Είναι από τις μεταγραφικές κινήσεις που κρύβουν ένα… γοητευτικό μυστήριο.
Ένα 17χρονο παιδί που έρχεται στον ΠΑΟΚ από τις ακαδημίες της Μπορούσια Ντόρτμουντ, με εγκωμιαστικά σχόλια να τον περιτριγυρίζουν, αλλά λίγα στοιχεία και δεδομένα.
Ο Χρήστος Κώστογλου είναι πια και επίσημα παίκτης του ΠΑΟΚ και το πρώτο πράγμα που μπορεί να καταλάβει κάποιος από τα λόγια του είναι πως βρίσκεται στο μέρος που ήθελε να είναι.
Διότι όταν περιγράφεις την μεταγραφή σου από τους Βεστφαλούς στον Δικέφαλο ως “ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα”, τότε εύκολα καταλαβαίνει κάνεις ότι πίσω από αυτή την μεταγραφή κρύβεται και σημαντικό συναισθηματικό / οπαδικό φορτίο.
Κι αυτό είναι πάντα χρήσιμο, όταν μιλάμε για την εξέλιξη ενός νεαρού παίκτη…
Σπουδαία πρώτη ύλη
Ίσως το πιο σημαντικό σημάδι που λέει κάποια πράγματα για την αξία του είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε ενδιαφέρθηκε πολύ ενεργά για την απόκτηση του η Κλαμπ Μπριζ.
Μία ομάδα με καταπληκτικό scouting σε αυτές τις ηλικίες, ένα δείγμα πως εδώ κρύβεται εξαιρετική πρώτη ύλη, που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλό.
Ο νεαρός μέσος είναι πλέον παίκτης του ΠΑΟΚ με κανονική μεταγραφή (όχι ως αντάλλαγμα του Γιάννη Κωνσταντέλια, ούτε φυσικά ως διάδοχος ή αντικαταστάτης του) και το ερώτημα είναι ένα: που μπορεί να φτάσει αυτό το παιδί;
Καταρχάς λίγα λόγια για τη διαδρομή του. Διότι είναι ένα παιδί που έλαμψε από πολύ μικρή ηλικία και από τις ακαδημίες της Γκλάντμπαχ μετακόμισε σε αυτές της Μπορούσια Ντόρτμουντ.
Εκεί, σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που προκύπτουν έκανε πέρσι σεζόν με 12 γκολ και 6 ασίστ σε 24 παιχνίδια με την ομάδα Κ17 των Βεστφαλών που τερμάτισε στην 4η θέση, πίσω από Κολωνία, Στουτγκάρδη και Μπόχουμ.
Συνάμα, ως 16χρονος έκανε ένα σύντομο πέρασμα, έχοντας τέσσερις συμμετοχές στην ομάδα Κ19, παίζοντας μάλιστα απέναντι στη Βιγιαρεάλ για το Uefa Youth League.
Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά, ως εντυπωσιακά νούμερα, όμως πάντα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις σε τέτοιες ηλικίες, όπου οι ισορροπίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα.
Έτσι παίζει…
To scouting report μιλάει για έναν αριστεροπόδαρο μεσοεπιθετικό, που είναι περισσότερο ένα οκτάρι με επιθετικές αρετές και λιγότερο ένα κλασικό δεκάρι.
Έναν πολύ δημιουργικό χαφ, που δεν διστάζει να δοκιμάζει το πόδι του από μακρινές αποστάσεις, που έχει έφεση στο γκολ και ο οποίος πατάει σε πολλά σημεία του γηπέδου.
Τηρουμένων των αναλογιών -κι εδώ αναφερόμαστε στον ρόλο και όχι στο που μπορεί να φτάσει στο μέλλον- αρέσκεται να κάνει τη δουλειά που κάνουν σύγχρονα δημιουργικά οκτάρια με αριστερό πόδι όπως ο Όντεγκαρντ, ο Σόμποσλαϊ ή για να το φέρουμε στα ελληνικά δεδομένα ο Λόβρο Μάγερ.
Μόνο που από τις επιδόσεις του σε επίπεδο Κ17 ως την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ο Κώστογλου βρίσκεται ακόμα σε φάση σωματικής ανάπτυξης, το κορμί του δεν έχει πάρει την οριστική του μορφή.
Κι αυτό σημαίνει ότι σε αγωνιστικό επίπεδο το στιλ του ακόμα διαμορφώνεται. Είναι βασικό γρανάζι της Εθνικής Ελλάδας Κ17 που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Κατάρ κι εκεί ίσως θα μπορέσουμε να πάρουμε ένα πιο σαφές δείγμα για το επίπεδο του, στην κορυφαία διοργάνωση για παιδιά της ηλικίας του.
Προς το παρόν θα αποτελεί μέλος του ΠΑΟΚ Β’, θα σκληραγωγηθεί με προσοχή στα γήπεδα της Super League 2, με στόχο μελλοντικά (πιθανότατα την επόμενη σεζόν) να κάνει το μεγάλο βήμα στην πρώτη ομάδα.
Οτιδήποτε άλλο είναι είναι πρώιμο και παρακινδυνευμένο για ένα παιδί που φαίνεται πως έχει ταλέντο, πρώτη ύλη, προοπτική, αλλά όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του θέλει προσοχή και χώρο, ώστε να εξελιχθεί σωστά δίχως να… καεί.
