Το ψέμα που τελείωσε έναν παικταρά: Η τελευταία μεγάλη μεταγραφή του Βαρδινογιάννη

Θα μπορούσε να είχε αφήσει εποχή στον Παναθηναϊκό. Τελικά απλά έμεινε στην ιστορία ως ο Γερμανός που τους μάγεψε για λίγους μήνες...

Στις νέες γενιές των φίλων του Παναθηναϊκού, η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι συνδεδεμένη με την επικράτηση του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση με την αρχή της κακής περιόδου των «πράσινων». Οι πιο παλιοί όμως γνωρίζουν για τις εποχές της μεγάλης ηγεμονίας του Γιώργου Βαρδινογιάννη, του λεγόμενου «Καπετάνιου», στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις εποχές που ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτος παντοκράτοράς του.

Σε μεταγραφικό επίπεδο, αν μπορεί να προσδιοριστεί κάπως το κύκνειο άσμα του «Καπετάνιου» στον Παναθηναϊκό, τότε οι αναμνήσεις θα μας οδηγούσαν αυτόματα σε ένα όνομα: Καρλ Χάιντς Φλίπσεν.

Ο Γερμανός έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1999 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, στην έναρξη δηλαδή της πρώτης σεζόν που καθόταν στον πάγκο της ομάδας ο Γιάννης Κυράστας, μιας ομάδας που είναι από τις πιο αγαπημένες στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού για τη μπάλα που έπαιξε αν και δεν πήρε κανένα τίτλο.

Ο Φλίπσεν παρουσιάστηκε ως η απάντηση του Παναθηναϊκού στην έλευση των Τζιοβάνι, Ζάχοβιτς για τον Ολυμπιακό αλλά και εκείνης του Ντράγκαν Τσίριτς για την ΑΕΚ από την Μπαρτσελόνα. Αρχικά, ελάχιστοι πίστεψαν πως αυτή η απάντηση θα ήταν πειστική. Το βιογραφικό του Γερμανού, ο οποίος έπαιζε ήδη μια γεμάτη δεκαετία ως βασικός και αναντικατάστατος στην Γκλάντμπαχ, μπορεί να ήταν η απόλυτη εγγύηση πως ο παίκτης ξέρει μπάλα αλλά όταν οι αντίπαλοί σου ενδυναμώνονται με παίκτες της Μπαρτσελόνα, επικοινωνιακά η μεταγραφή αναγκαστικά πάσχε.

Στο γήπεδο ωστόσο τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά από το επικοινωνιακό κομμάτι. Ο Φλίπσεν, μόλις στα πρώτα του ματς με την πράσινη φανέλα, έδειξε πως όχι απλά ήταν παικταράς αλλά δεκάρι σαν αυτόν δεν πατούσε άλλο στο ελληνικό πρωτάθλημα εκείνη τη στιγμή. Ντελικάτος, τεχνίτης, ακούραστος, κάθε κίνηση του Φλίπσεν ήταν ένας συνδυασμός απόλυτης ουσίας, απόλυτης αποτελεσματικότητας και απόλαυσης στο μάτι. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν δυσκολεύτηκαν να βρουν το νέο τους ίνδαλμα για εκείνη τη χρονιά.

Ειδικά το ντέρμπι της δεύτερης αγωνιστικής κόντρα στην ΑΕΚ, όπου είχε βάλει μια γκολάρα να την πιεις στο ποτήρι, ο 29χρονος τότε Φλίπσεν είχε δώσει μια ποδοσφαιρική παράσταση που προϊδέαζε πως θα άφηνε εποχή στην Ελλάδα.

Ήταν ωστόσο 9 Δεκεμβρίου του 1999 όταν τα όνειρα πως ο Παναθηναϊκός είχε βρει τον μεγάλο του ηγέτη για τα επόμενα χρόνια διαψεύστηκαν απότομα. Οι «πράσινοι» φιλοξενούσαν την αχτύπητη εκείνη την περίοδο Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, που λίγους μήνες μετά θα στεφόταν πρωταθλήτρια Ισπανίας, για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Στο πρώτο ματς, η Λα Κορούνια είχε νικήσει με 4-2 και ο Παναθηναϊκός έψαχνε ένα θαύμα: να την νικήσει με 2-0 για να περάσει εκείνος.

Παρά τη μεγάλη μπάλα που έπαιξε εκείνο το βράδυ η ομάδα του Κυράστα, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να προηγείται με 1-0 και να έχει κονιορτοποιήσει κυριολεκτικά τους Ισπανούς, το τελικό 1-1 έδινε στην Λα Κορούνια την πρόκριση. Αλλά η μεγάλη πίκρα εκείνης της βραδιάς ήταν άλλη: ο Φλίπσεν αποχωρούσε από το γήπεδο έχοντας υποστεί ρήξη χιαστών, ήταν δεδομένο πως χρειάζεται εγχείρηση και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις έλεγαν πως ίσως προλάβει να γυρίσει στην ενεργό δράση λίγο πριν τη λήξη της σεζόν.

