Μέσι: Ήρθε η στιγμή της απομυθοποίησης και του «απογαλακτισμού» της Μπάρτσα
Βρείτε μας στο

Από μικρά παιδιά μαθαίναμε στα ομηρικά έπη για την τεράστια σημασία της υστεροφημίας. Ότι η πραγματική ευτυχία πηγάζει από την αίσθηση ότι όλοι έχουν να πάρουν κάτι από σένα. Ότι είσαι έστω και σε μικρό βαθμό πρότυπο. Για πολλά χρόνια ο Λιονέλ Μέσι χόρτασε από τέτοια. Ήταν για όλους – εκτός από παιχταράς – ένα πολύ καλό παιδί. Τα τελευταία χρόνια μοιάζει να βγάζει μια αντίδραση λες και ένιωθε εγκλωβισμένος σε μια εικόνα που έπρεπε να υπηρετήσει.

Αφήνοντας απ΄έξω το τι κάνει μέσα στο γήπεδο, ορισμένα σημάδια που φαίνονται στον αγωνιστικό χώρο κάνουν μπαμ. Φέτος δείχνει για πρώτη φορά πόσο σπουδαίος είναι στο τόπι. Κάνει μια πολύ μέτρια χρονιά για τα στάνταρ του, αλλά είναι πρώτος σκόρερ στην Ισπανία. Συνολικά έχει 39 γκολ σε 37 εμφανίσεις φέτος.

Τι είναι τέλος πάντων αυτό που αποκαθηλώνει σιγά σιγά τον Μέσι; Δεν είναι οι εμετοί του, δεν είναι οι χαμένοι τελικοί με την Αργεντινή, δεν είναι η φοροδιαφυγή, δεν είναι τίποτα από αυτά. Είναι η στάση του απέναντι στην ομάδα που του προσέφερε μια ζωή χαρισάμενη. Σε αυτόν και στους απογόνους του για την επόμενη 50ετία.

Εδώ και μερικούς μήνες ο 29χρονος διαπραγματεύεται με την διοίκηση Μπαρτομέου το νέο του συμβόλαιο. Το παρόν λήγει τον Ιούνιο του 2018 και η ομάδα θέλει να τελειώνει από τώρα, για να προλάβει τα «αρπακτικά». Ποια είναι η θέση των εκπροσώπων και του ίδιου του παίχτη; 34 εκατομμύρια ευρώ ακατέβατα.

Αυτό τουλάχιστον απορρέει από ρεπορτάζ, τόσο των καταλανικών όσο και μαδριλένικων εφημερίδων. Μάλιστα, λέγεται ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και με αυτόν, μετά τους Μασεράνο-Μπούσκετς-Σουάρες και Νεϊμάρ. Το αν όντως θα επιτευχθεί η συμφωνία είναι κάτι που ελάχιστα (με) ενδιαφέρει. Το ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του ίδιου του ποδοσφαιριστή.

Τα 34 εκατομμύρια το χρόνο θα τον κάνουν τον πιο ακριβοπληρωμένο παγκοσμίως. Μόνο που για μια ισπανική ομάδα το ποσό είναι πάντα διπλάσιο λόγω της φορολογίας. Άρα πάμε στα 68. Κι αν σκεφτούμε ότι το συμβόλαιο θα ισχύει ως το 2022, τότε μιλάμε για 272 εκατομμύρια ευρώ. Θέλετε να τα προσθέσουμε σε όσα έχει βγάλει ο Μέσι την προηγούμενη δεκαετία; Θα πάμε για πλάκα στα 600 εκατομμύρια.

Με λίγα λόγια, δεν του έλειψε ποτέ τίποτα, δεν θα του λείψει, ούτε στα παιδιά, ούτε και στα εγγόνια του. Δεν θα του έλειπε ακόμα κι αν έμενε στα ίδια λεφτά. Ακόμα κι αν έπεφτε 4-5 εκατομμύρια, που δεν θα ήταν παράλογο, δεδομένης της απόδοσης του το 2016 και το 2017.

