Η ιστορία πίσω από την πιο θρυλική ποδοσφαιρική φωτογραφία
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Η ιστορία πίσω από την πιο θρυλική ποδοσφαιρική φωτογραφία

Το 2005 ο Ματεράτσι και ο Ρούι Κόστα έκατσαν σαν φιλαράκια και παρακολούθησαν τον χαμό που γινόταν στο απέναντι πέταλο...

Το Champions League της σεζόν 2004-2005 έχει μείνει χαραγμένο στη συλλογική συνείδηση ως το Champions League που κατέκτησε η Λίβερπουλ κάνοντας μια επική ανατροπή μέσα στην Κωνσταντινούπολη όταν αν και έχανε με 0-3 από την Μίλαν κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 και τελικά να νικήσει στα πέναλτι. Η ιστορία έχει γράψει με χρυσά γράμματα τη Λίβερπουλ για εκείνη τη χρονιά και δικαίως. Όμως η ιστορία έχει ένα κακό: ξεχνάει. Γιατί εκείνη τη σεζόν υπήρξε μια πολύ μεγάλη ομάδα που ξεχάστηκε μπροστά στο επικό κατόρθωμα της Λίβερπουλ. Ποιά ήταν αυτή η ομάδα; Η έτερη του τελικού της Πόλης. Η Μίλαν.

Δύο χρόνια πριν το 2005 η Μίλαν είχε πάρει το Champions League στο Ολντ Τράφορντ. Δυο χρόνια μετά το ξαναπήρε στο ΟΑΚΑ. Το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πάρει και το Champions League της Κωνσταντινούπολης και να πετύχει τρεις κατακτήσεις μέσα σε πέντε χρόνια (κάτι που στο Champions League έχει κάνει μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης) είναι μάλλον και ο λόγος που εκείνη η εξωπραγματική ομάδα της Μίλαν δεν έχει μνημονευτεί και δεν έχει αποθεωθεί όσο της αξίζει. Γιατί εκείνη η Μίλαν ήταν μια πραγματικά εξωπραγματική ομάδα.

Η ιστορία πίσω από την πιο θρυλική ποδοσφαιρική φωτογραφία

Τσεκάρετε ονόματα: Καφού, Μαλντίνι, Νέστα, Σταμ, Αμπροζίνι, Γκατούζο, Κακά, Πίρλο, Σέερντοφ, Κρέσπο, Ινζάγκι, Σεφτσένκο, Ρούι Κόστα και στον πάγκο ο Κάρλος Αντσελότι. Εκείνη η μεγάλη Μίλαν λοιπόν, πριν φτάσει στον τελικό της Κωνσταντινούπολης είχε περάσει πρώτα από το εμπόδιο της συμπολίτισσας και συγκατοίκου, Ίντερ σε έναν επεισοδιακό προημιτελικό-εμφύλιο για το Μιλάνο.

Στο πρώτο ματς, η τυπικά γηπεδούχος Μίλαν είχε νικήσει 2-0 με γκολ των Σταμ και Σεφτσένκο. Στον επαναληπτικό, η Ίντερ των Ζανέτι, Καμπιάσο, Βερόν και Αντριάνο (όχι και αμελητέα ομάδα…) είχε δύσκολη αποστολή αλλά τίποτα δεν ήταν ακατόρθωτο. Το γκολ του Σεφτσένκο όμως στο 30′ έκλεισε την υπόθεση-πρόκριση: η Ίντερ έπρεπε να βάλει τέσσερα γκολ για να περάσει. Εξαιρετικά δύσκολο.

Ο Καμπιάσο στο 72′ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά αλλά ο διαιτητής δεν μέτρησε το γκολ δίνοντας φάουλ κατά του Αργεντίνου που σήμερα παίζει στον Ολυμπιακό. Ο Καμπιάσο διαμαρτυρήθηκε έντονα, ο διαιτητής του έδειξε κίτρινη και κάπου εκεί… η εξέδρα τα πήρε στο κρανίο!

Η ιστορία πίσω από την πιο θρυλική ποδοσφαιρική φωτογραφία

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Η ιστορία πίσω από την πιο θρυλική ποδοσφαιρική φωτογραφία

Βροχή αντικειμένων (ακόμα και μια ομπρέλα βρέθηκε ανάμεσά τους!) ξεκίνησε να πέφτει στην εστία του Ντίντα ενώ οι φωτοβολίδες που ξεκίνησαν να εκσφενδονίζονται έκαναν τη νύχτα μέρα. Ο διαιτητής του αγώνα, Μάρκους Μερκ διέκοψε το ματς για 20 λεπτά. Κατά την διάρκεια της διακοπής, τραβήχτηκε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της ιστορίας του ποδοσφαίρου με τον Ματεράτσι και τον Ρούι Κόστα να στέκονται σαν φιλαράκια, να μιλάνε και να παρακολουθούν τον χαμό στο απέναντι πέταλο.

Η ιστορία πίσω από την πιο θρυλική ποδοσφαιρική φωτογραφία

Όταν η κατάσταση ηρέμησε το παιχνίδι ξεκίνησε εκ νέου με τον Μερκ να λέει πως αν πέσει έστω και μια φωτοβολίδα ακόμα θα το διακόψει οριστικά όπως και έγινε μερικά δευτερόλεπτα αργότερα. Το ματς κατοχυρώθηκε υπέρ της ομάδας του Αντσελότι με 3-0 και η Ίντερ τιμωρήθηκε με πέντε αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Το παιχνίδι εκείνο ξεχάστηκε γρήγορα αλλά αυτή η αριστουργηματική φωτογραφία μπήκε στο πάνθεον των στιγμών του Champions League.