Ο κορυφαιος αμυντικός μέσος της Superleague που όλοι οι μεγάλοι θα ήθελαν να έχουν
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ο κορυφαιος αμυντικός μέσος της Superleague που όλοι οι μεγάλοι θα ήθελαν να έχουν

Ό,τι και να λέμε, χειρότερο πράγμα από τον τραυματισμό δεν υπάρχει για έναν αθλητή. Ιδιαίτερα όταν έρχεται ακριβώς τη στιγμή που αναγκάζει με την απόδοσή του τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί του

Την ώρα που εσείς θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο Μάντσον θα γνωρίζει ακριβώς την έκταση του τραυματισμού του. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι ρήξη πρόσθιου χιαστού, γεγονός που συνεπάγεται πολύμηνη απουσία από τα γήπεδα για το αμυντικό χαφ που μετά από μόλις 7 ματς στη Σούπερ Λιγκ πρόλαβε να «γυαλίσει» στους μεγάλους.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: «μα είναι δυνατόν σε ένα πρωτάθλημα που παίζουν Γιόχανσον, Σιμόες, Κουρμπέλης, Ταχτσίδης, Σιώπης, Μαουρίτσιο και ένα σωρό άλλοι, εσύ να μας μιλάς για έναν 26χρονο Βραζιλιάνο που ήρθε στον Ατρόμητο από την Κραϊόβα»; Η απάντηση είναι πως έχουν συμβεί και «χειρότερα» πριν κάτι παραπάνω από μια δεκαετία.  Με τους Καρεμπέ, Μπασινά, Κατσουράνη, Στολτίδη ακόμα στα καλά τους, ήταν ένας άλλος συνομήλικος , τότε, και συμπατριώτης του Μάντσον που ανάγκασε τους διεκδικητές του τίτλου να ασχοληθούν μαζί του. Λεγόταν Άντερσον, πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό, έπαιξε ένα ματς (ντέρμπι με την ΑΕΚ), τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και… τέλος.

«Να φύγει ο Κάναντι (και να πάρει και τον Μάντσον μαζί του)»

Στις αρχές Ιουλίου η ομάδα των δυτικών προαστίων ανακοίνωσε την απόκτηση του Μάντσον. Το να πει κανείς ότι πάνω από το ποτάμι άνοιξαν σαμπάνιες για τη μεταγραφή θα ήταν μια υπερβολή. Νέος προπονητής, αρκετές αλλαγές και μπόλικη δυσπιστία για το αν οι Περιστεριώτες θα κατάφερναν να επανέλθουν φέτος στα υψηλά στάνταρντς των περασμένων ετών. Τα πρώτα δείγματα γραφής στα φιλικά ήταν απογοητευτικά, με εμφανή τα στοιχεία προβληματικής αμυντικής λειτουργίας και τον Βραζιλιάνο να συγκεντρώνει αρκετό από το ανάθεμα. Αποδείχτηκε πως ήταν απλά θέμα χρόνου. Και για τον Μάντσον και για τον Ατρόμητο του Κάναντι, που άρχισε να γίνεται… άλλη ομάδα μετά το άσχημο περιστατικό με τη ληστεία στο σπίτι του Αυστριακού τεχνικού.

Πριν από αυτό το extreme make over, όταν η ομάδα δεχόταν 6άρες στα ματς προετοιμασίας, ακούγονταν ολοένα και πιο δυνατά οι φωνές που έλεγαν «Κάναντι άουτ». Η… μπάλα έπαιρνε και τον Βραζιλιάνο που αντί για κομβικό κομμάτι στο νευραλγικό χώρο του κέντρου, έμοιαζε περισσότερο με αχίλλειο πτέρνα της ομάδας. Ούτε να αμυνθεί σωστά κατάφερνε ούτε να προωθήσει με βεβαιότητα και σιγουριά το παιχνίδι (με γρήγορες μικρές πάσες) μπορούσε. Σε μια ομάδα με καμιά 15αριά νέους παίκτες και -κυρίως- νέο τεχνικό και πλήρη αλλαγή αγωνιστικού στυλ κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Όπως σχεδόν αναπόφευκτη επίσης είναι και η γκρίνια του κόσμου όταν, ακόμα και στα φιλικά, τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλει.

