5 παίκτες της Α1 που κάνουν τον Μίρκο Μιλίσεβιτς να μοιάζει με οδοντογλυφίδα

Ήταν cult, ήταν παικταράδες, ήταν πανέξυπνοι και πάντα θα είναι στη λίστα των «δεν τους το ’χα».

Ζύγιζαν μίνιμουμ 130-140 κιλά, την έβαζαν στο καλάθι με όποιο τρόπο ήθελαν και κατατάσσονται στην κατηγορία «και τους γλέντησαν, και τα έφαγαν!».

Αναμφισβήτητα ο πρώτος στη λίστα είναι ο Μίρκο Μιλίτσεβιτς, ο περίεργος της ΑΕΚ που έκανε… πλακίτσα με τις ραβέρσες του, αλλά από τα γήπεδα της Α1 έχουν περάσει τεράστιες (στην κυριολεξία) μορφές, που πιθανότατα δεν τις θυμόμαστε. Τουλάχιστον τέσσερις απ’ αυτές έγραψαν ιστορία με τα… κιλά τους, το τρομακτικό στυλ τους, ενώ μία ακόμη θα μπορούσε να σπάει ρεκόρ Γκίνες, αν δεν χρειαζόταν σουτιέν στη μία και μοναδική μέρα που πάτησε το παρκέ!

Ολβερ, έφαγες 40 χάρμπουργκερ σε μια μέρα;

Παχύσαρκος από την εποχή του ΝΒΑ, τον έφερε το Ηράκλειο το καλοκαίρι του 1999. Τα κιλά του… αμέτρητα, αλλά μάλλον είχε τη φιλοσοφία «τα πάχη μου, τα κάλλη μου».

Ο αστικός μύθος λέει ότι την πρώτη μέρα στην Κρήτη ο Ολιβερ Μίλερ έφαγε 40 χάρμπουργκερ στην καθισιά του, ενώ πρόλαβε να παίξει μόλις 5 αγώνες στην Α1, αφού μεταξύ άλλων αποφάσισε να γνωρίσει από κοντά το τι εστί κρητική λεβεντιά.

Πήγε λοιπόν ο γίγαντας (στην κυριολεξία…) στα Μάλια, ενθουσιάστηκε με τις φωτιές και αποφάσισε να γίνει… αναστενάρης. Αφού ήπιε τα ποτάκια του, άρχισε να πηδάει πάνω από τις φωτιές, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού!

Δεν έφτανε αυτό, προσπάθησε να το αποκρύψει από την ομάδα, έβαλε όλου του κόσμου τις αλοιφές και την επόμενη μέρα πήγε στην προπόνηση, αλλά δεν μπορούσε καλά- καλά να περπατήσει.

Τελικά, αναγκάστηκε να δείξει στο ιατρικό τιμ τα πόδια του και οι άνθρωποι έπαθαν σοκ με τα εγκαύματα από το γόνατο και κάτω. Ο Μίλερ έμεινε κάτι παραπάνω από ένα μήνα στην Ελλάδα και τελικά πήρε τα 150+ κιλά του και επέστρεψε στην πατρίδα του.

Βίκτορ Αλεξάντερ: Ο έρωτας του «Ξανθού»

Ίσως στη σημερινή εποχή να τον βλέπαμε και να γελούσαμε… Να γινόταν πικ εντ ρολ από τον αντίπαλο και να ήθελε… ταξί για να καλύψει την άμυνα. Ωστόσο, ο Βίκτορ με τα 130+ κιλά ήταν μια μοναδική περίπτωση για εκείνη την εποχή.

Ενδεχομένως ο πρώτος σέντερ που μπορούσε να σουτάρει και να τα βάλει από τα 4-5 μέτρα, ήταν μεγάλη αδυναμία του Ιωαννίδη, ενώ το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν ότι ίδρωνε από την προθέρμανση!

Ο Αλεξάντερ άφησε το στίγμα του στην ΑΕΚ και το άφησε επειδή το μυαλό του έφτανε και περίσσευε. Ήξερε με ποιον τρόπο θα καλύψει τις αδυναμίες των κιλών του και κατάφερε το μειονέκτημά του να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα.

