Ποιο survivor; Football’s Next Star, το reality που χάριζε συμβόλαια στην Ίντερ
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ποιο survivor; Football’s Next Star, το reality που χάριζε συμβόλαια στην Ίντερ

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του μια σέλφι με τον Κριστιάνο...

Μπορεί ο Ντάνος να σάρωσε για πλάκα στην παρθενική έκδοση του ελληνικού Survivor, αλλά είναι αμφίβολο το αν θα τα κατάφερνε το ίδιο καλά και σε ένα άλλο τηλεοπτικό ριάλιτι. Στο Football’ s Next Star που προβλήθηκε για μία σεζόν στην Αγγλία, ο στόχος ήταν αυτός ακριβώς που υπαινίσσεται το όνομά του. Να ανακαλύψει το επόμενο αστέρι που θα έπαιρνε έπαθλο συμβόλαιο στην Ίντερ. Το σόου «έτρεξε» για επτά εβδομάδες στις αρχές του 2010, χρονιά που ο Γιώργος Αγγελόπουλος κρέμαγε τα «παπούτσια» του κι έμπαινε σε κατάσταση αναμονής, μέχρι να γίνει το είδωλο και ο παροξυσμός ενός έθνους.

Ένας στους 20.000

Περίπου 20.000 νεαροί ποδοσφαιριστές απάντησαν στην αγγελία που έψαχνε συμμετέχοντες για το ριάλιτι. Βασισμένο πάνω στο κόνσεπτ ενός οποιουδήποτε άλλου τάλεντ σόου, το Football’ s Next Star «όργωσε» τη Μεγάλη Βρετανία, με δοκιμαστικά στις μεγάλες πόλεις. Αρχισκάουτ και παρουσιαστής ήταν ο Τζέιμι Ρέντναπ, γνωστός από τη θητεία του στη Λίβερπουλ κατά κύριο λόγο. Στο πλευρό του για την αξιολόγηση των υποψηφίων βρίσκονται δύο Ιταλοί προπονητές των Ακαδημιών της Ίντερ. Στους «νερατζούρι» άλλωστε θα κατέληγε με εξάμηνο συμβόλαιο ο νικητής του διαγωνισμού.

Η επιλογή του Ρέντναπ δεν ήταν τυχαία. Το 1991 είχε «αναγκάσει» τον τότε μάνατζερ των «ρεντς», Κένι Νταλγκλίς, να δαπανήσει 350 χιλιάδες λίρες για να τον αποκτήσει. Ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί ποτέ στο Νησί για μεταγραφή παίκτη 17 ετών, όσο περίπου η ηλικία των υποψηφίων του παιχνιδιού.

Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας

Η αρχική επιλογή περιελάμβανε 40 παιδιά. Σύντομα κόπηκαν οι μισοί και η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε άλλη μία φορά ώστε να προκύψει η τελική δεκάδα. Αυτοί οι δέκα «εκλεκτοί» κέρδισαν ένα ταξίδι μέχρι το Μιλάνο. Μέχρι την πόλη που (τουλάχιστον η μισή) ζει και ανασαίνει για την Ίντερ. Τα έπαθλα των δοκιμασιών ήταν προσαρμοσμένα στο άθλημα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν «έπαιζαν» ούτε έξτρα μερίδες φαγητού ούτε έπαθλα επικοινωνίας με το σπίτι. Αντίθετα ο νικητής μπορούσε να συναντήσει από κοντά ένα είδωλο, όπως ο Λουίς Φίγκο ή μια δεκάλεπτη παρουσία στην προπόνηση της κανονικής ομάδας της Ίντερ, υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο, που ήταν αποφασισμένος να τους δείξει από την αρχή τι εστί επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο τελικός

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς είχαν μείνει πλέον μόνο δύο υποψήφιοι. Ο Ιρλανδός χαφ Κόνορ Σμιθ και ο Άγγλος εξτρέμ Μπεν Γκρίνχαλχ, οι οποίοι έφτασαν μια ανάσα από το να γίνουν συμπαίκτες του Ετό, του Μιλίτο, Λούσιο, Σανέτι, Ματεράτσι, Καμπιάσο και τόσων άλλων που στο τέλος εκείνης της σεζόν κατέκτησαν το Champions League. Τη στιγμή που ο Γκρίνχαλχ παραλάμβανε τη φανέλα από τα χέρια του ίδιου του Ζοσέ Μουρίνιο ασφαλώς ονειρευόταν πως θα ζούσε κάτι ανάλογο. Σε ηλικία μόλις 17 ετών ανακηρύχθηκε νικητής του παιχνιδιού και κέρδιζε συμβόλαιο με την ιταλική ομάδα.

Η τύχη του νικητή

Ωστόσο τα πράγματα δεν κύλησαν με τον τρόπο που φανταζόταν ο Άγγλος μεσοεπιθετικός. Ο Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος διαδέχτηκε τον Πορτογάλο προπονητή, είχε να διαχειριστεί δύο πράγματα. Το βάρος του θριάμβου της προηγούμενης χρονιάς και το μέλλον του νικητή του Football’ s Next Star. Σχεδόν αναμενόμενα, ο Ισπανός απέτυχε παταγωδώς στο πρώτο, αλλά αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία το… αστέρι. Ο Γκρίνχλαχ παραχωρήθηκε δανεικός στην Κόμο, όπου σημείωσε 8 γκολ σε 12 ματς. Μια επίδοση που ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ιταλικών ομάδων.

Ποιο survivor; Football’s Next Star, το reality που χάριζε συμβόλαια στην Ίντερ

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Ο νεαρός πήρε το δρόμο της επιστροφής για τα πάτρια εδάφη, για να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια ένα ταξίδι με αμέτρητες στάσεις σε ομάδες (πολύ) χαμηλών κατηγοριών. Το τελευταίο του συμβόλαιο είναι με την Κόνκορντ Ρέιντζερς, ομάδα της 6ης κατηγορίας στην Αγγλία. Στα 25 του πια, ο Βρετανός ποδοσφαιριστής έχει μπόλικα χρόνια καριέρας μπροστά του, αλλά με σχετική βεβαιότητα μπορεί από τώρα κάποιος να πει ότι μάλλον το αξεπέραστο χάιλαϊτ του θα μείνει για πάντα η στιγμή που ο Μουρίνιο του έδωσε μια φανέλα το βάρος της οποίας δεν άντεξε.