Οι 5 μεγαλύτερες μεταγραφικές γκάφες του 2017

Θα αρκούσε η Μίλαν για να βγει η λίστα, αλλά φυσικά οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της δεν είναι οι μόνοι που κλαίνε τα λεφτά τους...

Το ποδόσφαιρο είναι ένας πολύ ωραίος και εύκολος τρόπος να πετάξεις μαζικά χρήμα (νομίζοντας ότι το έχεις επενδύσει). Με την εκτόξευση των τιμών στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο το 2017 (κυρίως λόγω Νεϊμάρ), η χρονιά που σε λίγες ημέρες φεύγει θα μνημονεύεται για καιρό στα πηγαδάκια των mega-manager ως ορόσημo για ορισμένα από τα πιο… ευφάνταστα μεταγραφικά deals στην Ευρώπη.

Όπου φαντασία βάλ’τε κι αυτόν που πούλησε φύκι για μεταξωτή κορδέλα, αλλά κυρίως το κορόιδο που την αγόρασε.

Την πεντάδα των Top-5 χειρότερων μεταγραφών στην Ευρώπη για το 2017 θα μπορούσε να συμπληρώσει μόνη της η Μίλαν. Ναι, αυτή που ξόδεψε το καλοκαίρι 195 εκατ. ευρώ για να είναι 11η (με περισσότερες ήττες απ’ ότι νίκες) στο Καμπιονάτο και να έχει προπονητή τον Τζενάρο Γκατούζο.

Δεν θέλουμε να αδικήσουμε όμως και τους υπόλοιπους δυστυχείς προέδρους, που με το πρώτο δευτερόλεπτο του 2018 θα κάνουν το σταυρό τους, ευχόμενοι να πάει και να μην ξανάρθει. Έτσι αποφασίσαμε να είναι η πεντάδα πολυσυλλεκτική και να μην περιλαμβάνει τους ομόσταυλους Μπονούτσι, Τσαλχάνογλου, Μπίγλια, Ροντρίγκες και Μουσάκιο (είδατε πόσο εύκολο θα ήταν);!

5. Ρενάτο Σάντσες / Σουόνσι

Το καλοκαίρι του 2016 η Μπάγερν έδωσε 35 εκατ. ευρώ στην Μπενφίκα για την απόκτηση του άρτι εστεμμένου πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική Πορτογαλίας. Επρόκειτο για την τέταρτη ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της και για το σύλλογο του Μονάχου δεν είναι καθόλου σύνηθες να «ομολογεί» αβίαστα ότι πέταξε χρήματα σε «αστοχία υλικού».

Αυτό ακριβώς έγινε το καλοκαίρι, όταν βγήκε στη γύρα αναζητώντας ενδιαφερόμενο για να ξεφορτωθεί τον -ανεπαρκέστατο κατά την πρώτη σεζόν του στη Βαυαρία- Ρενάτο Σάντσες. Το λαγοπόδαρο που βρήκε στο διάβα της ήταν βγαλμένο από ονείρωξη θερινής νυκτός του Ούλι Χένες.

Η Σουόνσι προσφέρθηκε να πληρώσει 8,5 εκατ. ευρώ, όχι για αγορά, αλλά για μονοετή δανεισμό του 20χρονου αμυντικού χαφ! Πριν από λίγο καιρό οι «κύκνοι» ψάχτηκαν να μάθουν αν μπορούν να τον επιστρέψουν νωρίτερα -τώρα δηλαδή- στην Μπάγερν, αλλά η προσπάθεια ήταν απέλπιδα, καθότι τον Γιουπ Χάινκες μόνο «χθεσινό» δεν τον λες.

Μετά από εφτά συμμετοχές ως βασικός και σχεδόν μηδαμινή προσφορά, ο Πορτογάλος είναι πλέον παγκίτης και απ’ ότι φαίνεται δεν θα γίνει απόσβεση ούτε ενός σεντ από τα 7,5 εκατ. λίρες που δαπανήθηκαν.

2. Ντάβι Κλάασεν / Έβερτον

Με τον αυτόν αρχηγό ο Αγιαξ έφτασε πέρσι, ως γνωστόν, στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά όπως και ο πρώην προπονητής του, Πέτερ Μπόζ, απέτυχαν να προσαρμοστούν μακριά από τη θαλπωρή του «Αμστερνταμ Αρένα». Βάσει του κόστους απόκτησης του (28 εκατ. ευρώ), ο Ντάβι Κλάασεν διεκδικεί έως τώρα τον τίτλο της χειρότερης μεταγραφής του 2017 στην Πρέμιερ Λιγκ.

Όχι μόνο έχει αποτύχει να βρει θέση σε μια ελλιπέστατη και μέχρι πρότινος παραπαίουσα Εβερτον (εσχάτως έχει αναγεννηθεί με τον Σαμ Αλαρντάις στο τιμόνι της), αλλά στις 11 τελευταίες αγωνιστικές δεν είναι καν στην 18αδα των «ζαχαρωτών».

