Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι Έλληνες σπορτκάστερ
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι Έλληνες σπορτκάστερ

Και που δεν πρόκειται να σταματήσουν να κάνουν ποτέ!

Σπορτκάστερ. Το τέλειο πόστο για έναν αθλητικό δημοσιογράφο. Κάθεσαι μπροστά στο μικρόφωνο, βλέπεις το ματσάκι και κάνεις απλά μια περιγραφή. Εύκολη, απλή δουλειά.

Πολλοί θα σου πουν ότι δεν είναι έτσι, πως είναι κάτι πολύ δύσκολο. Μπούρδες, πανεύκολο είναι. Και χωρίς καμία πίεση. Διότι φίλε σπορτκάστερ είτε θα περιγράφεις ένα ματς με το οποίο δεν θα ασχολείται άνθρωπος και απλά θα περάσεις απαρατήρητος είτε θα περιγράφεις ένα ματς που το βλέπει όλος ο κόσμος και έτσι… θα περάσεις απαρατήρητος: ποιος θα ασχοληθεί μαζί σου; Δεν είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής, οι παίκτες είναι.

Εντάξει, θα πρέπει να μην πεις καμία μεγάλη χοντράδα. Αλλά και να την πεις μωρέ δεν έγινε και κάτι- όλοι κάνουμε λάθη, θα συγχωρεθείς. Αρκεί να μην την ξαναπείς…

Εδώ που τα λέμε βέβαια, υπάρχει ένα θεματάκι. Διότι ρε παιδί μου υπάρχει ένα κόλλημα στους σπορτκάστερ να κάνουν ξανά και ξανά το ίδιο λάθος. Δεν το διορθώνουν ποτέ, μα ποτέ!

Για παράδειγμα:

«Του Απόλλων»: Παίζει ο Απόλλων(ας) και για κάποιο λόγο ο τίμιος σχολιαστής δεν νιώθει την ανάγκη να κλίνει το όνομα της συμπαθούς ομάδας (Καλαμαριάς ή Σμύρνης). Όχι διάολε: ο Απόλλων, του Απόλλων. Γιατί να το πούμε «του Απόλλωνος»; Αυτό είναι άλλωστε το σωστό και εδώ πρέπει να εδραιώσουμε αυτό το λάθος.

«Εξ από ανέκαθεν»: Τι κι αν εδώ θα γελούσε ακόμα και ο Φατσέας από το «Καφέ της Χαράς»; Οι Έλληνες σπορτκάστερ δεν λένε να καταλάβουν το λάθος τους. «Ο Μαλντίνι έπαιζε στην Μίλαν εξ από ανέκαθεν» θα σου πει ο άλλος. Φυσικά, το σωστό είναι «έπαιζε ανέκαθεν στη Μίλαν», αλλά παραείναι απλοϊκό έτσι. Οπότε… εξ από ανέκαθεν.

«Στην επανάληψη»: Και εννοούν το δεύτερο ημίχρονο. «Επιστρέψαμε για την επανάληψη». «Να δούμε τι θα γίνει στην επανάληψη». Επανάληψη καλέ μου σχολιαστή είναι αυτό που κάνει το Mega με το «Ρετιρέ» που βλέπουμε διαρκώς τα ίδια επεισόδια και γίνονται διαρκώς τα ίδια πράγματα. Γιατί γίνονται ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πράγματα; Γιατί είναι επανάληψη! Αντίθετα, το δεύτερο ημίχρονο δεν είναι επανάληψη του πρώτου. Σταμάτα να το λες.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι Έλληνες σπορτκάστερ

«Στον επαναληπτικό»: Ομοίως με το από πάνω. Δεν υπάρχει ρε αδερφέ «επαναληπτικό παιχνίδι». Η ρεβάνς είναι ένα άλλο ματς, δεν είναι η επανάληψη του πρώτου. Θα γίνουν άλλα πράγματα!

«Του Άρη»: Είμαστε και εμείς αυστηροί είναι η αλήθεια αλλά όσοι έχουν μεγαλώσει με Μαυρομμάτη δεν γίνεται να μην του δώσουν αυτό το πόιντ. Ο θρυλικός σπορτκάστερ επέμενε, σαν μοναχικός καουμπόι, να μιλάει πάντα για τα παιχνίδια «του Άρεως» και όχι «του Άρη». Είχε δίκιο, να τα λέτε σωστά.

«Μπέμπηδες»: Το παρατσούκλι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγαπητοί μου σπορτκάστερ(ς) δεν είναι «μπέμπηδες». Αυτό ήταν το παρατσούκλι της Γιουνάιτεντ των τελών των 50s, εκείνης της ομάδας που είχε μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια και η οποία συνδέθηκε με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 8 ποδοσφαιριστές. Μην συνεχίζεις να αποκαλείς «μπέμπηδες» την ομάδα του Μάντσεστερ πια. Δοκίμασε το «Κόκκινοι Διάβολοι».

Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι Έλληνες σπορτκάστερ

«Το σκορ είναι 0-0»: Μαζικά facespalms πρέπει να προκύπτουν κάθε φορά που κάποιος μας λέει πως «το σκορ είναι 0-0». Στην πραγματικότητα, στο 0-0 το σκορ δεν έχει ανοίξει ακόμα, δηλαδή δεν έχουμε σκορ! Σκορ υπάρχει μόνο όταν κάποιος… σκοράρει.

«Τριπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του»: Γίνεται το 1-0. Γίνεται το 2-0 και άρα τα τέρματα της ομάδας διπλασιάστηκαν. Σωστά μέχρι εδώ διότι το 2 αποτελεί τον διπλασιασμό του 1. Και μπαίνει και τρίτο γκολ και γίνεται το 3-0. «Τριπλασιάζει τα τέρμα της ομάδας του», λέει ο άλλος. Όχι ρε φίλε, στο 3-0 δεν τριπλασιάζονται τα τέρματα μιας ομάδας, απλά μπαίνει τρίτο γκολ. Δεν είναι τόσο δύσκολο.

«Του Μαλλούς»: Oldschool λάθος αφού ο τιμημένος Γιάννης Μαλλούς έχει σταματήσει την μπάλα εδώ και χρόνια. Ζήτημα είναι αν ειπώθηκε ποτέ σωστά σε άλλη πτώση πλην της ονομαστικής το επώνυμό του. Ο παίκτης του Άρεως μια ζωή αναφερόταν με τον ίδιο τρόπο: Ο Μαλλούς. Του Μαλλούς. Τον Μαλλούς. Ω Μαλλούς!

Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι Έλληνες σπορτκάστερ

«Επιθετικό/Αμυντικό φάουλ»: Η διάκριση του φάουλ σε «αμυντικό» και «επιθετικό» υπάρχει για το μπάσκετ. Όχι για το ποδόσφαιρο ρε ποδοσφαιρικοί αθλητικογράφοι που γκρινιάζετε πως το μπάσκετ ηγεμονεύει στην αθλητικογραφία.

Ε, αν δανείζεστε ορολογίες από αυτό έτσι θα συμβαίνει! Στην μπάλα υπάρχει απλά φάουλ. Δεν γίνεται αμυντικό αν το κάνει ένας αμυντικός, ούτε επιθετικό αν το κάνει ένας επιθετικός. Άλλη η δομή της επίθεσης και της άμυνας στο μπάσκετ και άλλη στο ποδόσφαιρο.