο ημίχρονο ήταν τυχερός που δεν έμεινε πίσω.

«Ξέρω καλά την ιστορία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη και θέλουμε να τον επαναφέρουμε εκεί που ανήκει», δήλωσε την παραμονή του αγώνα ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος έδειξε από την αρχή της θητείας του στην Ελλάδα ότι είναι ευέλικτος και ταχύς στη διάγνωση και επανόρθωση των λαθών του.

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά βέβαια, όταν μιλάμε για έναν προπονητή με 178 ματς και δύο ευρωπαϊκά τρόπαια στο παλμαρέ του. Στα δύο πρώτα παιχνίδια του ο Ισπανός είχε εμπιστευτεί τον Ίνγκασον για το κέντρο της άμυνας, ως παρτενέρ του Τουμπά. Όμως ο Ισλανδός δεν είναι σε καλή κατάσταση. Δεν θυμίζει τον Ίνγκασον του ΠΑΟΚ και αυτή την εποχή δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τον Τουμπά, ούτε με τον Πάλμερ Μπράουν.

Ο Μπενίτεθ κατάλαβε προφανώς το λάθος του και δεν περίμενε να «κακοφορμίσει» η άστοχη επιλογή. Στο Μάλμε χρησιμοποίησε τον Άγγλο πλάι στον Τουμπά. Με την εμφάνιση που έκανε αυτός – όντας από τους κορυφαίους για να έρθει το διπλό – δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει άμεσα στον πάγκο και να κάνει χώρο για τον Ισλανδό. Ο Πάλμερ Μπράουν ήταν βασικός στα τέσσερα πρώτα ματς πρωταθλήματος, αλλά στα επόμενα τρία δεν έπαιξε λεπτό, επιστρέφοντας μόλις για 14’ στη δράση απέναντι στο Βόλο. Ο Μπενίτεθ

Είναι καλό σημάδι ότι ο νέος προπονητής επιδεικνύει γοργά αντανακλαστικά και αυτή μπορεί να ήταν και η κομβική απόφαση ώστε οι «πράσινοι» να ανέβουν από τους τρεις στους έξι βαθμούς στη League Phase του Europa League το βράδυ της Πέμπτης.