Φωτιά θα πέσει να μας κάψει Senhor Σάντος...
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Φωτιά θα πέσει να μας κάψει Senhor Σάντος…

Ξέραμε ότι ο Φερνάντο Σάντος είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Δεν ξέραμε όμως ότι διαθέτει ασθενέστατη μνήμη...

Ο Φερνάντο Σάντος είναι ο προπονητής που σήκωσε επάξια στην Εθνική Ελλάδας το βάρος της κληρονομιάς του Ότο Ρεχάγκελ, οδηγώντας την στα προημιτελικά του Euro και μόλις ένα βήμα μακριά από τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν ο άνθρωπος που κράτησε ζωντανό το πνεύμα των πρωταθλητών Ευρώπης του 2004, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του. Θα τον μνημονεύουμε πάντα για το έργο και την προσφορά του στην Εθνική Ελλάδας, αλλά και για την σοβαρότητα με την οποία πορεύτηκε, χωρίς να πουλάει… οπαδιλίκι η πατριωτιλίκι.

Το τελευταίο πράγμα όμως που θα περιμέναμε απ’ αυτόν είναι να «γκρινιάξει» για ένα ατυχές αποτέλεσμα, στο οποίο η αντίπαλος της Εθνικής θα έπαιρνε τη νίκη με «ταμπούρι».

Πιθανότατα αυτό θα ήταν το τελευταίο που θα περίμεναν από εκείνον και οι συμπατριώτες του. Αυτοί δηλαδή που πανηγύρισαν την κατάκτηση του Euro πριν από δύο χρόνια, περίπου όπως κι εμείς το ’04. Σαν ένα ουρανοκατέβατο δώρο. Βλέποντας την ομάδα τους να κάνει μόνο μία νίκη στα 7 ματς που έδωσε στη διοργάνωση.

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος έχει πολλά κοινά στοιχεία με την τέως ομάδα του, μολονότι διαθέτει τα εργαλεία για να παρουσιάσει ένα σύνολο που στηρίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στη δημιουργία.

Φωτιά θα πέσει να μας κάψει Senhor Σάντος...

Δεν το έπραξε και δεν το πράττει, θα ήταν όμως υποκρισία να τον ψέξουμε για αυτό όταν βγήκαμε μαζικά στους δρόμους για να πανηγυρίσουμε το θρίαμβο στην Πορτογαλία πριν από 14 χρόνια και ήμασταν επί ποδός για να το κάνουμε ξανά στο ματς «8αδας» με την Κόστα Ρίκα στο προηγουμένο Μουντιάλ.

Χθες βράδυ όμως, ο 63χρονος τεχνικός συνελήφθη «οφσάιντ», υποπίπτοντας σε μια εξαιρετικά ατυχή, για τα δικά του υψηλά στάνταρ, δήλωση.

«Το αποτέλεσμα δεν μου φαίνεται δίκαιο. Κάναμε πολλά για να είναι διαφορετικό. Η Ουρουγουάη έκανε δύο σουτ και έβαλε δύο γκολ!», είπε μεταξύ άλλων ο προπονητής που «διδάσκει» αυτόν τον τρόπο ποδοσφαίρου. Και που απ’ οσο μας έχει δώσει να καταλάβουμε δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να πάρει ένα ματς με δύο σουτ.

Δεν έκανε άλλωστε και πολλά περισσότερα η παρέα του Κριστιάνο στο πρώτο νοκ-άουτ του 2016, απέναντι στην Κροατία. Σε 120 λεπτά είχε 5 τελικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σουτ με το οποίο ο Κουαρέσμα της έδωσε τη νίκη στο 117’.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Οι Κροάτες σε αυτό το ματς είχαν 17 τελικές και 59% κατοχή μπάλας. Και χωρίς να κυνηγούν στο σκορ, το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο από την αρχή έως τέλους. Ενώ χθες βράδυ η Πορτογαλία ήταν αναγκασμένη να πάρει ρίσκα και να επιτεθεί. Από το 7’ έως το 55’ και από το 62’ έως το 94’ έψαχνε γκολ ισοφάρισης. Για 80 αγωνιστικά λεπτά ήταν από κάτω, ολοκληρώνοντας με 14 παραπάνω τελικές (20-6) και 8 κόρνερ (10-2).

Φωτιά θα πέσει να μας κάψει Senhor Σάντος...

Έχει όμως κανείς αμφιβολία ότι τα νούμερα θα ήταν περίπου ανάποδα αν ήταν η Ουρουγουάη αυτή που θα κυνηγούσε στο σκορ για 80 λεπτά; Με «κλεφτοπόλεμο» δεν θα επεδίωκε η Πορτογαλία να διαφυλάξει το αποτέλεσμα; Ο ίδιος ο Σάντος, καταπιεζόμενος από τη «φύση» του, αυτοαναιρέθηκε στις δηλώσεις του μετά το ματς. «Στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν ηθικές νίκες. Θα προτιμούσα να παίξω χειρότερα αλλά να κερδίσω τον αγώνα»!

Ο Πορτογάλος κόουτς είδε μια ομάδα να τον νικάει με το δικό του τρόπο και του κακοφάνηκε. Έπεσε ο ίδιος μέσα στην «παγίδα» που συνήθως στήνει αυτός στους αντιπάλους. Και από την ατάκα «δεν ήταν δίκαιο», φάνηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένος να το ζήσει.

Δεν ανήκει στη σχολή των τεχνικών που δικαιούνται να επικαλεστούν τη «δικαιοσύνη» στο ποδόσφαιρο. Αν επενέβαινε αυτή το τρόπαιο του Euro 2016 δεν θα είχε φτάσει ποτέ στη Λισσαβώνα. Η Πορτογαλία θα είχε αποκλειστεί από την Κροατία στη φάση των «16».

Ο Σάντος αναφέρθηκε και στο κλάμα των παικτών του στα αποδυτήρια για την αποτυχία να «κάνουν χαρούμενο το λαό της Πορτογαλίας, που είχε βγει στις πλατείες». Ξέρει όμως μέσα του ότι κανείς άλλος, πέραν των συμπατριωτών του, δεν… έκλαψε για τον αποκλεισμό των πρωταθλητών Ευρώπης από το Μουντιάλ.

Τι άλλο είχαν να μας δώσουν; Σε ματς που ήταν πίσω για 80 λεπτά είχαν ένα γκολ από στημένη μπάλα και μία-δύο καθαρές ευκαιρίες.

Ενώ η Ουρουγουάη των 6 τελικών προσπαθειών μας έδωσε τουλάχιστον δύο καταπληκτικά γκολ και πιθανότατα το κορυφαίο «1-2» στην ιστορία του ποδοσφαίρου!