Μια από τις πιο ισχυρές ενδείξεις πως το ποδόσφαιρο μιας χώρας αρχίζει και παίρνει τα πάνω του είναι τα διλήμματα που ξεκινάνε, δειλά- δειλά, να συγκροτούνται στο εσωτερικό του. Όσο πιο πολλά τα διλήμματα τόσο πιο έντονη η «ζωή» του συγκεκριμένου σπορ και, αντίστοιχα, τόσο μεγαλύτερη και η άνοδός του.
Τα τελευταία χρόνια οι παρατηρητές του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαν ξεμείνει με ένα μόλις δίλημμα: Μανωλάς ή Παπασταθόπουλος; Όμως όσο περνάει ο καιρός νέα διλήμματα αρχίζουν να δημιουργούνται- δείγμα πως, μετά από δυο συνεχόμενες αποτυχίες της Εθνικής Ελλάδας να προκριθεί σε μεγάλες διοργανώσεις, υπάρχει εκ νέου ζωή.
Το «Μάνταλος ή Φορτούνης» σιγά- σιγά βρίσκει ένα ταίρι που λέγεται «Πέλκας ή Λημνιός» ενώ με τις ευρωπαϊκές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, το δίλημμα ανάμεσα στον Δικέφαλο του Νότου με εκείνο του Βορρά εγκαθιδρύεται ως κεντρικό στην ελληνική πραγματικότητα. Και μαζί του και άλλο ένα δίλημμα: Πασχαλάκης ή Μπάρκας;
Δεν έχει και πάρα πολύ νόημα να μπούμε στη διαδικασία να απαντήσουμε ποιος από τους δυο είναι καλύτερος. Αν δει κανείς άλλωστε τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με την Σπαρτάκ Μόσχας και της ΑΕΚ με την Σέλτικ είναι δεδομένο πως θα παρατήσει άμεσα αυτή τη σύγκριση, διότι και οι δυο αποτελούν πορτιέρο πολύ υψηλής ποιότητας. Αυτό το κείμενο όμως θα ασχοληθεί κατά βάση με τον Μπάρκα. Όχι επειδή παίρνει θέση στο προαναφερθέν δίλημμα, αλλά διότι το «μπαμ» που έχει κάνει ο κίπερ της Ένωσης έιναι –αντικειμενικά- πολύ εντυπωσιακό για να μην γίνει ειδική αναφορά σε αυτό.
Μπορεί αυτή τη στιγμή να ξεκινάει η τρίτη σεζόν του στην Ένωση, γεγονός που μας κάνει οικεία τη φιγούρα του κάτω από τα κιτρινόμαυρα γκολπόστ, αλλά ο Μπάρκας είναι μόλις 24 χρονών. Σε ηλικίες τερματοφυλάκων τα 24 χρόνια είναι, ουσιαστικά, η αρχή μιας καριέρας. Τα 21, οπότε και ο Μπάρκας πήγε στην ΑΕΚ, είναι για έναν τερματοφύλακα τα… βρεφικά του χρόνια. Το ταλέντο κάποιου που παίζει τερματοφύλακας σε τόσο υψηλό επίπεδο και από τόσο μικρή ηλικία, είναι ένα ταλέντο που ξεχειλίζει.
Φυσικά, ο Μπάρκας δεν ήταν πάντα βασικός και αναντικατάστατος στην ΑΕΚ. Ποτέ όμως δεν «σκούπιζε» τον πάγκο για μήνες. Όταν ο Μανόλο Χιμένεθ ήρθε στην ΑΕΚ στα μέσα της σεζόν 2016-2017, είδε στον αναπληρωματικό της γκολκίπερ στοιχεία μεγάλου τερματοφύλακα και αποφάσισε να του δώσει θέση κάτω από τα δοκάρια, ο Μπάρκας δεν άρπαξε την ευκαιρία άμεσα.
Έκανε μερικές καλές εμφανίσεις σε παιχνίδια χαμηλής επικινδυνότητας, που η ΑΕΚ «καθάρισε» εύκολα αλλά στο πρώτο δύσκολο ματς που βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια της Ένωσης τα έκανε… μαντάρα: ήταν εκείνο το 2-2 με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο όπου ο Μπάρκας είχε ευθύνη και για τα δυο γκολ που δέχθηκε – και ειδικά το δεύτερο ήταν για… bloopers.
Το συγκεκριμένο βράδυ πολλοί οπαδοί της ΑΕΚ θεώρησαν πως μάλλον είχαν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του. Όμως αυτή είναι η αξία του να έχεις έναν προπονητή που κλείνει τα αυτιά στο εξωαγωνιστικό περιβάλλον και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως δάσκαλο και όχι ως απλό διαχειριστή ενός υλικού.
Ήταν χάρη στην επιμονή και τη στήριξη του Χιμένεθ που ενάμιση χρόνο μετά ο Μπάρκας όχι μόνο δεν ακούει ίχνος γκρίνιας για την παρουσία του στη βασική 11άδα, αλλά, αντίθετα, δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την αναγκαιότητα αυτής της παρουσίας.
Η περσινή χρονιά υπήρξε στην ΑΕΚ μια κούρσα τριών καλών τερματοφυλάκων για το ποιος από αυτούς θα εδραιωθεί στην βασική 11άδα: ο Μπάρκας ήταν εκείνος με τις λιγότερες παραστάσεις και με τη χαμηλότερη εμπειρία –στοιχεία που είναι απίστευτα σημαντικά για έναν τερματοφύλακα- αλλά τελικά κατάφερε να ξεπεράσει τόσο τον Ανέστη όσο και τον Τσιντώντα.
Σήμερα, η ΑΕΚ έχει την άνεση αισθάνεται σίγουρη: στα 24 του χρόνια, ο Μπάρκας μπορεί να είναι ο φρουρός της εστίας της για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον. Η αρχοντική εμφάνισή του στο γήπεδο της Σέλτικ, η αίσθηση ότι κάθε φορά που η μπάλα πλησιάζει προς την εστία απειλητικά είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση, η σιγουριά πως στις ψηλές μπαλιές η πιθανότερη κατάληξη της σέντρας είναι η ασφαλής αγκαλιά του, απλά αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Ναι, ο Μπάρκας μπορεί να είναι εύκολα ο βασικός τερματοφύλακας της ΑΕΚ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Εκτός και αν αυτές οι ευρωπαϊκές εμφανίσεις «θαμπώσουν» κάποιον μεγάλο σύλλογο της Ευρώπης. Οι φήμες πως η Ρόμα τον καλοβλέπει μεγαλώνουν όσο περνάει ο καιρός. Και μαζί με τις φήμες μεγαλώνει και το οκταψήφιο ποσό που λέγεται πως είναι διατεθειμένη να δώσει για αυτόν…