Αυτή είναι η χειρότερη 11άδα του πρώτου γύρου

Μετά από 15 αγωνιστικές, βγάλαμε κι εμείς πολύτιμα συμπεράσματα

Μπορεί τα φιλικά να υπάρχουν για να μπορούν οι προπονητές να δηλώνουν πως προσφέρονται για πολύτιμα συμπεράσματα, αλλά τα κανονικά έχουν διαφορετικό λόγο ύπαρξης. Πρώτα από όλα δίνουν στους ιδιοκτήτες των ομάδων τη δυνατότητα να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα. Για τους προπονητές, ώστε να τους απολύσουν… Και δευτερευόντως  σε ιστοσελίδες όπως το menshouse.gr (αλλά και σε άλλες, λιγότερο μοναδικές και υπέροχες από τη δική μας) την ευκαιρία να παρουσιάζουν τις δικές τους, υποκειμενικές -και συχνά αβάσιμες ή και γεμάτες εμπάθειες- πεποιθήσεις για τη χειρότερη 11άδα. Όπως είναι η παρακάτω, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Αντώνης Κοκκαλάς (Πλατανιάς)

Για να λέμε και του πορτιέρε το δίκιο, φέτος δεν υπάρχει κάποιος που να βαδίζει στο δρόμο που χάραξαν Σιντιμπέ, Μορέτο και Κοστάντσο. Δεν βρίσκεις δηλαδή εκείνον τον τερματοφύλακα που με το που ακούγεται το όνομά του στις συνθέσεις, η ομάδα του χάνει ήδη 1-0. Μοιραία, τη θέση στην 11άδα θα πάρει ο Αντώνης Κοκκαλάς. Όχι επειδή είναι κατ’ ανάγκη ο χειρότερος, αλλά διότι έχει την ατυχία να παίζει στη χειρότερη ομάδα του πρώτου γύρου. Κι αυτή είναι δίχως αμφιβολία ο Πλατανιάς. Με 30 γκολ παθητικό και τον 25χρονο γκολκίπερ βασικό σε 13 από τα 15 ματς, οι αδυναμίες του καθενός (και ιδιαίτερα του… τερματζή) μοιάζουν να μπαίνουν σε μεγεθυντικό φακό.

Ματίας Γιόχανσον (Παναθηναϊκός)

-ad1-Δεν είναι τόσο κακός. Απλά είναι παγερά αδιάφορος. Τον βλέπεις να καλύπτει το δεξί άκρο της άμυνας και προσπαθείς να καταλάβεις εάν πρόκειται για έναν κανονικό δεξί μπακ ή κάποιον που του έμαθαν τα βασικά της θέσης σε ταχύρρυθμα μαθήματα και του είπαν τώρα μπες και κάνε ό,τι καταλαβαίνεις. Με τον Κουλιμπαλί να έχει σκαρί που βγάζει τραυματισμούς (κι ενδεχομένως πουληθεί τον Γενάρη), ο Γιόχανσον θα πάρει ακόμη περισσότερα ματς στα πόδια του και θα πρέπει καταρχάς να αποδείξει πως μπορεί να παίξει τουλάχιστον καλύτερα από όσο έπαιζε (ας πούμε) ο Νίκος Μαρινάκης.

Ζοάν Οριόλ (Ατρόμητος)

Μα καλά, θα μου πεις, είναι δυνατό να υπάρχει παίκτης στη χειρότερη 11άδα από τον Ατρόμητο; Από την ομάδα-μοντέλο του πρώτου γύρου. Από την αρμάδα του Κάναντι, που την έχει δει Λέστερ της δυτικής όχθης; Αφού όλοι παίζουν μπαλάρα. Ναι. Παίζουν. Αυτοί που παίζουν. Και ο Ζοάν Οριόλ δεν παίζει. Αν και διαθέτει καλό βιογραφικό, κυρίως στην Ισπανία, ο 31 ετών μπακ δεν ακούμπησε (κυριολεκτικά) στον Ατρόμητο. Ήρθε, στις πρώτες του δηλώσεις υποσχέθηκε πως θα ματώσει για τη φανέλα, αλλά δεν χρειάστηκε να το κάνει αφού δεν την φόρεσε ούτε δευτερόλεπτο!

