Με τον ίδιο να μην σταματά να σκοράρει και την Λίβερπουλ να επελαύνει προς την κατάκτηση του 20ού πρωταθλήματος, πέρυσι τέτοιες μέρες, ο άνθρωπος με το παρατσούκλι Egyptian King, ανακοίνωνε ότι «η ιστορία συνεχίζεται». Οι fans των Reds δεν θα μπορούσαν να φανταστούν κάτι διαφορετικό για τον υπερπαίκτη που επανέφερε στο club το χαμένο status του παρελθόντος, όμως σίγουρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ούτε ότι το τελευταίο συμβόλαιο του Μοχάμεντ Σαλάχ θα ολοκληρωθεί πριν την ώρα του.
Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, έσπασε ένα εντυπωσιακό σερί. Ο Σαλάχ ήταν βασικός για 53 διαδοχικούς αγώνες στην Premier League, όμως στο ματς με την Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο, ο Άρνε Σλοτ του έριξε πάγκο. Η Λίβερπουλ το πήρε (0-2) και ακόμα χειρότερο για τον Μο ήταν ότι η απόφαση του Ολλανδού τεχνικού και έμοιαζε να έχει αργήσει και την κράτησε για τρεις αγώνες πρωταθλήματος. Μετά το εκτός έδρας με την Λιντς, ο Σαλάχ «έσπασε», μιλώντας αρνητικά για τον προπονητή και την ομάδα.
Αυτό ήταν το σημείο που άνοιξε την κουβέντα και την πόρτα για την αποχώρηση από το Anfield. Ο μάνατζέρ του, Ραμί Άμπας, έπειτα από μήνες συζητήσεων συμφώνησε με τον σύλλογο να ακυρώσουν τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου και εδώ που τα λέμε, ήταν μια απόφαση win-win. Ο Σαλάχ ήταν σε ένα mood «θέλω να παίζω όλα τα ματς», όμως οι εμφανίσεις δεν συμφωνούσαν και το club δεν θα μπορούσε να πληρώνει 400.000+ λίρες την εβδομάδα έναν παίκτη που την επόμενη χρονιά θα ήταν αναπληρωματικός.

Η Λίβερπουλ είχε αποδεχθεί ότι ο Σαλάχ θα φύγει ελεύθερος από τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν είχε πει «όχι» στα 150 μύρια της Αλ-Ιτιχάντ. Το θετικό είναι ότι θα ελαφρώσει το wage-bill και ο ίδιος, αφού δεν θα κοστίσει τίποτα, θα πάει σε όποια ομάδα θέλει. Πριν μερικούς μήνες έκανε αδιανόητα πράγματα, όμως πλέον μοιάζει θνητός. Το τσουβάλι με τα γκολ, ακολούθησε ξηρασία. Το γκάζι απέκτησε κόφτη, το άγγιγμα του Μίδα έγινε λάθος. Από εκεί που περνούσε όποιον ερχόταν, τώρα έρχονται και του παίρνουν την μπάλα.
Στον εξτρέμ, το 33 στα 34 μπορεί να φέρει αδιανόητο contrast. Ένας χρόνος μπορεί να προσθέσει έναν τόνο στα πόδια. ‘Το μεγαλύτερο downfall που έχουμε δει ποτέ στο ποδόσφαιρο’ που λέει και ένα φιλαράκι μου Λιβερπουλάς. Φέτος έχει 10 γκολ σε 34 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και τα 2 είναι με πέναλτι. Πέρα από την ηλικία, ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στον Σαλάχ έπαιξαν και οι δύο απώλειες. Ο φίλος του, Ντιόγκο Ζότα, που έφυγε από τη ζωή και ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, ο παρτερνέρ του στην πλευρά, που έφυγε για την Ρεάλ Μαδρίτης.
