Το βεβαρημένο «ποινικό μητρώο» του Μουρίνιο: 4 παικταράδες που έδιωξε ως αποτυχημένους
Βρείτε μας στο

Ήταν Ιανουάριος του 2014, όταν η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο, θαμπωμένη από τα καμώματα ενός 22χρονου Αφρικάνου, έπαιρνε την απόφαση να μην τον ξαναβρεί στο… διάβα της, εκταμιεύοντας 16 εκατ. ευρώ για να τον πάρει από τη γενέτειρα του Ρότζερ Φέντερερ. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είχε εξελιχθεί σε δήμιο των «μπλε» στο πρώτο μισό της σεζόν 2013/14 για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. «Yπoγράφοντας» τόσο με γκολ στο Λονδίνο, όσο και στη Βασιλεία, τις δύο νίκες των πρωταθλητών Ελβετίας κόντρα στην Τσέλσι (2-1 και 1-0 αντίστοιχα), που ωστόσο δεν στοίχισαν τον αποκλεισμό στην αγγλική ομάδα.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Αιγύπτιος είχε φτάσει με τη Βασιλεία έως τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, βρίσκοντας και εκεί αντίπαλό την Τσέλσι, του Ράφα Μπενίτεθ τότε. Η μετέπειτα νικήτρια του τροπαίου προκρίθηκε με δύο νίκες, ο Σαλάχ ωστόσο είχε κάνει για πρώτη φορά το κομμάτι του απέναντί της, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της ομάδας του στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Το βεβαρημένο «ποινικό μητρώο» του Μουρίνιο: 4 παικταράδες που έδιωξε ως αποτυχημένους

Μολονότι ο Σαλάχ είχε δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 11 συμμετοχές, το πρώτο εξάμηνο της θητείας του στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν αισθάνθηκε ποτέ δικαιωμένος από την επιλογή του.

Στο πρώτο μισό της σεζόν 2014/15 ο Αιγύπτιος ήταν τέταρτη επιλογή πίσω από τους Ντιντιέ Ντρογκμπά, Ντιέγκο Κόστα και Λοίκ Ρεμί και ύστερα από μόλις οχτώ συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, δόθηκε δανεικός, τον Ιανουάριο του 2015, στη Φιορεντίνα.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του με τους «βιόλα» προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Ρόμα, που το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έδωσε 5 εκατ. ευρώ για νέο δανεισμό από την Τσέλσι και ύστερα από ένα χρόνο άλλα 15 εκατ. για να τον κάνει δικό της.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Σαλάχ έβγαλε μάτια πρόπερσι στη Serie A (15 γκολ / 13 ασίστ), η Ρόμα έκανε ρεκόρ βαθμών στην ιστορία της και η Λίβερπουλ έδωσε 42 εκατ. ευρώ για να τον επαναφέρει στην Πρέμιερ Λιγκ.

O Ζοσέ Μουρίνιο βέβαια δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος σπουδαίος προπονητής, που πέρασε για… φύκι μια μεταξωτή κορδέλα. Απλώς το δικό του σχετικό ποινικό μητρώο είναι λιγάκι πιο βεβαρημένο. Με αφορμή την περίπτωση του Σαλάχ, θυμόμαστε άλλες τρεις «βαρβάτες», που δεν τιμούν ιδιαίτερα την ικανότητα… «όσφρησής» του.

Κέβιν Ντε Μπρόινε

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Το βεβαρημένο «ποινικό μητρώο» του Μουρίνιο: 4 παικταράδες που έδιωξε ως αποτυχημένους

Ο Mr. assist των δύο τελευταίων σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ (με 21 και 15 αντίστοιχα) και βασικός αντίπαλος του Σαλάχ για το βραβείο του κορυφαίου παίκτη στο περσινό πρωτάθλημα (το πήρε τελικά ο Αιγύπτιος), ανάγκασε την Τσέλσι να ξοδέψει 9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012 για να τον πάρει από την Γκενκ.