Κάρλος Σαμπράνο (ΠΑΟΚ)

Είναι να μην αποφασίσει ο Ιβάν να κάνει δώρο ποδοσφαιριστή-κράχτη στον ΠΑΟΚ την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Έτσι και το κάνει, τότε σίγουρα μια θέση στη χειρότερη 11άδα της χρονιάς είναι καπαρωμένη. Όπως λοιπόν είχε συμβεί πρόπερσι με τον Μπερμπάτοφ, έτσι έγινε φέτος με τον Σαμπράνο. Ο Περουβιανός κόνδορας αποδείχτηκε πραγματικά μεταγραφή αεροδρομίου. Μόνο που αντί να μαζευτεί κόσμος να τον υποδεχτεί, ο πραγματικός χαμός θα γίνει από τα καρντάσια που θα πλημμυρίσουν το «Μακεδονία» για τον αποχαιρετήσουν. Χωρίς δάκρια στα μάτια. Να πας στο καλό, φίλε. Πάμε στον επόμενο φίλο. Δεν ήσουν πραγματικά ο χειρότερος, αλλά όλα είναι θέμα προσδοκιών και σχέσης κόστους-απόδοσης.

Γιώργος Κουτρουμπης (Παναθηναϊκός)

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Γιώργος Κουτρουμπής δεν θα έχει θέση στη χειρότερη 11άδα του δεύτερου γύρου. Άκομψο διαζύγιο με τον Παναθηναϊκό (του οποίου ήταν και αρχηγός). Παράπονα και μουρμούρες για τις επιδόσεις του μέσα στο γήπεδο. Γκρίνια για όσα συμβαίνουν εκτός. Προσφυγές. Δικαστήρια. Ειρωνείες. Ω, ναι. Η χρονιά του Έλληνα στόπερ είναι με διαφορά η χειρότερη δυνατή. Κρίμα γιατί μετά την αποπομπή του από την ΑΕΚ, η ευκαιρία που βρήκε στο τριφύλλι φαινόταν πολύ μεγάλη για να χαθεί.

Λεβί Μαδίντα (Αστέρας Τρίπολης)

Όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή του ΟΛΟΙ είπαμε ένα μεγάλο μπράβο στο τμήμα σκάουτινγκ του Αστέρα Τρίπολης. Οι άνθρωποι βρήκαν ένα παίκτη σε εξαιρετική ηλικία (25 ετών). Με θητεία στην Ισπανία (Θέλτα, Ταραγόνα). Και διεθνή, έστω με την εθνική ομάδα της Γκαμπόν. Αλλά διεθνή… Και μάλιστα ήταν τόσο σίγουροι, που υπέγραψαν με τον Μαδίντα τριετές συμβόλαιο. Για να το θέσουμε…. Κομψά, τουλάχιστον του έδωσαν άπλετο χρόνο (άλλα 2,5) για να αντιστρέψει τη μέτρια εικόνα του στο πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του.

Σωτήρης Μπαλάφας (Κερκυρα)

Καλός, έμπειρος, αξιόπιστος. Στα 31 χρόνια του ο Σωτήρης Μπαλάφας τα διαθέτει όλα αυτά σε ικανοποιητικό βαθμό. Τουλάχιστον για μια ομάδα στο επίπεδο της Κέρκυρας. Οπότε τι φέρνει τον φέρνει σε αυτή τη δύσκολη θέση; Μα οι 8 κίτρινες κάρτες (που έχουν φέρει και δύο αποβολές) σε 10 παιχνίδια στη Σούπερ Λιγκ. Λογικά, όταν τον επιλέγει στην 11άδα ο προπονητής του, αφού δώσει τις βασικές οδηγίες, εξηγεί στους υπόλοιπους πώς θα αντιδράσουν όταν αποβληθεί.

