Στην γλώσσα των scout υπάρχει ένα παραδοσιακό ρητό που ισχύει διαχρονικά: “μην ερωτευτείς ποτέ παίκτη από μία και μόνο καλοκαιρινή διοργάνωση εθνικών ομάδων”.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα Μουντιάλ, ένα Euro, ένα Κόπα Αμέρικα μπορεί να αποτελέσουν παραμορφωτικό καθρέφτη.
Είναι η διοργάνωση για την οποία οι παίκτες προετοιμάζονται σωματικά και ψυχολογικά για χρόνια ολόκληρα. Η εικόνα τους εκεί είναι συνήθως δεν είναι αντιπροσωπευτική όσων συμβαίνουν σε έναν σύλλογο μία ολόκληρη σεζόν.
Επιπλέον, το δείγμα γραφής είναι εξαιρετικά μικρό και οι συνθήκες (συμπαίκτες, αντίπαλοι, στιλ παιχνιδιού, ρυθμός) δεν προσομοιάζουν με αυτά που γίνονται σε μία ομάδα κατά τη διάρκεια μίας ολόκληρης χρονιάς.
Των φρονίμων τα παιδιά…
Ως εκ τούτου, το πόρισμα για την εικόνα ενός παίκτη μπορεί να είναι εξαιρετικά επισφαλές, η ποδοσφαιρική ιστορία έχει δείξει πως υπάρχουν άπειροι ήρωες της μιας βραδιάς που πήραν μεγάλες μεταγραφές από τέτοιες διοργανώσεις και στην συνέχεια διέψευσαν τις μεγάλες προσδοκίες.
Κι έπειτα είναι και το άλλο. Όποιος τρέξει να τσιμπήσει παίκτη, ο οποίος… άρεσε σε ένα Μουντιάλ, εκτός από τον μεγάλο ανταγωνισμό και τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας λόγω της ζήτησης, θα πρέπει να τον πληρώσει πολύ παραπάνω από την πραγματική του αξία.
Επομένως, για μία ελληνική ομάδα τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να γίνονται πριν από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κι όχι κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος του, όταν το πουλάκι έχει πετάξει.
Ωστόσο, πάντα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις από τη διοργάνωση που αν και πετούν κάτω από το ραντάρ τραβούν το μάτι, είναι ρεαλιστικές οικονομικά και θα ταίριαζαν στο προφίλ ελληνικών ομάδων.
Αφού αφήσουμε στην άκρη όλα τα… γερόντια (τους 30+), όλους τους πανάκριβους, τους παίκτες που αγωνίζονται σε κορυφαία πρωταθλήματα, πάμε σε 5-6 εναλλακτικές μουντιαλικές επιλογές που θα μπορούσαν να τραβήξουν βλέμματα.
Ψαγμένες επιλογές
Αρχή με έναν μπακ που έμοιαζε με μηχανάκι στην πρεμιέρα. Ο Λι Τάε-Σέοκ βοηθήθηκε από το στιλ της Νοτίου Κορέας με τρεις στόπερ και παίζοντας ως φουλ-μπακ από αριστερά ήταν φανταστικός απέναντι στην Τσεχία. Είναι μόλις 24, έκανε φέτος την πρώτη του αναγνωριστική σεζόν στη Ευρώπη με την Αούστρια Βιέννης και δείχνει ότι είναι για πολύ παραπάνω.
Αφού πιάσαμε τους μπακ, ας πάμε απέναντι. Ο Σουηδός Αλεξάντερ Μπέρνχαρντσον, παρότι είναι περισσότερο εξτρέμ, έπαιξε ως δεξιός φουλ-μπακ απέναντι στην Τυνησία και έδωσε φοβερή επιθετικότητα στην ομάδα του Πότερ.
Με εντυπωσιακά αθλητικά προσόντα, είχε φέτος σεζόν με 4 γκολ και 10 ασίστ με την Χόλσταϊν Κίελ, όπου λογικά δεν θα βρίσκεται για πολύ ακόμα…
Ένας μέσος που θα ακουστεί τα επόμενα χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ο Αυστραλός, Πολ Όκον-Ενγκλστέρ.
Γιος του παλιού Αυστραλού σταρ, φοίτησε σε δύο από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ακαδημίες (Μπριζ, Μπενφίκα), έχει εντυπωσιακό παρουσιαστικό για κεντρικός χαφ, αριστερό πόδι και στα 21 του κάνει την πρώτη του φουλ επαγγελματική χρονιά στο Σίδνεϊ.
Πιο… αλμυρές περιπτώσεις
Μία κάπως πιο ακριβή επιλογή είναι ο 27χρονος δεξιός εξτρέμ της Τσίβας, Ρομπέρτο Αλβαράδο που ήταν πολύ ουσιαστικός και θεαματικός στην πρεμιέρα απέναντι στην Νότιο Αφρική.
Από πολύ σπουδαίες χρονιές στη Ρωσία με την Ρόστοφ προέρχεται ο 27χρονος Ιρανός μέσος Μοχάμεντ Μοχέμπι, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του απέναντι στην Νέα Ζηλανδία, ενώ πολλούς πόντους κέρδισε και ο Ουρουγουανός σέντερ-φορ Φεντερίκο Βίνιας.
Ένας target man παλιάς κοπής, με φοβερά γυμνασμένο κορμό, ο οποίος ήταν ανίκητος στον αέρα στο παιχνίδι με την Σαουδική Αραβία, πολύ καλύτερος από τον πολυδιαφημισμένο Ντάρβιν Νούνιες, ο οποίος έγινε αλλαγή στο ημίχρονο.
Ο 28χρονος φορ έπαιξε τα δύο τελευταία χρόνια ως δανεικός στην Οβιέδο από την μεξικανική Λεόν και αν συνεχίζει έτσι μοιάζει σίγουρο ότι θα φέρει σημαντικές προτάσεις από ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Παίκτες πάντα υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι γρήγορο και κοφτερό μάτι, θάρρος, ταχύτητα στην απόφαση και φυσικά… λεφτά για ξόδεμα.
