10 μεγάλες αλήθειες για τα ποδοσφαιρικά «κόζια»
Μπάλα

10 μεγάλες αλήθειες για τα ποδοσφαιρικά «κόζια»

Το Ιερό Δισκοπότηρο κάθε ποδοσφαιρικού παράγοντα είναι δίκοπο μαχαίρι. Στη μια του αιχμή έχει μέλι, στην άλλη δηλητήριο.
  1. Με εξαίρεση πρωταθλήματα όπως η Πρέμιερ Λιγκ, που δίνουν τρελά λεφτά ακόμα και στον 15ο της βαθμολογίας από τηλεοπτικά δικαιώματα, οι μεγάλες ομάδες κάθε χώρας μάχονται για το «φιλέτο» των χρημάτων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων -κυρίως του Τσάμπιονς Λιγκ. Και για να περπατήσουν αυτό τον δρόμο, δεν νοείται να πάνε ξυπόλητες στ’ αγκάθια.

 

  1. Η αγωνιστικά δυνατή ομάδα κερδίζει κάποιους διαιτητές, αλλά όχι όλους. Σίγουρα όχι όσους είναι αποφασισμένοι να την «πιστολιάσουν», είτε γιατί είναι ενεργούμενα είτε γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα προσφέρουν στον ισχυρό υπηρεσίες που θα επισπεύσουν την επαγγελματική τους ανέλιξη.

 

  1. Τα «κόζια» δεν κληρονομούνται. Αποκτώνται με μεθοδικές κινήσεις σε «κλειστό πλειοδοτικό διαγωνισμό», στον οποίον -όμως- δεν αρκούν μόνο τα χρήματα για να κερδίσεις.

 

  1. Για να αποκτηθούν τα «κόζια» χρειάζεται πειθώ σε όλα τα επίπεδα. Και σίγουρα η διαχεόμενη αίσθηση ότι ο ενδιαφερόμενος είναι όσο ισχυρός, αποφασισμένος και εχέμυθος δείχνει.

 

  1. Τα «κόζια» δεν έχουν μόνιμο αφέντη. Ως πολύφερνες νύφες, δεν παντρεύονται κανέναν και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα σε όποιον αποδείξει ότι νοιάζεται περισσότερο για τις υπηρεσίες και τα οφέλη τους.

 

  1. Τα «κόζια» εγγράφονται σε φανερό μέρος, ως τατουάζ, σε όποιον τα διαφέντευσε έστω για μικρό χρονικά διάστημα. Κι αυτό άλλοτε χρησιμεύει ως παρακαταθήκη για το μέλλον κι άλλοτε λερώνει σαν ρετσινιά.

 

  1. Όταν διαπράξεις την Ύβρι να θεωρήσεις ότι τα «κόζια» θα σε θωρακίζουν για πάντα ενώ εσύ δεν ασχολείσαι μαζί τους όσο στην αρχή, τότε αυτά θα σου θυμίσουν ότι καμία μηχανή δεν κινείται επ’ άπειρον χωρίς βενζίνη.

 

  1. Η ώρα που σου παίρνουν τα «κόζια» χωρίς πια να μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό, είναι η ώρα που αποδεικνύεις το μέταλλο ή το βούτυρο από το οποίο είσαι φτιαγμένος.

 

  1. Το να έχεις τα «κόζια» και να πείθεις φίλους και εχθρούς ότι δεν τα έχεις (τουλάχιστον τόσο όσο θα ήθελες), είναι η απόλυτη επικράτηση της επικοινωνιακής τακτικής επί της πραγματικότητας.

 

  1. Τα «κόζια» δεν μένουν ποτέ ορφανά ή ανεκμετάλλευτα, γιατί αυτά είναι που θρέφουν το σύστημα και τα ίδια που το καταβροχθίζουν αμάσητο για να ξαναγεννηθεί.