Με τη θητεία του πρώτα στη Βίμποργκ και εν συνεχεία στην Κοπεγχάγη, όπου κατέκτησε δύο νταμπλ (2023, 2025), ο Γιάκομπ Νίστρουπ «ταυτοποιήθηκε» ως θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου.
Πυρήνας της φιλοσοφίας του ήταν το κυριαρχικό στιλ παιχνιδιού. Πρέσινγκ στην πρώτη γραμμή άμυνας του αντιπάλου και αρκετή ένταση, ενώ στο δημιουργικό κομμάτι η στόχευση ήταν να ανεβαίνουν πολλοί παίκτες πάνω από τη μεσαία γραμμή ώστε να υπάρχει πλάτος και πλουραλισμός στην ανάπτυξη.
Προφανώς, ο Νίστρουπ δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό για να παίξει κάτι διαφορετικό από αυτό. Το ζήτημα είναι αν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνει και αν η επιλογή του να παρατάσσει την ομάδα χωρίς «σκληρό» εξάρι μπορεί να εξυπηρετήσει το σχέδιο του.
Στο 4-3-3 του Δανού τεχνικού ο καθαρός κόφτης είναι ένας και οι άλλοι δύο της μεσαίας γραμμής παίζουν πιο μπροστά, με στόχο τα δημιουργικά χαρίσματά τους να υπερτερούν των ανασταλτικών. Ιδανικά ο προπονητής του Παναθηναϊκού θέλει στην ομάδα του δύο ποιοτικά «8αρια» που φυσικά να διαθέτουν και την τακτική πειθαρχία για να κάνουν το πρέσινγκ που απαιτείται.
Σε μια τέτοια συνθήκη όμως, χρειάζεσαι ο παίκτης που έχει απομείνει ως κλασικός κόφτης να είναι το «μηχανάκι» που θα μπαλώνει τις τρύπες και θα καθοδηγεί με την ηγετική ανασταλτική του παρουσία τους υπόλοιπους. Ένας Μαρσέλο Μάτος ας πούμε, θα «κούμπωνε» ιδανικά στο φετινό Παναθηναϊκό και τη νέα αγωνιστική φιλοσοφία του.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιμράν Λούζα, που καταφτάνει για να προσθέσει ποιότητα στο «πράσινο» ρόστερ. Είναι ένας κεντρικός χαφ από το πάνω ράφι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο «6», αλλά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε καθαρόαιμο «8αρι».
Η τεχνική κατάρτιση του τον «σπρώχνει» ενστικτωδώς προς την αντίπαλη περιοχή και αν υποθέσουμε ότι παρτενέρ του θα είναι ο Κάγκουα ή ο Γιάγκουσιτς, ο παίκτης πίσω τους πρέπει να θεωρητικά να καταπίνει χιλιόμετρα. Ακόμα και αν ο Καμαρά μπορεί να το κάνει αυτό – κάτι εξαιρετικά αμφίβολο – θα πρέπει να υπάρχει και plan B για τον κυματοθραύστη μπροστά από την αμυντική γραμμή.
Κοντολογίς, ο Παναθηναϊκός έχει γεμίσει την ομάδα με παίκτες στα άκρα και την επίθεση (Αντίνο, Ταμπόρδα, Ζαρουρί, Γιάγκουσιτς, Πελίστρι, Παντελίδης, Λιβάι Γκαρσία, Ράστοντερ, Ντέσερς, Τετέι, Πάντοβιτς) και δεν διαθέτει, ούτε κατά διάνοια, ανάλογο βάθος στον άξονα, πόσο μάλλον στη θέση του «κόφτη».
Θυμίζει κάποιου είδους «πείραμα» αυτό που προσπαθεί να χτίσει στον Παναθηναϊκό ο Νίστρουπ, ο οποίος έχει ξεκάθαρη προτίμηση στους τεχνίτες χαφ που φτιάχνουν παιχνίδι (και όχι καταστρέφουν). Θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ότι δεν αφουγκράζεται τον περίγυρο και παραμένει συνεπής στις ποδοσφαιρικές αρχές του. Άλλος στη θέση του μπορεί να επιδιδόταν σε συμβιβασμούς και διπλωματικούς χειρισμούς. Εκείνος προτιμάει το «My Way». Ακόμα κι εάν υπάρχει ο κίνδυνος στην άκρη του τούνελ να μην βρει με αυτόν τον τρόπο φως, αλλά τοίχο…