Κάθε χώρα περιμένει γενιές ολόκληρες να γεννήσει, να βρει αυτόν τον έναν. Αυτόν με το ξεχωριστό ταλέντο που θα την βοηθήσει να αλλάξει επίπεδο.
Αυτόν που θα γεμίσει τα γήπεδα και θα τονώσει το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο σε όλες τις ηλικίες.
Αυτόν τον μπροστάρη που θα εμπνεύσει και τις επόμενες γενιές.
Δεν μιλάμε απαραίτητα για ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις, αλλά για πιο μικρές χώρες που ψάχνουν έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης για να χτίσουν γύρω του.
Όπως έγινε στη Βοσνία με τον Έντιν Τζέκο.
Στην Γεωργία με τον Χβίτσα Κβαρατσχέλια.
Στην Αρμενία με τον Χένρικ Μχιταριάν.
Στη Βουλγαρία παλιότερα με τον Χρίστο Στοΐτσκοφ.
Αυτό που περίμενε δεκαετίες ολόκληρες η Κύπρος, μπορεί και να το βρήκε! Για την ακρίβεια, το δημιούργησε.
Ας όψεται η μαμά…
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κύπρου σκάλισε μία δύσκολη υπόθεση, την κυνήγησε με προσήλωση για καιρό και κατάφερε να κάνει μία μεταγραφή που αλλάζει τη δυναμική ολόκληρης της ομάδας.
Θεωρητικά, αν είχε την εξέλιξη που όλοι περίμεναν, θα έπρεπε σήμερα να παίζει βασικός στην Εθνική Αγγλίας!
Διότι στα αρχικά στάδια της καριέρας του, όλοι μιλούσαν για ένα εξωπραγματικό ταλέντο: «Η ποιότητα, το κορμί του και ο τρόπος που παίζει μου θυμίζει λίγο τον Μέσι στα αρχικά του στάδια», είχε πει για αυτόν ο Μαουρίσιο Ποκετίνο, όταν συνεργάστηκαν στο παρελθόν στις ακαδημίες της Τότεναμ.
Ο Μάρκους Έντουαρντς δεν έπαιξε ποτέ στους Λονδρέζους, αλλά τα τελευταία χρόνια έκανε εντυπωσιακή καριέρα στην Πορτογαλία, με τις φανέλες της Γκιμαράες και της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.
Το καλοκαίρι του 2025 έκανε πανάκριβη μεταγραφή στην Μπέρνλι, όμως ο υποβιβασμός της στην Championship τον φέρνει να παίζει σε μία κατηγορία που δεν του ταιριάζει.
Διότι, το επίπεδο του είναι για Premier League!
Πως έγινε λοιπόν το προξενιό;
Η μητέρα του, Ανδρούλα, είναι Κύπρια με καταγωγή από τη Λευκωσία. Και κράτησε ζωντανή τη σχέση του γιου της με το νησί, καθώς στην Κύπρο περνούσε τα παιδικά κι εφηβικά καλοκαίρια του, μέχρι να γίνει επαγγελματίας.
Μάλιστα, ως παίκτης της Εθνικής Αγγλίας Κ17 είχε αγωνιστεί απέναντι στην Κύπρο, το 2014 σε ένα παιχνίδι το οποίο δεν είχε ξεχάσει: “Οι περισσότεροι συγγενείς μου είναι από τη Λευκωσία. Όλες οι θείες και τα ξαδέρφια μου ήρθαν να με δουν σε εκείνο το παιχνίδι. ΟΚ, ίσως και όχι όλοι αφού έχω τουλάχιστον 40 συγγενείς- αλλά σίγουρα πάνω από 10.
Δεν ήθελα να πανηγυρίσω, ένιωθα ότι δεν επιτρέπεται γιατί θα μου φώναζαν οι θείες μου. Οπότε απλά αγκάλιασα τον κοντινότερο συμπαίκτη μου. Αλλά μετά το παιχνίδι μου είπαν πόσο περήφανες ήταν για μένα. Μιλάω και καταλαβαίνω τη γλώσσα. Ήταν περίεργο, μπορούσα να καταλάβω ό,τι έλεγαν στο γήπεδο οι παίκτες της Κύπρου”, έλεγε τότε.
Ο Έντουαρντς έμαθε από μικρός τη γλώσσα, μεγάλωσε με κυπριακά φαγητά και γεύσεις (λατρεύει τα κουπέπια, τα κυπριακά ντολμαδάκια) και πλέον είναι το αστέρι της Εθνικής Κύπρου.
Ηγέτης
Κλήθηκε για πρώτη φορά στα παράθυρα του Nations League και με τις πρώτες του εμφανίσεις γοήτευσε τους πάντες. Σκόραρε στο ντεμπούτο του απέναντι στο Μαυροβούνιο, ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου στην εκτός έδρας ισοπαλία με την Λετονία και πήρε το αίμα του πίσω στην αναμέτρηση του ΓΣΠ.
Με ένα εκπληκτικό buzzer beater στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων έκανε το 2-1 και χάρισε στην Κύπρο μία παλικαρίσια νίκη που έφερε την υπογραφή του.
Για το επίπεδο της Γ’ κατηγορίας του Nations League, ο Μάρκους Έντουαρντς όντως κάνει τη διαφορά, όπως και ο Λιονέλ Μέσι.
Το σίγουρο είναι ότι στο πρόσωπο του 27χρονου εξτρέμ, ο Άκης Μάντζιος και το κυπριακό ποδόσφαιρο βρήκε τον παίκτη, γύρω από τον οποίο θα χτιστούν τα πάντα στο εγγύς μέλλον…