Από την Μπαρτσελόνα όμως θα προκύψουν ελλείψεις. Ναι, προφανώς και έχει τεράστια έσοδα ο σύλλογος, σαφώς και ο Αργεντινός φέρνει πολλά μόνο που υπάρχει. Και λέγεται ότι η ομάδα προσβλέπει σε συμφωνίες με αραβικούς κολοσσούς στο Μουντιάλ του 2022, με πολιορκητικό κριό τον Λίο. Τα ζητήματα που εμφανίζονται αφορούν τους κανονισμούς της UEFA και της FIFA. Το Financial Fair Play που απαιτεί ως ταβάνι των 70% των εσόδων μιας ομάδας να πηγαίνουν στα συμβόλαια.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Αν δούμε το συμβόλαιο του Μέσι σε συνέχεια των ανανεώσεων που αναφέρθηκαν, τότε μόνο για 5 ποδοσφαιριστές η Μπαρτσελόνα καλείται να πληρώσει κοντά στα 180 εκατομμύρια. Προσθέστε τις επικείμενες ανανεώσεις του Τερ Στέγκεν και όποιου άλλου.

Ο ποδοσφαιριστής που το πρόσωπο του είναι ισάξιο σε δυναμική με το σήμα του συλλόγου και γκρινιάζει για το ρόστερ της ομάδας, «μαδάει» το ταμείο. Σα να λέει στην ομάδα «είναι δικό σας θέμα πως θα με πλαισιώσετε με ακόμα καλύτερους παίχτες. Εγώ αξίζω αυτά τα λεφτά, κόψτε το λαιμό σας να μου φέρετε έναν τοπ προπονητή και παιχταράδες εκεί που δεν έχουμε». Μόνο που οι παιχταράδες για να έρθουν θα θέλουν τα τριπλάσια λεφτά από αυτά που παίρνουν οι Σέρζι Ρομπέρτο της ομάδας.

Ειλικρινά όμως, σε αυτό το δυσθεώρητο οικονομικό επίπεδο, ποια η διαφορά ανάμεσα στα 25 και τα 35; Αν στα 25 μύρια οδηγούσε την ομάδα σε τρεμπλ, τότε στα 35 πρέπει να σκοράρει 80 γκολ τη σεζόν και η Μπάρτσα να μοιράζει 6άρες.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει εκείνο το ονόρε για τον ποδοσφαιριστή που θέλει να απέχει το συμβόλαιο του από τους συμπαίχτες του. Που θέλει να φαίνεται ότι αυτός είναι πάνω απ΄όλους στην ιεραρχία. Που θέλει να ξεπεράσει και τον αντίπαλο Κριστιάνο. Αλλά δεν μπαίνει όριο πουθενά; Έχει τόση ανάγκη από μια τεράστια μπάζα στο προτελευταίο του συμβόλαιο ο Αργεντινός; Σίγουρα έχει θιχτεί από μια ατάκα που ειπώθηκε πριν κάτι μήνες από στέλεχος της ομάδας. Ότι δηλαδή χωρίς Σουάρες, Νεϊμάρ, Ινιέστα και Πικέ δεν θα ήταν τόσο σπουδαίος. Ας μην αναφέρω βέβαια ποιος πήρε την ομάδα από το χέρι την περασμένη Τετάρτη.

Δεν ξέρω αν ο Μέσι επιχειρεί με αυτή τη στάση να αναγκάσει την ομάδα να τον αφήσει να πάει αλλού ή όντως στοχεύει μόνο στους αριθμούς. Ξέρω ότι θα ήταν υπέρτατα έντιμο να δηλώσει κορεσμένος από το Καμπ Νου και να αναζητήσει άλλες περιπέτειες. Ή ακόμα περισσότερο να μείνει στα ίδια και να αφήσει τα παραπάνω λεφτά για την καλυτέρευση της ομάδας. 

Υ.Γ. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τον Κριστιάνο. Αλλά δε μας είναι έκπληξη για αυτόν κάτι τέτοιο. Δεν ανδρώθηκε στη Ρεάλ, δεν έδειξε ποτέ να την τοποθετεί πάνω από τον εαυτό του.