Η συνέχεια δεν ήταν ποτέ η ίδια και ένα ποδοσφαιρικό παραμύθι που είχε ξεκινήσει ιδανικά θα εξελισσόταν σε έναν μεγάλο πονοκέφαλο τόσο για την ομάδα του Παναθηναϊκού όσο και για τους οπαδούς του. Και στο επίκεντρο αυτού του πονοκεφάλου βρισκόταν ένα ψέμα…

Ο Φλίπσεν είπε στους υπεύθυνους του Παναθηναϊκού πως δεν θέλει να χειρουργηθεί στην Ελλάδα αλλά στην Γερμανία και από γιατρό της εμπιστοσύνης του. Ο Γερμανός έφυγε από την Ελλάδα, γύρισε τρεις μήνες μετά λέγοντας στους «πράσινους» ότι έχει χειρουργηθεί αλλά κάτι τέτοιο τελικά δεν ίσχυε: ο Φλίπσεν είπε ψέματα στον Παναθηναϊκό!

Ο τότε γιατρός της ομάδας Αργύρης Μήτσου τον εξέτασε προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την επιστροφή του στις προπονήσεις αλλά του διεμήνυσε πως ταυτόχρονα πρέπει να εξετάσει τον ιατρικό του φάκελο, να δει τις αναφορές του προσωπικού του γιατρού, να καταλάβει τι ακριβώς οδηγίες του έχει δώσει προτού βγάλει το τελικό πόρισμα για την επιστροφή του στις προπονήσεις. Και κάπου εκεί ξεκίνησε ένα τεράστιο σίριαλ που γιγάντωσε το μυστήριο αναφορικά με το τι είχε γίνει όσο ο Φλίπσεν βρισκόταν στη Γερμανία.

Ο Γερμανός απάντησε στον Μήτσου πως θα πει στον γιατρό του να στείλει τον ιατρικό του φάκελο από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Και ενώ αυτό έμοιαζε να είναι μια τυπική υπόθεση, οι μέρες περνούσαν και ο φάκελος δεν ερχόταν. Τα ρεπορτάζ για το μεγάλο μυστήριο με τον φάκελο του Φλίπσεν έδιναν και έπαιρναν και πράγματα έμοιαζαν πολύ περίπλοκα αλλά φυσικά ήταν απλά: ο Φλίπσεν δεν ήθελε να χειρουργηθεί, δεν το έκανε ποτέ και πρόθεσή του ήταν απλά να γυρίσει στα γήπεδα. Η επιμονή του Μήτσου να δει τον φάκελό του χαλούσε τα σχέδια του Φλίπσεν, ο οποίος προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο με τεχνητές καθυστερήσεις.

Όταν πια αυτός ο πολυσυζητημένος φάκελος έφτασε στην Ελλάδα, ο Μήτσου αντιλήφθηκε πως ο Φλίπσεν είχε υποβληθεί σε αρθοσκόπηση και όχι κανονική χειρουργική επέμβαση και έτσι αναγκάστηκε να τον χειρουργήσει «ξανά» παρά την αντίθετη «οπτική» του παίκτη. Ο Φλίπσεν έχασε έτσι ολόκληρη τη χρονιά, δεν γύρισε καν στο τέλος της.

Ο Γερμανός πήρε μέρος στην προετοιμασία για την επόμενη χρονιά αλλά οι σχέσεις του με τον Παναθηναϊκό είχαν διαρραγεί. Ταυτόχρονα, ο Παναθηναϊκός είχε αλλάξει προπονητή και στη θέση του Κυράστα είχε έρθει ο Αναστασιάδης, ο οποίος είχε πολλά θέματα εν γένει με τους ξένους παίκτες του Παναθηναϊκού και ειδικά με τον Φλίπσεν, με τον οποίο τα ρεπορτάζ τους ήθελαν να είναι στα μαχαίρια από τις πρώτες προπονήσεις.

Ο Γερμανός έπαιξε σε κάποια ματς αλλά δεν είχε καμία σχέση με τον παίκτη που είχε βγάλει μάτια μια σεζόν πριν. Ήταν άραγε ο λόγος το ότι είχε ξενερώσει με τον Αναστασιάδη; Ή μήπως ότι μετά το ιατρικό σίριαλ με την κατάστασή του δεν ήταν πια ο ίδιος παίκτης; Πολλοί λένε πως αν είχε χειριστεί πιο επαγγελματικά τον τραυματισμό του θα είχε αφήσει εποχή με τον Παναθηναϊκό. Η εκδοχή αυτή είναι μάλλον πιο κοντά στην αλήθεια. Όπως και να έχει, η πραγματικότητα είναι πως έστω για μερικούς μήνες αυτός ο Γερμανός μάγεψε τους φίλους του Παναθηναϊκού.