7 στιγμές που μας θυμίζουν γιατί ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε τεράστιος (Vids)
Βρείτε μας στο
Μπάλα

7 στιγμές που μας θυμίζουν γιατί ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε τεράστιος (Vids)

Ένα χρόνο χωρίς τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ και δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή για να θυμηθούμε τις πιο μαγευτικές των... πιο μαγευτικών στιγμών της ποδοσφαιρικής του ιστορίας.

Στις 19 Μαΐου του 1994, η αποστολή της Μπαρτσελόνα επέστρεφε στην Καταλονία μετά την συντριβή της με 4-0 από την Μίλαν στον τελικό του Champions League που είχε γίνει στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον προπονητή των «μπλαουγκράνα»: «Κύριε Κρόιφ, γιατί χάσατε με 4-0 από την Μίλαν;». Ο Κρόιφ τον κοίταξε με ένα μείγμα υπεροψίας και εκνευρισμού στο βλέμμα του και με τον πιο φυσικό τρόπο του κόσμου απάντησε: «Γιατί η Μίλαν έβαλε τέσσερα γκολ και εμείς δεν βάλαμε κανένα».

Αυτός ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ και ακόμα και στην πιο ντροπιαστική στιγμή της ποδοσφαιρικής του πορείας δεν μπορούσε παρά να το δείξει. Ένας αλαζόνας που δεν άντεχε τις… χαμηλού επιπέδου καταστάσεις. Μια φινετσάτη περίπτωση ανθρώπου. Ένας καλλιτέχνης που αντί να ακολουθήσει τον δρόμο άλλων καλλιτεχνών και να ξεδιπλώνει την τέχνη του στη μουσική ή τον κινηματογράφο ή την μουσική, εκείνος επέλεξε να το κάνει μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ. Και δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή από το να θυμηθούμε μερικές από τις πιο μαγευτικές στιγμές του μέσα στα γήπεδα:

Η «πλάκα» με την Αργεντινή

Μουντιάλ 1974 και στον δρόμο της Ολλανδίας για τον τελικό (τον πρώτο από τους δυο συνεχόμενους που πήγαν και… έχασαν οι «οράνιε»), η αρμάδα του Κρόιφ συναντιέται με την Αργεντινή. Επικρατεί πανεύκολα με 4-0 και ένα από τα γκολ της αναμέτρησης είναι αυτό το αριστούργημα του Κρόιφ:

Το γκολ της… επιστροφής του βασιλιά

Σεζόν 1981-1982 και ο… γερασμένος Κρόιφ έχει επιστρέψει στον Άγιαξ. Πολλοί πιστεύουν ότι απλά έχει γυρίσει στην Ολλανδία για τα τελευταία ποδοσφαιρικά του ένσημα αλλά αυτή η γκολάρα κόντρα στους Χάρλεμ τους κάνει να το ξανασκεφτούν:

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Η υποταγή της βασίλισσας

Ένα από τα πιο ηδονικά βράδια της ιστορίας της Μπαρτσελόνα ήταν εκείνο το βράδυ του 1973, όταν οι «μπλαουγκράνα» είχαν διαλύσει με 5-0 την Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Δεν γινόταν να μην βάλει την υπογραφή του και ο Κρόιφ. Ο τρόπος που «χορεύει» την άμυνα της Ρεάλ είναι ασύλληπτος:

Η καλύτερη στιγμή με τον Άγιαξ

1972 και ο Γιόχαν Κρόιφ βάζει το πιο χαρακτηριστικό του γκολ με την φανέλα του Άγιαξ με αντίπαλο την Ντε Χάαγκ. Κοιτάξτε τι γκολάρα βάζει ο άνθρωπος με μόλις δύο αγγίγματα της μπάλας:

Το… εναέριο

Μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο. Το γκολ με την Ατλέτικο Μαδρίτης είναι χαρακτηριστική απόδειξη. Σε κάποιους μπορεί να φανεί ιεροσυλία αλλά τέτοια γκολ μπορούσε να βάλει ΜΟΝΟ ο Κρόιφ την δεκαετία του ’70 και ο Ιμπραΐμοβιτς στο σήμερα:

Το πέναλτι του Κρόιφ

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Δεκέμβριος του 1982 και ο Κρόιφ κόντρα στη Χέλμοντ πειραματίζεται και γράφει ιστορία:

Η ντρίμπλα που πήρε το όνομά του

Η ντρίμπλα αλα Κρόιφ, την δοκίμασε πρώτη φορά στο Μουντιάλ του 1974 και έκτοτε πήρε για πάντα το όνομά του. Πόσοι ποδοσφαιριστές άραγε έχουν δώσει σε μια ντρίμπλα το όνομά τους; Αυτό το στιγμιότυπο κανείς δεν μπορεί να το δει μόνο μια φορά: