Το σύγχρονο σταρ – σίστεμ είναι χτισμένο έτσι. Η κουλτούρα του σύγχρονου ομαδικού αθλητισμού είναι έτσι.
Εστιάζει μόνο στους νικητές. Οι χαμένοι δεν έχουν πια καμία αξία. Δεν χρησιμεύουν πουθενά.
Μόνο που τα καλύτερα μαθήματα μπορεί να στα διδάξει η ήττα και αυτοί που την κοίταξαν στα μάτια και συνέχισαν περήφανα τον δρόμο τους.
Η νίκη, η ήττα στον ομαδικό αθλητισμό είναι κάτι πολυπαραγοντικό. Το σημαντικό είναι αυτό που δίδαξε ο Νίκος Καζαντζάκης: “Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω”.
Βενιαμίν
Ο Λούκας Χέρινγκτον ήταν εκείνη την στιγμή ο νεαρότερος στο γήπεδο. Ο βενιαμίν της αποστολής της Αυστραλίας, αυτός με τη λιγότερη εμπειρία από όλους. Κι όμως ήταν εκεί.
Πριν κλείσει τα 19 του χρόνια μόλις είχε τελειώσει έναν σωματικό και ψυχολογικό μαραθώνιο 120 λεπτών σε αγώνα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Και ήταν αλάνθαστος! Είχε κάνει ήδη το καθήκον του και πολύ… παραπάνω από αυτό. Θα μπορούσε να δει ως θεατής την διαδικασία των πέναλτι.
Αν απαρνιόταν, όμως, την ευθύνη την πιο κρίσιμη ώρα δεν θα ήταν αυτός.
Στην συνέντευξη τύπου πριν από την αναμέτρηση με την Αίγυπτο, ο πιο έμπειρος αμυντικός της Αυστραλίας, ο Χάρι Σούταρ, τον παρομοίασε στο γήπεδο με μία… Ρολς-Ρόις.
Το απόλυτο σύμβολο κλάσης, κομψότητας, χλιδής.
Εκείνος το αποδέχθηκε με ένα ελαφρύ μειδίαμα ντροπής, αλλά ο βοηθός προπονητή των socceroos πετάχτηκε: “Είναι ένα Isuzu Ute”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένα αγροτικό 4Χ4, δηλαδή, που κάνει όλες τις δουλειές χωρίς να κολλάει πουθενά.
Μη φοβηθείς τη φωτιά!
Στα 18 του, ο Λούκας Χέρινγκτον κατάφερε να γίνει η ακριβότερη πώληση στην ιστορία των Brisbane Roar και στην ρούκι σεζόν στο MLS με τη φανέλα του Κολοράντο κατάφερε να αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια για τα παιχνίδια του απέναντι σε θρύλους όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Τόμας Μίλερ, ο Σον.
Ο νεαρός Αυστραλός δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Θα έπαιρνε την ευθύνη να εκτελέσει πέναλτι. Ένιωθε καλά, είχε αυτοπεποίθηση, τίποτα άλλο δεν είχε σημασία στα μάτια του.
Στήθηκε με θάρρος μπροστά στην λευκή βούλα, αλλά το χτύπημα του ήταν πιο ψηλό από ότι έπρεπε. Αστόχησε!

Η Αυστραλία έχασε την ευκαιρία να προκριθεί στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι από τις στιγμές που μπορούν να καταστρέψουν καριέρες.
Όχι, όμως τη δική του.
Ο μικρός στάθηκε με θάρρος μπροστά στις κάμερες και είπε πως… αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο! Πως πρέπει να σηκώσει το κεφάλι, να δουλέψει περισσότερο και να κοιτάξει την επόμενη ημέρα!
Ο προπονητής του τον κάλυψε απόλυτα: “Αφού τον εμπιστεύτηκα για 120 λεπτά σε ένα τέτοιο παιχνίδι γιατί να μην τον εμπιστευτώ για μία εκτέλεση πέναλτι”, αναρωτήθηκε φωναχτά ο Τόνι Πόποβιτς.
Ζλάταν, ο μεγάλος αδελφός
Την ίδια στιγμή, ο Τιερί Ανρί και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τηλεοπτικοί σχολιαστές πια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν ασχολήθηκαν στιγμή με τους νικητές, αλλά είχαν μόνο εγκώμια για τον γενναίο πιτσιρικά με την τεράστια καρδιά και το παροιμιώδες θάρρος: “Τα πέναλτι είναι σαν λοταρία. Το βάζεις, είσαι ήρωας. Το χάνεις, είσαι μηδενικό. Αλλά θέλω να κάνω μία ειδική αναφορά για τον Χέρινγκτον.
Είσαι 18 ετών, είναι το ξεκίνημα της καριέρας σου. Στέκεσαι εκεί με τόσο θάρρος. Ελάχιστοι θα το έκαναν αυτό. Φίλε, μου είσαι κορυφή! Μην ακους κανέναν. Κι αν χρειάζεσαι οτιδήποτε, μην διστάσεις να επικοινήσεις αμέσως μαζί μου”, ήταν τα λόγια του Ζλάταν που ξέρει καλά να ξεχωρίζει αυτούς που έχουν αστερόσκονη πάνω τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Αυστραλός είναι wonderkid. Ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον βολιδοσκοπούν. Κι αμέσως μετά τον αποκλεισμό της Αυστραλίας τον ερωτεύτηκαν ακόμα περισσότερο.
Διότι το νόημα του αθλητισμού κρύβεται στα λόγια του μεγάλου Ιρλανδού λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ, ο οποίος γνώρισε την χλεύη πριν αναγνωρίστηκε προς το τέλος της ζωής του: “Προσπάθησε! Απότυχε! Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά! Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα!”.
