Η αρχή έγινε: Η αλλαγή στους όρους του VAR που μπορεί να φέρει επανάσταση

Ο Ντανιέλε Ορσάτο αποφάσισε να χαράξει τον δικό του δρόμο…

Το πρωτόκολλο του VAR είναι ένα, ενιαίο. Η ερμηνεία του όμως και ο τρόπος χρήσης μπορεί να διαφέρει. Μπορεί να έχει υποκειμενική ερμηνεία.

Για να βλέπεις πιο συχνά τα καλύτερά μας άρθρα Add Menshouse.gr on Google

Κι ένας Ιταλός, ο Ντανιέλε Ορσάτο επιχειρεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Ήδη, αυτό έχει ορατό αποτέλεσμα. Ο καθαρός χρόνος στα φετινά παιχνίδια της Serie A έχει αυξηθεί κατά 5 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα σε σχέση με πέρσι.

Ακόμα δεν υπάρχει παιχνίδι που να έληξε 0-0. Ο ρυθμός είναι πιο υψηλός και οι διακοπές πολύ λιγότερες. Κι αυτό έχει να κάνει με την διαφορετική χρήση του VAR.

Νέα φιλοσοφία

O πρόεδρος της ιταλικής κεντρικής επιτροπής διαιτησίας κάλεσε σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο τους ιθύνοντες της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, όλους τους διαιτητές και δεκάδες δημοσιογράφους, με σκοπό να τους εξηγήσει την νέα του φιλοσοφία, που στηρίζεται -όπως είπε- στην βαθιά κατανόηση του ποδοσφαίρου.

“Όταν ανέλαβα αυτό το ρόλο ζήτησα διαιτητές που καταλαβαίνουν ποδόσφαιρο. Ήξερα ότι θα χάναμε κάποιους, αλλά ήξερα ότι το κέρδος θα ήταν μακροπρόθεσμο. Θέλω οι διαιτητές να επιστρέψουν σε εποχές που έπαιρναν αποφάσεις παίζοντας στο κέντρο του γηπέδου.

Θέλω να έχουν προσωπικότητα, αυτοπεποίθηση, θάρρος, να συνεργάζονται με τους προπονητές και τους παίκτες και να μην βλέπουν τις κάρτες ως ασπίδα. Δεν θέλω τις αμέτρητες επεμβάσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο”.

Τέλος στα… soft πέναλτι!

Ο Ορσάτο ανέλυσε αρκετές φάσεις και η κεντρική του ιδέα ήταν απλή. Όχι άλλα… soft πέναλτι.

Ναι, μπορεί κάποιες φάσεις να ξεφύγουν, να γίνουν λάθη, αλλά το VAR πρέπει να επεμβαίνει όταν υπάρχει καθαρή και οφθαλμοφανής παράβαση.

Λιγότερες φάσεις που εξετάζονται από το VAR, λιγότερα φάουλ, λιγότερες κάρτες, λιγότερες διακοπές.

Ο Ορσάτο ξεκαθάρισε ότι προτιμά διαιτητές που δεν φοβούνται να κάνουν λάθη και εμπιστεύονται την κρίση τους, παρά αυτούς που διστάζουν και κρύβονται πίσω από το VAR.

Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι ο νέος τρόπος ερμηνείας του VAR θα κάνει την παρακολούθηση του ποδοσφαίρου πολύ πιο ευχάριστη και για τον κόσμο.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη η τάση είναι η ίδια. Λιγότερο VAR, λιγότερες διακοπές, λιγότερο ξεψάχνισμα των φάσεων.

Διότι εκτός από αντιτηλεοπτικό είναι και αντιποδοσφαιρικό, οι ίδιοι οι παίκτες το λένε ότι οι μεγάλες διακοπές λόγω VAR τους βγάζουν από τον ρυθμό τους, κάνουν κακό στην ροή του παιχνιδιού.

Ο Ντανιέλε Ορσάτο είχε την προσωπικότητα να το πάρει πάνω του και να αλλάξει μόνος του, τους κανόνες του παιχνιδιού. Ή καλύτερα… την ερμηνεία τους.

Κι από ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν κι άλλοι…