Με την αποχώρηση του Πι Τζέι Μπράουν και –πολύ περισσότερο- τον σοκαριστικό τραυματισμό του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, οι φίλοι του Πανιωνίου ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί το καλοκαίρι του 1993 για την πορεία της ομάδας που τους είχε καλομάθει σε επιτυχίες, αλλά και σε όμορφο, χορταστικό μπάσκετ.
Ωστόσο οι προσδοκίες τους άρχισαν να μεταβάλλονται όταν έγινε γνωστό πως ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα ντυνόταν στα κυνέρυθρα και θα έσμιγε με το άλλο σπάνιο και ατόφιο ταλέντο του ελληνικού αθλητισμού, τον Φάνη Χριστοδούλου.
Στη σκιά αυτής της κοσμογονικής συμφωνίας πέρασε και το ντιλ των Νεοσμυρνιωτών με έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό Αμερικανό. Λεγόταν Χένρι Τέρνερ και προσγειώθηκε από την Α2 της Ιταλίας στο κλειστό της οδού Αρτάκης αλλάζοντας τον τρόπο που παρακολουθούσαμε μπάσκετ. Έφερε το σόου τάιμ στην Ελλάδα και θα μνημονεύεται για χρόνια ως ο πιο θεαματικός παίκτης που πέρασε ποτέ από τη χώρα χωρίς πάντως να καταφέρει ποτέ να παίξει σε «μεγάλη» ομάδα.
Σκληρός διαπραγματευτής
Περίπου 200.000 δολάρια για ένα χρόνο ζήτησε στο πρώτο ραντεβού με τους ανθρώπους του Πανιωνίου ο 27χρονος –τότε- Αμερικανός. Όχι και λίγα λεφτά, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα. Και μπορεί οι μέσοι όροι του να ήταν εντυπωσιακοί (28.5 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ), αλλά το γεγονός ότι ο πρώην παίκτης των Σακραμέντο Κινγκς τα έκανε όλα αυτά αγωνιζόμενος στη Φιρέντσε τους έκανε κάπως διστακτικούς.
Στα πρώτα δύο φιλικά της ομάδας στην προετοιμασία οι όποιες ενστάσεις πήγαν… περίπατο και ο Κώστας Μίσσας αντιλήφθηκε το επιθετικό υπερόπλο που θα είχε στη διάθεσή του. Οι 22 και 20 πόντοι, αλλά και οι τρόποι που αυτοί επιτυγχάνονταν (κατά βάση με εντυπωσιακά καρφώματα) αποτέλεσαν το πρώτο ανεπίσημο δείγμα γραφής, ενώ όταν ξεκίνησαν οι επίσημες υποχρεώσεις του Πανιωνίου και ο υπόλοιπος μπασκετικός κόσμος κατάλαβε αυτό που ήδη γνώριζαν οι άνθρωποι της ομάδας.
Στο ντεμπούτο του ο αέρινος ύψους 2.01 γκαρντ-φόργουορντ σημειώνει 27 πόντους κόντρα στη Λάρισα κι αρχίζει να ξεδιπλώνει τα προσόντα του. Στους πολλούς και καλούς λόγους που είχε κανείς για να παρακολουθεί τα ματς του «Ιστορικού» (Γιαννάκης, Χριστοδούλου, Στόουκς) προστέθηκε ακόμη ένα. Το παιδί με τα… ελατήρια στα πόδια, ο Χένρι Τέρνερ που σηκωνόταν να καρφώσει χωρίς να υπολογίζει ποιον είχε μπροστά του.
Και -ναι- τα είχε καταφέρει ακόμη και απέναντι στον Στόγιαν Βράνκοβιτς, τον Κροάτη σέντερ του Παναθηναϊκού, που στεκόταν σαν σκιάχτρο μπροστά από το στεφάνι, σπέρνοντας τον πανικό στους αντιπάλους του.
Δυο τάπες στον Γκάλη!
Κι ενώ το να νικήσεις τον Στόικο στον αέρα είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα που μπορεί να σου χαρίσει μια θέση στις μνήμες των οπαδών, ήταν το κάζο απέναντι σε έναν άλλον πράσινο που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του μύθου του Τέρνερ. Σε αγώνα πρωταθλήματος ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και πέντε λεπτά πριν το τέλος προηγείται με 63-55. Όλα δείχνουν πως οδεύει προς μια μεγάλη νίκη, αλλά το τριφύλλι έχει άλλη άποψη. Φτάνει στο 65-65 και πιστεύει στην ανατροπή, μέχρι που μιλά ο Τέρνερ. Με δική του βολή δίνει προβάδισμα ενός πόντου και φτάνει ο ίδιος στους 22 στο ματς.