Σε μια Λίβερπουλ που έχει φέτος πιο πολλές απώλειες παρά νίκες και που έχει φτάσει ήδη τις 10 ήττες, ο Αιγύπτιος πλήρωσε και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να μαρκάρει. Ο Σλοτ έπρεπε να διορθώσει τα πράγματα στη φάση της άμυνας και του ήταν περισσότερο χρήσιμοι παίκτες που βοηθούσαν σε αυτό το πεδίο. Ακόμα και σε ματς Champions League τον άφησε έξω ο Σλοτ και αυτή η διαχείριση, είχε τη στήριξη της διοίκησης. Όμως αυτό το φινάλε, δεν μπορεί να αφαιρέσει ούτε 1% από τα όσα έκανε ο Σαλάχ στο Anfield.

Πριν μερικούς μήνες κατάγραψε μια από τις καλύτερες σεζόν που έχει κάνει ποτέ παίκτης στην Premier League. Golden Boot με 29 γκολ σε 34 αγώνες και Playmaker Award με 18 ασίστ, τον έφεραν στο ιστορικό 47 goal-contributions όπως το λένε οι Άγγλοι. Βοήθησε την Λίβερπουλ να πιάσει στο Νο1 των τίτλων την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι παίκτες τον ψήφισαν ως τον καλύτερο για 3η φορά. Μόνος του έκανε τη σύγκριση να είναι τόσο άδικη με όσα κατάφερε πέρυσι.
Έπειτα από 9 χρόνια στην Λίβερπουλ, αφήνει πίσω του κάποιους αριθμούς που ακόμα και αν δεν τον κάνουν Νο1 όλων των εποχών, του επιτρέπουν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους κορυφαίους στην ιστορία του συλλόγου. Βαθιά ανάσα και πάμε: 4ος σκόρερ ever στην Premier League, 3ος στην Λίβερπουλ, 255 γκολ σε 435 ματς σε όλες τις διοργανώσεις πίσω μόνο από Ίαν Ρας και Ρότζερ Χαντ, μέσος όρος 30 γκολ τη σεζόν, 23 στην PL. Αν προσθέσεις γκολ+ασίστ μόνο 3 έχουν περισσότερα από τα δικά του 284 γκολ. Σίρερ [324], Ρούνεϊ [311], Λάμπαρντ [289], όλοι με 100+ περισσότερες εμφανίσεις.
Λίβερπουλ δεν είμαστε αλλά αφού έγραψε το όνομά του στις πρώτες σελίδες του Red βιβλίου «δικαιούται» και μια πιο μέτρια σεζόν λίγο πριν κλείσει τα 34. Και μπορεί στην PL να μην κάνει τη διαφορά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει σε λίγκα χαμηλότερης ταχύτητας, όπως κάνουν και οι Ρονάλντο, Μέσι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του «θα συνεχίσει μέχρι τα 39-40».
— Mohamed Salah (@MoSalah) March 28, 2026
Επόμενο ερώτημα, δεν μπορεί να είναι άλλο από το «που θα πάει;». Η Σαουδική Αραβία είναι μια πολύ λογική απάντηση, ο Κριστιάνο έφτασε 41, ο Μο μπορεί να είναι το επόμενο όνομα-κράχτης. Όπως είπαμε, η Αλ-Ιτιχάντ το είχε προσπαθήσει και λογικά θα το κάνει και τώρα, ενώ και οι υπόλοιπες ομάδες του fund που τρέχει την Saudi Pro League είναι υποψήφιες. Άλλη «λύση» είναι αντί για τον CR7, να ακολουθήσει τον Μέσι, στις ΗΠΑ.
Στην Premier League θα είναι τρελή έκπληξη αν παραμείνει, Ρεάλ, Μπάγερν είναι απίθανο να του δώσουν χώρο αφού έχουν πολλούς και νεαρότερους, μοτίβο που ακολουθεί τελευταία ακόμα και η Παρί Σεν Ζερμέν. Η επιστροφή στην Ρόμα θα ήταν ένα ωραίο σενάριο και ίσως του ταίριαζε αν ήθελε να παραμείνει στο top-level αφού στην Serie A οι ταχύτητες είναι χαμηλές. «Δεν ξέρουμε που θα παίζει από τη νέα χρονιά ο Σαλάχ, κανένας δεν ξέρει…».