Ίσως για τα σημερινά δεδομένα να ήταν απελπιστικά αργός, αλλά ήταν τόσο οξυδερκής που θα έβρισκε τον τρόπο…

Φάνης: Μια κατηγορία μόνος του

«Και μια μακαρονάδα, και μια μακαρονάδα» φώναζε κάποτε ο Παύλος Γιαννακόπουλος, όταν του έλεγαν πως θα δώσει 300 εκατομμύρια δραχμές για να αποκτήσει τον Φάνη Χριστοδούλου. Η «Φανάρα» ήταν το μοντέλο του Έλληνα που μπορούσε να πετύχει όσα θέλει, να διασκεδάσει όσο θέλει, να απορρίψει ό,τι θέλει, αλλά να βάζει κι όποιον θέλει στα καλάθια όποτε αυτός γούσταρε!

Ο αστικός μύθος λέει πως σε προετοιμασία της Εθνικής του ζήτησε ο Κιουμουρτζόγλου να ανέβει στη ζυγαριά κι αυτός αρνήθηκε απαντώντας «ανέβα εσύ πρώτα!».

Ο Φάνης ήταν το παιδί της παρέας. Έπαιζε ματς την Κυριακή και μπορεί το Σάββατο το βράδυ να ήταν στην πλατεία, να έτρωγε τα κοψίδια του και να έπινε τις μπύρες του με τους Πανιωνάρες.

Το ζήσε, το χάρηκε, απέδειξε σ’ όλους πως αν ήθελε θα ήταν στο ΝΒΑ, αλλά τόσο ήθελε και μέχρι εκεί το πήγε.

Σοφοκλής Σχορτσανίτης: Αμαρτωλή ιστορία

Ο «Σόφο» «έσπασε» όλα τα κοντέρ, όλα τα ρεκόρ κι ένα μεγάλο «γιατί;» θα πλανάται πάντα πάνω από το ελληνικό μπάσκετ. Άλλοτε στην εθνική του έβαζαν συμπαίκτη για να τον φυλάει κάθε φορά που σηκωνόταν από το τραπέζι, άλλοτε απαγόρευαν στα ντελίβερι να του πηγαίνουν φαγητό στο σπίτι, άλλοτε προσπαθούσαν με τιμωρίες, διακοπές συμβολαίου να τον συνεφέρουν, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν ποτέ διαρκείας.

Από τους ελάχιστους που τα κατάφεραν, ίσως και ο μοναδικός, ήταν ο Κώστας Χατζηχρήστος, νυν γυμναστής της ΤΣΣΚΑ, που κατάφερε για ένα διάστημα να βάλει σε ρυθμό τον Σχορτσανίτη και να τον κάνει… πυραυλοκίνητο.

Υπήρχε περίοδος που έφτασε τα 175 κιλά, άλλες έπεφτε στα 165 και μεταξύ 140-150 θεωρούνταν σε καλή σχετικά κατάσταση.  Αδίκησε τον εαυτό του, έχασε, ταυτόχρονα, όσο ποτέ άλλοτε το ελληνικό μπάσκετ.

Ο Ντάκγουορθ και το… σουτιέν στο ΟΑΚΑ!

Ήταν καλοκαίρι του 1996, ο Μάλκοβιτς είχε διαλύσει τα πάντα από την ομάδα που λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, και ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να κλείσει ξένο που να ταιριάζει με τα χνώτα του Μπόζα.

Ο Βράνκοβιτς είχε αποχωρήσει για το ΝΒΑ και ο Μάλκοβιτς έψαχνε, αλλά ένας του βρομούσε κι ο άλλος του ξίνιζε! Μεταξύ αυτών που ήρθαν με το μεγάλο όνομα και την σπουδαία καριέρα ήταν ο Κέβιντ Ντάκγουορθ, μια μεγάλη μορφή των Μπλέιζερς που το 2008 έφυγε από τη ζωή.

Ο Ντάκγουορθ έψαχνε ένα καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη, ήρθε στην Ελλάδα για να υπογράψει, αλλά μόλις τον είδαν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού στο αεροδρόμιο έπαθαν σοκ με τα παραπανίσια κιλά του!

Ο αείμνηστος Κέβιν χρειάστηκε… σουτιέν για να προπονηθεί και όπως ήταν φυσικό «κόπηκε» σε λιγότερο από 24 ώρες!