Οποία κατάντια: Περιμένουμε από την Αγγλία να «σώσει» το Μουντιάλ!
Βρείτε μας στο

Στη ζωή προκύπτουν συχνά στιγμές και καταστάσεις που ανοίγονται μπροστά σου δύο δρόμοι και δεν καλείσαι να διαλέξεις τον καλύτερο, αλλά τον λιγότερο χειρότερο. Τίκι τάκα Ισπανίας ή ταμπούρι Ρωσίας καλή ώρα, Αλέξης ή Κούλης προσεχώς, στο μεγάλο κάδρο (αν μπορούμε να θεωρήσουμε πιο σημαντικό δίλημμα το ποιος θα αθετεί τις αρλούμπες που υπόσχεται στη ΔΕΘ ή στο Ζάππειο από έναν αγώνα Μουντιάλ…).

Σίγουρα πάντως είναι λιγότερο σημαντικό από το ποιες ομάδες θα δούμε στο φετινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο προκείμενο, που απηχεί δυστυχώς στο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Εκεί μας κατάντησαν Ισπανοί και Αργεντίνοι: να προσδοκούμε ότι η Εθνική Αγγλίας θα είναι η μία από τις δύο φιναλίστ στο «Λουζνίκι» την 15η Ιουλίου!

Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα γράψω μια τέτοια πρόταση. Η Αγγλία προσφέρεται ξεκάθαρα για να σπας μαζί της πλάκα στα μεγάλα τουρνουά (τι, έχει και άλλη χρησιμότητα;).

Ο αποκλεισμός της με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο είναι η πεμπτουσία της ψυχαγωγίας κάθε δύο (ποδοσφαιρικά) καλοκαίρια. Τώρα υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να τη στερηθούμε. Αλλά ακόμα χειρότερα, είμαστε σχεδόν υποχρεωμένοι να θέλουμε να τη στερηθούμε…

Το καλύτερο ήταν το 2002 όταν τα «λιονταράκια» πίστεψαν ότι θα πέταγαν έξω τη Βραζιλία, έως ότου ο Ντέιβιντ Σίμαν βροντοφωνάξει «νιάου» στο φάουλ του Ροναλντίνιο. Η μήπως όταν νιαούρισαν ομαδικώς στο ματς – πρόκρισης με την Κροατία για το Euro 2008; Εκεί ξεπέρασαν και τον εαυτό τους, δεν χρειάστηκε καν να παίξουν στα τελικά για να κάνουμε χάζι. Στο τελευταίο, εντός έδρας, ματς με την ΑΔΙΑΦΟΡΗ Κροατία, τους αρκούσε και ο βαθμός για να προκριθούν, αλλά ηττήθηκαν στο «Γουέμπλεϊ» με 3-2!

Οποία κατάντια: Περιμένουμε από την Αγγλία να «σώσει» το Μουντιάλ!

Το 2006 νίκησαν για τελευταία φορά σε αγώνα νοκ-άουτ μεγάλης διοργάνωσης (Εκουαδόρ, 1-0). Στον προημιτελικό αποκλείστηκαν για 5η φορά στην ιστορία τους στα πέναλτι, με «θύτη» την Πορτογαλία.

Συνολικά στη διαδικασία των πέναλτι έχουν 1/7 (για αυτό σας λέω, είναι άκρως διασκεδαστική η ιστορία). Πέραν του ’06, απέτυχαν το ’90 και το ’96 (Γερμανία), το ’98 (Αργεντινή), το ’04 (Πορτογαλία) και το ’12 (Ιταλία). Πέτυχαν μόνο στον προημιτελικό του Euro ’96, απέναντι στην Ισπανία.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Στο Μουντιάλ του ’14 δεν πέρασαν καν τον όμιλο – ήταν πάντως… επιτυχία η ισοπαλία με την πρωτοπόρο αυτού, Κόστα Ρίκα – ενώ στο Euro του ’16 θυμόμαστε όλοι (οι ουδέτεροι) πόσο όμορφα περάσαμε, όταν η Ισλανδία με τσακ-μπαμ ανατροπή πέτυχε την πρώτη και ίσως τελευταία -εις τους αιώνες των αιώνων- νίκη της σε νοκ-άουτ παιχνίδι.

Φέτος, η γκέλα με την Τυνησία αποφεύχθηκε στο 90φευγα. Καλό δείγμα για να προσπαθείς να μαντέψεις με ποιο τρόπο θα μας αδειάσει ξανά τη γωνιά η μοναδική φανέλα που θεωρείται βαριά, χωρίς ούτε ένα τίτλο εδώ και 52 χρόνια.

Κι όμως, πλέον πρέπει να αποδεχτούμε αγόγγυστα την αυθυποβολή. Να υποκριθούμε ότι η Αγγλιάρα είναι πράγματι φτιαγμένη για τελικό και τόσα χρόνια μόνο απο ατυχία δεν κατάφερε να φτάσει (έστω σε ένα δεύτερο ημιτελικό). Στο ένα ταμπλό που θα οδηγήσει στον τελικό του Μουντιάλ, η φανέλα της είναι όντως η πιο βαριά! Δείτε τις υπόλοιπες και κλάψ’τε διαλέξτε: Κολομβία, Κροατία, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία.

Φανταστείτε ας πούμε τελικό, Ελβετία – Βέλγιο. Μέχρι και για σινεμαδάκι θερινό πάμε, βλέποντας τον σε σχεδιαγράμματα στη bet365…

Οι Αγγλοι έχουν… παρανοήσει στα social media. Και με το δίκιο τους. Πιστεύουν πλέον ότι όλο το σύμπαν έχει συνωμοτήσει για να γυρίσει το κύπελλο στο «σπίτι».

Οποία κατάντια: Περιμένουμε από την Αγγλία να «σώσει» το Μουντιάλ!

«Θα έβαζα τα γέλια αν μου έλεγαν ότι Μέσι, Ρονάλντο, Γερμανία και Ισπανία θα έφευγαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από την Αγγλία. Επιστρέφει σπίτι…», έγραψε ένας στο Twitter.

«Είναι θαυμάσια η στιγμή που συνειδητοποιείς πώς ότι έγραφες για πλάκα επί δύο εβδομάδες, δεν είναι τελικά καθόλου αστείο. Αλήθεια, επιστρέφει σπίτι!», πανηγύρισε ένας άλλος μετά τον αποκλεισμό της Ισπανίας.

Είναι πράγματι η Αγγλία η μοναδική παγκόσμια πρωταθλήτρια που έχει απομείνει στο ταμπλό της. Οι περισσότεροι οπαδοί της βλέπουν την Κολομβία ως το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο πριν από τη συμμετοχή στον τελικό.

Ναι, αλλά η πρόκριση στον τελικό δεν συνεπάγεται και την κατάκτηση του τροπαίου.

Εν τέλει το πήρα απόφαση.

Αγγλιάρα φτάσε εκεί και (απέναντι σε Βραζιλιάνους, Γάλλους ή Βέλγους) απόδειξε μας ότι το σύμπαν έχει συνωμοτήσει για να μας διασκεδάσεις άλλη μία φορά, όπως μόνο εσύ ξέρεις. Είσαι ανήσυχο, ανεξάντλητο πνεύμα. Σίγουρα μπορείς να σκαρφιστείς κάτι νέο.

Κάτι πιο δύσκολο κι ωραίο, που λέει και ο Νίκος Πορτοκάλογλου…