Αυτό το «κάτι» που έχει ο Μάντσον

Στα 7 ματς που έχουν παιχτεί για τη Σούπερ Λιγκ ο Μάντσον ήταν σε όλα εκεί. Βασικό γρανάζι της μηχανής που κόντρα στα προγνωστικά, επιχειρεί υψηλές πτήσεις στο πρωτάθλημα. Μέσα σε 577 λεπτά συμμετοχής ο Βραζιλιάνος έδειξε περίπου ανίκητος στις προσωπικές μονομαχίες, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι τις… κυνηγούσε! Δηλαδή δεν είναι από τα χαφ που περιμένουν τον αντίπαλο σε ένα συγκεκριμένο χώρο επιτήρησης για να τον σταματήσουν. Παίζοντας επιθετική άμυνα, επιδιώκει την κόντρα και το τζαρτζάρισμα, διεκδικώντας δυναμικά την μπάλα. Η στατιστική καταγράφει 20 κλεψίματα και 11 επεμβάσεις, δηλαδή 31 επιπλέον κατοχές που δημιούργησε για την ομάδα του. Στον αντίποδα είχε 16 λάθη (τα 9 στο ματς με τον ΟΣΦΠ, άρα μόλις 1 ανά παιχνίδι αν βγάλεις στην άκρη εκείνο με τους ερυθρόλευκους) και μόλις μία απόπειρα για γέμισμα. Ειδικά το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό για τον τρόπο που σκέφτεται προπονητικά ο Κάναντι.

Ο κορυφαιος αμυντικός μέσος της Superleague που όλοι οι μεγάλοι θα ήθελαν να έχουν

Άλλωστε από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε στον Ατρόμητο, ένα πράγμα ζήτησε μετ’ επιτάσεως. Να σταματήσουν οι αέναες γιόμες και μακρινές μπαλιές. Ο Μάντσον δεν τον απογοήτευσε.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Έχει και αδυναμίες

Στα κατά του ποδοσφαιριστή καταγράφονται οι 4 κίτρινες κάρτες που πρόλαβε να μαζέψει, αλλά και η αδυναμία στο να συνεισφέρει με γκολ. Στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης έδωσε απάντηση για το δεύτερο σκέλος πετυχαίνοντας ένα μοναδικό τέρμα, αλλά είχε και το απίστευτο ραντεβού με την ατυχία. Αναπάντεχα κι απρόσμενα, ο Βραζιλιάνος που την τελευταία 4ετία είχε άλλον έναν σημαντικό τραυματισμό (που τον κράτησε ένα μήνα έξω) υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, σύμφωνα πάντα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Εάν αυτές επιβεβαιωθούν, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη προκειμένου να τον ξαναδούμε στα γήπεδα. Κι αν κρίνει κανείς από τα βίντεο με τα πεπραγμένα του την περίοδο που πέρασε στη Ρουμανία, έχει πάρα πολλά να δώσει.

Να γυρίσει δυνατός

Ο Μάντσον έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Πράγμα που σημαίνει ότι παρά το σοκ (εφόσον επιβεβαιωθεί το είδος και η έκταση του τραυματισμού του) θα έχει μπροστά του το χρόνο ώστε να δείξει την αξία του. Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον η αποκατάσταση, η σωστή αποθεραπεία και η ομαλή επάνοδός του στα γήπεδα. Κουβεντιάζοντας για την περίπτωσή του μοιραία στη συζήτηση ενεπλάκη το όνομα του Άντερσον. Τότε εκεί στο 2005, με το Ατρόμητος-Χαλκηδόνα να μας μπερδεύει ακόμα, ήταν ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος για τον οποίο ήταν περήφανοι στη δυτική όχθη και δεν άργησε να μπει στο μάτι των μεγάλων. Είχε πρόταση και από την ΑΕΚ, αλλά τελικά πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό. Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε στο πρώτο του ματς με την πράσινη φανέλα έπαιξε εναντίον της Ένωσης.

Ο κορυφαιος αμυντικός μέσος της Superleague που όλοι οι μεγάλοι θα ήθελαν να έχουν

Ένα μικρό τσίμπημα στο γόνατο μετατράπηκε σε ρήξη μηνίσκου. Ακόμη κι έτσι θα μιλάγαμε για 4-5 εβδομάδες μακριά από τα γήπεδα. Ουσιαστικά όταν σηκώθηκε από το χειρουργικό κρεβάτι είχε μπει τέλος στην καριέρα του χωρίς καν να το γνωρίζει… Η περίπτωσή του μοιάζει αρκετά μ’ εκείνη του Μάντσον. Από την άποψη ότι και οι δύο εμφανίστηκαν ξαφνικά, δίχως φοβερά βιογραφικά ή συστάσεις να τους συνοδεύουν. Αποτέλεσαν προϊόντα σοβαρού σκάουτινγκ κι έδειξαν πως ανήκουν στην κατηγορία παικτών που περιμένουν υπομονετικά μέχρι κάποιος να τους ανακαλύψει και να τους βρει το σωστό ρόλο και τους συμπαίκτες που θα τους επιτρέψουν να αποδείξουν πως αντέχουν να ανέβουν επίπεδο.

Ό,τι και να λέμε, χειρότερο πράγμα από τον τραυματισμό δεν υπάρχει για έναν αθλητή. Ιδιαίτερα όταν έρχεται ακριβώς τη στιγμή που αναγκάζει με την απόδοσή του τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί του. Μακάρι ο Μάντσον να συνεχίσει να το κάνει και μετά την αποθεραπεία του.