Μεχντί Καρσελά (Ολυμπιακός)

Δανεικά. Τα πάντα είναι δανεικά. Που λέει και η Μαντώ. Η οποία ενδεχομένως να έπαιζε καλύτερα από τον δανεικό (παρά τα όσα γράφονταν για μπαγιόκο 3 εκατ.€) από την Γρανάδα ποδοσφαιριστή. 29 κατασκευαστές πλυντηρίων ειδικοί του ποδοσφαίρου συμφώνησαν ότι ο τύπος θα έριχνε τα τσιμέντα στο Καραϊσκάκη. Τελικά το μόνο που έπεσε στο φαληρικό γήπεδο ήταν μπινελίκι. Πολύ μπινελίκι κάθε φορά που ο ερυθρόλευκος άσος (;) ακουμπούσε την μπάλα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα τι να την κάνει.

Ντάρεν Μάατσεν (Απόλλων Σμύρνης)

Ο Απόλλων Σμύρνης ήταν από τις πλέον ενεργές ομάδες της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Ο Μάατσεν είχε την ατυχία να είναι η 13η προσθήκη της ομάδας και για τους προληπτικούς αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με την αναιμική παρουσία του στο γήπεδο. Πέρα από δεισιδαιμονίες πάντως, ο Μάαντσεν πλήρωσε αυτό ακριβώς που υποστήριζε η φήμη που τον συνόδευε. Παράξενος χαρακτήρας, δύσκολα μπαίνει σε καλούπια, δύσκολα συνετίζεται με τις εντολές και τις νουθεσίες του προπονητή. Don’t worry Darren, θα έχεις πάντα μια θέση στην καρδιά μας.

Μπραντάο

Ετυμολογικά Μπραντάο σημαίνει μεγάλος Μπραντ. Και ο Μπραντάο υπήρξε μεγάλος (παίκτης). Και ήρθε στην Ελλάδα μεγάλος (ηλικιακά). Στη διάρκεια της χρονιάς ακούγαμε τα καλύτερα για δαύτον. Πως ήταν καλός, προσιτός, καλοσυνάτος. Πως μίλαγε με τα καλύτερα λόγια για τα σουβλάκια της Λειβαδιάς και άλλα τέτοια. Στα τέλη του Οκτώβρη ήρθε μια θλασούλα να του κόψει το δρόμο προς τη δόξα. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 3 εβδομάδες εκτός δράσης, τελικά πέρασαν 40 κι ο Βραζιλιάνος αγνοείτο. Όταν βρέθηκε, ήταν στο αεροδρόμιο αποχαιρετώντας την ομάδα και χαρακτηρίζοντας τους Βοιωτούς ερασιτεχνικό σωματείο. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο γκολ που πέτυχε (και τα δύο από το σημείο του πέναλτι) δεν θα λείψουν ιδιαίτερα τη μέρα που ο κ. Κομπότης θα κάνει το ταμείο της σεζόν.

Εμάνουελ Εμενίκε

Αν κάποιος θεωρήσει πως ο μάνατζερ του Μπραντάο έπιασε κώτσους τους Βοιωτούς και τους φόρτωσε τον 37χρονο Βραζιλιάνο, τι να πει κανείς για τον τσάκαλο που έχει πελάτη τον Εμενίκε. Ειδικά αν -όπως υποστήριζε ο Τύπος- πήγε στα 4 εκατομμύρια ευρώ η μεταγραφή του. Η οποία λογικά θα έχει φτάσει τουλάχιστον στα 8, αν συνυπολογίσει κανείς και τα ιατρικά έξοδα που απαιτούνται για τις νοσηλείες και αποθεραπείες του Νιγηριανού επιθετικού, του οποίου η φωτογραφία θα πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε αφιέρωμα για παλτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τούδε και στο εξής.