Μιλάμε για έναν παίκτη που την προηγουμένη διετία διέπρεψε και ως αμυντικός και ως επιθετικός χαφ, έχοντας αθροιστικά 27 γκολ και 18 ασίστ στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Η Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να αποτελέσει τη νέα επαγγελματική στέγη του 24χρονου χαφ, καθώς η Φενερμπαχτσέ ενδιαφέρεται για την απόκτηση του.

3. Βίκτορ Λίντελοφ / Μάντσεστερ Γιουν.

Ο Σουηδός αμυντικός αποτελεί άλλη μία… προσφορά της Μπενφίκα στην Πρέμιερ Λιγκ. Υπεύθυνος για αυτό ένας Πορτογάλος, που εισηγήθηκε την απόκτηση του το περασμενο καλοκαίρι.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο, που το 2014 έκρινε περιττό στην Τσέλσι τον Κέβιν Ντε Μπρούιν, παραχωρώντας τον στη Βόλφσμπουργκ αντί 22 εκατ. ευρώ, έκρινε ότι η σωστή τιμή για τον Λίντελοφ ήταν τα 35 εκατ. ευρώ.

Ο 23χρονος στόπερ ή δεξιός μπακ έχει περισσότερες συμμετοχές στην εξέδρα (8) απ’ ότι στη βασική ενδεκάδα (5) και έως τώρα η παρουσία του στο Νησί είναι περισσότερο αισθητή για τη σύντροφό του, Μάγια Νίλσον. Καθόλου αμελητέο βέβαια το εν λόγω παράσημο, όπως μπορείτε να διακρίνετε στη φωτογραφία.

2. Κελέτσι Ιχεανάτσο / Λέστερ

Για να πουλήσει (κι όχι να αγοράσει υπεραξία) η Μάντσεστερ Σίτι ή η Παρί Σεν Ζερμέν θα πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα. Κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση του Κελέτσι Ιχεανάτσο και ο Πεπ Γκουαρδιόλα αισθάνεται δικαιωμένος, που έφερε πίσω ένα μικρό μέρος από τις δυσθεώρατες μεταγραφικές δαπάνες.

Μικρό για τη Σίτι, τεράστιο για τη Λέστερ, που πλήρωσε 28 εκατ. ευρώ για τον 21χρονο επιθετικό και έως τώρα τα κλαίει με μαύρο δάκρυ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής το 2013 με την Under-17 της Νιγηρίας (χρονιά που είχε αναδειχθεί και ως το πιο ελπιδοφόρο ταλέντο παγκοσμίως) είναι άλλος παίκτης στο «King Power», έχοντας μόλις δύο συμμετοχές ως βασικός και παραμένοντας χωρίς γκολ ή ασίστ σε 255 λεπτά συμμετοχής.

Πολλοί στη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ τον αποχαιρέτησαν με βαριά καρδιά, δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για προϊόν φυτωρίου της Σίτι, οι εξελίξεις δείχνουν όμως ότι δεν είχε θέση στα πυραυλοκίνητα πλάνα του Πεπ.

1. Λεονάρντο Μπονούτσι / Μίλαν

Τα είπαμε και στον πρόλογο. Η Μίλαν ήταν η χαρά των μάνατζερ το περασμένο καλοκαίρι, κυρίως όμως η χαρά της… Γιουβέντους, που προφανώς για πλάκα ζήτησε 42 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση ενός 30χρονου κεντρικού αμυντικού.

Προς έκπληξη της όμως, η απάντηση που εισέπραξε ήταν «Si» κι έτσι δεν είχε παρά να στείλει με κορδελίτσα και φιογκάκι τον Λεονάρντο Μπονούτσι στο Μιλάνο.

Υποπίπτοντας στο αξίωμα του «τίποτα δεν είναι τόσο κακό, ώστε να μην μπορεί να γίνει χειρότερο», ο νέος αρχηγός των «ροσονέρι» υποδαύλισε την απόλυτη μεταγραφική γκάφα με το που αφίχθη στο Μιλανέλο.

«Ήρθα εδώ για να αλλάξω τις ισορροπίες», αναφώνησε ο καψερός και το τρολάρισμα στην Ιταλία για αυτή τη δήλωση έχει γίνει από σύνθημα στα γήπεδα μέχρι Memes και λοιπά ευφάνταστα photoshop στο διαδίκτυο.

Η μεταφορά της… ισορροπίας από τον Λεονάρντο Μπονούτσι

Εξυπακούεται ότι οι εμφανίσεις του είναι απολύτως συμβατές με την κάκιστη αγωνιστική εικόνα της ομάδας, αλλά το χειρότερο είναι αυτό που αντικρίζει όταν googlαρει τη φράση «spostare gli equilibri Bonucci» (σ.σ: «μετακίνηση της ισορροπίας»).