Μαγκντί Τολμπά: Ο «Φαραώ» που τρέλανε την Τούμπα
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Μαγκντί Τολμπά: Ο «Φαραώ» που τρέλανε την Τούμπα

Όσο κι αν επέμεναν οι άνθρωποι της διοίκησης ότι ο Τολμπά «μιλούσε» στην μπάλα, οι αμφιβολίες βασίλευαν στο μυαλό των οπαδών. Όλα αυτά μέχρι να δουν κι εκείνοι τον νέο «Βασιλιά» ή μάλλον «Φαραώ», λόγω καταγωγής, της Τούμπας.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία ο καθένας υποστήριζε την εθνική ομάδα που πιθανότατα συμπαθούσε από μικρός ή έψαχνε να βρει κάτι που να τον συνδέει με κάποιο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αφού η Ελλάδα τότε ήταν μονίμως απούσα από τις μεγάλες διοργανώσεις. Για τους φίλους του ΠΑΟΚ, όμως, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα και διλήμματα δεν υπήρχαν. Η πλειοψηφία τους εκείνο το καλοκαίρι τάχθηκε υπέρ της Αιγύπτου για ένα και μόνο λόγο. Για τον Μαγκντί Τολμπά που αγωνιζόταν ήδη ένα χρόνο με τη φανέλα του δικεφάλου του βορρά, μετατρέποντας πολύ σύντομα την αρχική αμφισβήτηση λόγω της καταγωγής του, σε λατρεία για τις ικανότητές του.

Μα Αφρικανός;

Πριν από 30 χρόνια η αγορά της Αφρικής στο ποδόσφαιρο ήταν πολύ κλειστή και αντιμετωπιζόταν με μεγάλη επιφύλαξη. Οπότε κάπου ήταν λογικό ο κόσμος του ΠΑΟΚ να έχει δεύτερες σκέψεις για τον παίκτη που κουβάλησε ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Θωμάς Βουλινός, λίγο μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου προετοιμασίας της ομάδας. Όσο κι αν επέμεναν οι άνθρωποι της διοίκησης ότι ο Τολμπά «μιλούσε» στην μπάλα, οι αμφιβολίες βασίλευαν στο μυαλό των οπαδών. Όλα αυτά μέχρι να δουν κι εκείνοι τον νέο «Βασιλιά» ή μάλλον «Φαραώ», λόγω καταγωγής, της Τούμπας.

Το πεπρωμένο του Αιγύπτιου μεσοεπιθετικού συναντήθηκε με εκείνο του δικεφάλου του βορρά στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα στο Λεμπένσκι Βιρ, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ έκανε την προετοιμασία του για τη σεζόν 1989-1990. Λίγο πιο δίπλα το ίδιο συνέβαινε και με την παραδοσιακή δύναμη του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, Ζάμαλεκ. Τα νέα για την παρουσία ενός χαφ που έκανε… παππάδες με το τόπι δεν άργησαν να φτάσουν στα αυτιά του προπονητή της ομάδας, Τάις Λίμπρεχτς και του βοηθού του, Μπάμπη Μιχαηλίδη που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τον παίκτη και διαπίστωσαν πως οι φήμες για αυτόν ήταν πέρα για πέρα αληθινές.

Ο Θωμάς Βουλινός είπε το «ναι» για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο Μαγκντί Τολμπά απάντησε με τον ίδιο τρόπο στην πρόταση που του έγινε και η σχέση της Θεσσαλονίκης με τη χώρα των «Φαραώ» μόλις άρχιζε. Τα επόμενα χρόνια παίκτες όπως οι αδελφοί Χασάν, ο Σικαμπάλα, ο Σάμπρι και ο Μέγκαχεντ θα έρχονταν κι εκείνοι στην Ελλάδα, πατώντας στο δρόμο που άνοιξε με τις θεαματικές ντρίπλες του ο συμπατριώτης τους!

Ατόφιο ταλέντο

Ο Τολμπά ήταν τότε 25 ετών, στην καλύτερη -ποδοσφαιρικά- ηλικία του, έχοντας περάσει τα προηγούμενα χρόνια για λογαριασμό της Ζάμαλεκ, μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά και της Αφρικής. Στην Τούμπα «έδεσε» αμέσως και σύντομα μετέτρεψε την αρχική καχυποψία σε ενθουσιασμό. Πολλοί έφτασαν στο σημείο να μιλούν για τον διάδοχο του μυθικού Γιώργου Κούδα, καθώς το στυλ των δύο και το αγωνιστικό ρεπερτόριό τους που περιελάμβανε αέρινες, κοφτές ντρίπλες και κάθετες μπαλιές-μαχαιριές στην πλάτη της άμυνας, έμοιαζαν αρκετά. Στα περίπου 4 χρόνια που έμεινε στην ομάδα έγινε από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας, όχι μόνο για τις αρετές του, αλλά και για την αυταπάρνηση που έδειξε.

Αποκορύφωμα αυτής της στάσης του ήταν ο επαναληπτικός του ΠΑΟΚ με τη Μαλίν, όταν ο Αιγύπτιος αν και τραυματίας, παρακάλεσε να συμπεριληφθεί στην αποστολή για το Βέλγιο. Και έπεισε τον προπονητή του όχι μόνο να τον βάλει στο αεροπλάνο, αλλά και να τον χρησιμοποιήσει στα τελευταία λεπτά του αγώνα στον οποίο ο δικέφαλος του βορρά κατάφερε να πάρει την πρόκριση, χάρις στο γκολ του Μπορμπόκη!

Δεν πήρε τίτλο

Η… αμαρτία για αυτόν τον παικταρά ήταν πως όπως και ο υπόλοιπος ΠΑΟΚ εκείνων των χρόνων δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει έναν τίτλο. Στην τετραετία που ζάλιζε αντιπάλους στην Τούμπα και στα υπόλοιπα ελληνικά γήπεδα έπαιξε σε 112 ματς, πετυχαίνοντας και 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Πάντως, πέρα από αυτά, πολλοί τον θυμούνται και για ακόμα ένα παιχνίδι στο οποίο… αποβλήθηκε. Ήταν ο ιστορικός αγώνας του δικεφάλου του βορρά στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό τον Σεπτέμβρη του 1990. Με τους πράσινους να προηγούνται 3-0 και τον διαιτητή να αποβάλει τόσο τον Αιγύπτιο όσο και τον Σκαρτάδο, ο Θωμάς Βουλινός πήρε την απόφαση να αποχωρήσει η ομάδα από το γήπεδο, διαμαρτυρόμενος για την διαιτησία!

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Μετά τον ΠΑΟΚ

Όταν αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ έγινε ο πρώτος Αφρικανός που αγωνιζόταν ποτέ σε βουλγαρικό σύλλογο (στη Λέφσκι Σόφιας), πέρασε από την Ανόρθωση και τελικά επέστρεψε στην πατρίδα του. Η απόφασή του να παίξει για λογαριασμό της Αλ Αχλί προκάλεσε πανικό στην Αίγυπτο, αφού η κόντρα της με την Ζάμαλεκ συναγωνίζεται εκείνης της Μπόκα με τη Ρίβερ ή της Σέλτικ με τη Ρέιντζερς!

Για τον Τολμπά, όμως, ήταν απλά ακόμη μία ομάδα που θα του επέτρεπε να κάνει αυτό που γούσταρε πραγματικά. Να μιλάει στην μπάλα και μέσω αυτής στις καρδιές των οπαδών που πάντα ξεχωρίζουν τέτοιους βιρτουόζους.