Διακοπή πρωταθλήματος; Ώρα για κλισέ δημοσιογραφικές ατάκες

Ο Κωνσταντίνος Τσίπτσιος συγκεντρώνει όλες τις κλισέ ατάκες που αγαπήσαμε και συνοδεύουν τα δημοσιογραφικά κείμενα στην περίοδο της διακοπής των πρωταθλημάτων.

Διακοπή. Το διάστημα στο οποίο ακούγονται οι περισσότερες κλισέ ατάκες από δημοσιογράφους και sites. 

Για να βλέπεις πιο συχνά τα καλύτερά μας άρθρα Add Menshouse.gr on Google

Αναπόφευκτα οι ρεπόρτερ των ομάδων, οι οποίοι έχουν καθημερινή τριβή με την ομάδα και την καθημερινότητά της, μένουν πίσω από τις (σχετικά) κλειστές πόρτες των προπονήσεων και δεν έχουν αρκετή πρώτη ύλη να διαχειριστούν για τα κείμενα ή τις εκπομπές τους. 

Από την εποχή όπου οι προπονηές ή οι παίκτες έριχναν την μία κλισέ ατάκα πίσω από την άλλη, όπως τα αγαπημένα «κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά» ή «να βελτιωθούμε και να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας»,  επειδή δεν είναι υποχρεωμένοι οι άνθρωποι να χειρίζονται με μαεστρία τον λόγο, περάσαμε στο «κλισέ» δημοσιογραφικό σήμερα, όπου οι ίδιοι οι κοινωνοί της είδησης δείχνουν να στερεύουν από ιδέες και πρωτοτυπία. 

Αυτό τους οδηγεί τις περισσότερες φορές σε αναμόχλευση των ίδιων – κλισέ – ατακών, οι οποίες έχουν, πλέον, περάσει στο υποσυνείδητο του αναγνώστη/ακροατή και γίνονται meme σε διάφορα γκρουπς των social media. 

Τα κείμενα ανασκοπήσεων και απολογισμού τελείωσαν από την δεύτερη μέρα της διακοπής, τα αφιερώματα σε διεθνείς και τις πορείες τους είναι περιορισμένα και ο ρεπόρτερ πρέπει να «μπλογκάρει», όμως οι προπονήσεις δεν έχουν κάποιο ευτράπελο…

Εκεί είναι που το «διαβολάκι» στον δεξιό ώμο αναλαμβάνει δράση…

-Γράψε αυτό που σκέφτεσαι…Πες το! Αφού είναι εύκολο. Θα βγάλεις πέντε- έξι θεματάκια. 

Εργαζόμενος γαρ και μεροκαματιάρης, ο ρεπόρτερ το παίρνει απόφαση και ανοίγει τον υπολογιστή. Σκορπάει πέντε – έξι καρτέλες για διαφορετικά θέματα και ξεκινάει.

«Οι πρώτες κινήσεις του προπονητή… στο διάστημα της διακοπής» για τα πλάνα του εκάστοτε κόουτς, ο οποίος στρώνεται στη δουλειά όσο οι Εθνικές παίρνουν τα φώτα της προσοχής.

…είπαμε «στρώνεται στη δουλειά»; να ακόμη ένα!

«Στρώθηκαν στη δουλειά» ή «σήκωσαν μανίκια στο προπονητικό οι παίκτες» για την σκληρή δουλειά η οποία αποτυπώνεται στο χορτάρι, μετά την διακοπή. (SPOILER ALERT’ Πολλές φορές δεν αποτυπώνεται). 

Ας μην ξεχάσουμε και το αμίμητο: 

«Δικαιολογίες τέλος! Ώρα για δουλειά!» το οποίο, αν και πιο αγκρέσιβ, μπαίνει σε τίτλους, για το ίδιο θέμα. 

Αναφορικά με το ρόστερ τώρα’

«Ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ από *όνομα προπονητή* + *όνομα τεχν. Διευθυντή*» 

ή 

«Κάποιοι πρέπει να πείσουν για να παραμείνουν στα πλάνα του προπονητή» αν θέλουμε να αναφερθούμε στο ζήτημα από την σκοπιά των παικτών. 

Αν, δε, θέλουμε να αναφερθούμε στην καλή επικοινωνία μεταξύ προπονητή και τεχν. Διευθυντή, τότε βλέπουμε περισπούδαστες ατάκες όπως:

«Σε ανοιχτή επικοινωνία *όνομα προπονητή* + *όνομα τεχν. Διευθυντή*» ή και «Συνεχή τετ α τετ μεταξύ *όνομα προπονητή* + *όνομα τεχν. Διευθυντή*». 

Τώρα, αν θέλουμε να γίνουμε πιο spicy μπορούμε να βάλουμε λίγη φαντασία και χιούμορ, χρησιμοποιώντας τίτλους όπως «Διακοπές στο… *όνομα προπονητικού κέντρου* για τους παίκτες» 

Ή, άλλες φορές, αν θέλουμε να δώσουμε έναν χαρακτήρα σασπένς και πίεσης’

«Καθόλου χρόνος για χάσιμο για την ομάδα» (η οποία υποτίθεται τρέχει και δουλεύει όλη μέρα) 

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που θέλουμε να πιστέψουμε λίγο παραπάνω στο ρόστερ και στον προπονητή, οπότε καταλήγουμε σε κλισέ ατάκες – boost ψυχολογίας, του τύπου: «Τώρα είναι η ώρα τους να αποδείξουν πράγματα (ή και να κλείσουν στόματα)» ή «Στο χέρι τους να το αλλάξουν…» ή και «Ώρα για restart». 

Υπάρχουν όμως και οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν τελευταίοι και δεν πρόλαβαν να τρέξουν στο διάστημα του καλοκαιριού με την νέα τους ομάδα. Εκεί μας πιάνει και πάλι η έμπνευση και «ζωγραφίζουμε»’

«Άτυπη προετοιμασία για τον *όνομα παίκτη*» ή «Πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενσωματωθεί ο *όνομα παίκτη*».

Αν θέλουμε βέβαια να γεμίσουμε με υποσχέσεις το κοινό για κάποιον παίκτη, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νομπελικό «Μετά την διακοπή θα δείτε τον *όνομα παίκτη*» ή, φυσικά, το «Περιμένει την διακοπή για να καλύψει το χαμένο έδαφος». 

Από κει και πέρα υπάρχουν και οι κλισέ ατάκες ή λέξεις που βρίσκονται μέσα στο κείμενο, τις οποίες τις χρησιμοποιούμε με το κιλό σε κάθε περίσταση, τις οποίες σας παραθέτουμε παρακάτω:

«έμφαση στην…»

«Τρέξιμο και πάλι τρέξιμο…»

«Εντάσεις και τακτική…»

«Ψάχνει τον παλιό καλό του εαυτό» 

«Συγκέντρωση…»

«Προσήλωση…» 

«Πάτησαν γκάζι…»

«Τους έλιωσε…»

«Δεύτερη προετοιμασία…»

«Θηρίο στο κλουβί…» 

«Μετρούν αντίστροφα για την επανέναρξη…»

«Ανυπομονησία για την επανέναρξη…»

Οι κλισέ ατάκες είναι πλέον στην κουλτούρα μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής δημοσιογραφίας. Δε θα έπρεπε να μας ξενίζουν όταν τις συναντούμε, απλώς, ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται με λίγο περισσότερο μέτρο…