Ακόμη κι έτσι, ο ιδρώτας ο δικός του και των συμπαικτών μοιάζει να πηγαίνει στράφι αφού στην τελευταία φάση ο Γκάλης φεύγει στον αιφνιδιασμό κι ετοιμάζεται για ένα από τα πιο εύκολα νικητήρια καλάθια της ζωής του. Με λέι απ φυσικά, αφού ο «γκανγκστερ» δεν κάρφωνε ποτέ. Και τότε συνέβη αυτό…
https://www.youtube.com/watch?v=7YwhFKfm1mo
Νωρίτερα είχε κάνει το ίδιο, ξανά με θύμα το «τοτέμ» του ελληνικού μπάσκετ, που είναι μάλλον απίθανο να έχει δεχτεί δύο κοψίματα και μάλιστα από τον ίδιο παίκτη σε ένα ματς. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο Νικ έφυγε από το γήπεδο πιο «σκασμένος» και από ήττα σε Final-4.
Διάολε, έκανε κάρφωμα 360 μοιρών!
Κόντρα σε έναν άλλο μεγάλο, τον φανταστικό ΠΑΟΚ, ήταν που ο Χένρι Τέρνερ άφησε ως παρακαταθήκη άλλη μία φάση βγαλμένη από NBA. Για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς (που τότε δεν ήταν μια αμελητέα διοργάνωση, αλλά ζόρικο πράμα) οι Νεοσμυρνιώτες παίζουν με τον δικέφαλο του Βορρά κι ενώ στον προηγούμενο γύρο έχουν αποκλείσει την Μακάμπι Τελ Αβίβ, επικρατώντας μάλιστα μέσα στο «Γιαντ Ελιάου» το οποίο τότε έμοιαζε περισσότερο με κόλαση επί της γης, παρά με απλή έδρα! Ο Τέρνερ είχε βάλει 25 πόντους, ενώ στο ματς της Νέας Σμύρνης είχε σημειώσει 30!
Μπορεί ο Πανιώνιος να αποκλείστηκε και να μην έφτασε μέχρι τον τελικό (αν και είχε προηγηθεί στο ημίχρονο του πρώτου αγώνα με +19, αλλά στη μνήμη όλων δεν θα μείνει ο τρόπος με τον οποίο οι Θεσσαλονικείς κάλυψαν τη διαφορά. Ακόμη κι αυτό επισκιάστηκε από το παρθενικό κάρφωμα 360 μοιρών που είδαμε ποτέ σε ελληνικό γήπεδο. Και δράστης αυτής της πέρα από συλλογικές προτιμήσεις «αλητείας» ήταν –ποιος άλλος;- ο Τέρνερ!
Γυρολόγος
Τέτοια κληρονομιά μας άφησε ο Αμερικανός όταν αποχώρησε από την Ελλάδα. Ο απόφοιτος του κολλεγίου Φούλερτον της Καλιφόρνια δοκίμασε για μία σεζόν ξανά στο Σακραμέντο, αλλά το NBA δεν ήταν για τα… δόντια του. Επέστρεψε ξανά στην πολύ πιο βολική και άνετη για αυτόν Ευρώπη παίζοντας για ομάδες όπως η (όχι δυνατή όπως σήμερα) Φενέρμπαχτσε (για χάρη της οποίας πολιτογραφήθηκε Τούρκος με το όνομα Χακί Οζούν!), Σιένα, Μοντεκατίνι, αλλά και το Μαρούσι στο οποίο αγωνίστηκε την περίοδο 1999-2000, όταν πλέον βάδιζε στα 34 και ο χρόνος είχε αρχίσει να γίνεται βαρίδι στα κάποτε σαν εφοδιασμένα με ελατήρια πόδια του.
Και πριν το κλείσιμο, μια σημείωση. Το ότι τον Χένρι Τέρνερ δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ μεγάλη ομάδα δεν είναι απολύτως ακριβές. Γιατί ο Πανιώνιος εκείνης της εποχής ήταν ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ, που απλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν κατάφερε να το πιστοποιήσει με έναν (τουλάχιστον) τίτλο.