Στα 21 του χρόνια ο Κέβιν Ντε Μπρόινε έπαιξε άλλους έξι μήνες ως δανεικός στη βελγική ομάδα και αφίχθη το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στο Λονδίνο. Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο τον έδωσε δανεικό στη Βέρντερ όπου έκανε παπάδες (10 γκολ / 9 ασίστ) και το καλοκαίρι του 2013 ο Βέλγος επέστρεψε στην Τσέλσι, με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μουρίνιο.

Ο Πορτογάλος όμως δεν τον πίστεψε ποτέ. Σε 1,5 χρόνο ο Ντε Μπρόινε έπαιξε όλα και όλα σε έξι ματς σε όλες τις διοργανώσεις (και 26 λεπτά στο Τσάμπιονς Λιγκ) και τον Ιούνιο του 2014 παραχωρήθηκε στη Βόλφσμπουργκ αντί 22 εκατ. ευρώ.

Στην Μπουντεσλίγκα η αξία του εκτοξεύτηκε, οδήγησε τη Βόλφσμπουργκ στη δεύτερη θέση, την κατάκτηση του Κυπέλλου και τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2014/15 (16 γκολ – 28 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις!) και η Μάντσεστερ Σίτι χρειάστηκε να πληρώσει 76 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2015

Ρομέλου Λουκάκου

Το βεβαρημένο «ποινικό μητρώο» του Μουρίνιο: 4 παικταράδες που έδιωξε ως αποτυχημένους

Το καλοκαίρι του 2014 εισηγήθηκε την παραχώρηση του στην Έβερτον ως τεχνικός της Τσέλσι, ακριβώς τρία χρόνια αργότερα αναγκάστηκε να δαπανήσει 85 εκατ. ευρώ για να τον πάρει από την Εβερτον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Οι «μπλε» είχαν αποκτήσει με 15 εκατ. ευρώ το 2011 τον 19χρονο τότε Βέλγο επιθετικό, από την Αντερλεχτ. Μολονότι οργίασε ως δανεικός στη Γουέστ Μπρόμιτς, έχοντας καλύτερα νούμερα (17 γκολ / 7 ασίστ) από οποιονδήποτε επιθετικό της Τσέλσι τη σεζόν 2012/13, ο άρτι αφιχθείς στην Τσέλσι Μουρίνιο τον έστειλε δανεικό στα «ζαχαρωτά».

Ο Βέλγος ξεχώρισε κι εκεί σαν τη μύγα μες το γάλα (15 γκολ / 8 ασίστ), αλλά ο Ζοσέ δεν «ψήθηκε» και ύστερα από ένα χρόνο ο δανεισμός έγινε μεταγραφή αντί 35 εκατ. ευρώ.

Λεονάρντο Μπονούτσι

Το βεβαρημένο «ποινικό μητρώο» του Μουρίνιο: 4 παικταράδες που έδιωξε ως αποτυχημένους

Όταν ο Μουρίνιο συνάντησε τον Λεονάρντο Μπονούτσι, αναλαμβάνοντας την Ιντερ το 2008, έκανε ότι δεν τον… είδε. Ο 21χρονος τότε Ιταλός αμυντικός είχε φορέσει μόνο τέσσερις φορές τη φανέλα της Ίντερ και η 5η συμμετοχή δεν επρόκειτο να έρθει ποτέ.

Αρχικά δόθηκε δανεικός σε Τρεβίζο, Πίζα και το 2009 o Ζοσέ τον έστειλε με κορδελάκι στην Τζένοα, ως μέρος έμψυχων ανταλλαγμάτων για την απόκτηση των Τιάγκο Μότα και Ντιέγκο Μιλίτο.

Εννιά χρόνια μετά, ο Μπονούτσι είχε «γράψει» πάνω από 300 συμμετοχές με τη Γιουβέντους, κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και έπαιξε σε δύο τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μόλις ένα χρόνο μετά το «σνομπάρισμα» από την Ιντερ, η Γιούβε έδωσε 15,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει και το περασμένο καλοκαίρι τσέπωσε 42 εκατ. για να τον παραχωρήσει στη Μίλαν, (πριν τον ξαναπάρει πίσω). Ο ορισμός του «βγάζω από τη μύγα ξύγκι» για το οποίο οι «μπιανκονέρι» οφείλουν και ένα «grazie» στον Ζοσέ…