Το φαινόμενο Αλμέιδα: 5 φορές που Έλληνες παίκτες χρειάστηκε να κάτσουν τέρμα!
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Το φαινόμενο Αλμέιδα: 5 φορές που Έλληνες παίκτες χρειάστηκε να κάτσουν τέρμα!

Σαν τον Ούγκο κανένας. Υπήρξαν κι άλλοι όμως κάποτε που η ανάγκη τους έσπρωξε να φορέσουν γάντια και να κάτσουν κάτω απ' τα δοκάρια...

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που έφυγε ο Ούγκο Αλμέιδα και μας λείπει.

Εντάξει, ίσως όχι τόσο όσο λείπει στον σουβλατζή της γειτονιάς του, αλλά μας λείπει.

Μπορεί να εμφανίστηκε σαν παλαίμαχος στη χώρα μας, ωστόσο ο Πορτογάλος ήταν μεγάλη φυσιογνωμία.

Από τους λίγους που λατρεύτηκαν -κι ας μην προσέφερε τα αναμενόμενα.

Πάνω λοιπόν που είχαμε καιρό ν’ ακούσουμε νέα του, σκάει η είδηση ότι έκανε ντεμπούτο με την Ακαδέμικα στη β’ κατηγορία της χώρας του.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι στο ντεμπούτο του έπαιξε (ξανά) τερματοφύλακας!

Μετά από τραυματισμό του βασικού γκολκίπερ της Ακαδέμικα, τον αντικατέστησε εκείνος στα τελευταία λεπτά. 

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Το φαινόμενο Αλμέιδα: 5 φορές που Έλληνες παίκτες χρειάστηκε να κάτσουν τέρμα!

Αναπόφευκτα λοιπόν επιστρέφουν νοσταλγικές μνήμες (και το ίδιο τρέμουλο στους ΑΕΚτσήδες) από εκείνο το βράδυ που αντικατέστησε τον Ανέστη στη δραματική ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

Παράλληλα, όμως, επιστρέφουν και αναμνήσεις από άλλες φορές που στη χώρα μας παίκτες αναγκάστηκαν να κάτσουν εξ ανάγκης κάτω απ’ τα δοκάρια.  

Όπως, για παράδειγμα, οι εξής:

Λεωνίδα Βόκολος (Ηρακλής-Πανιώνιος τη σεζόν 1995-96)

Στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ο αποδεκατισμένος (και έτοιμος για υποβιβασμό) Πανιώνιος ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με 14 παίκτες όλους κι όλους. Ανάμεσα τους δεν υπάρχει δεύτερος τερματοφύλακας. Και το κακό στο παιχνίδι με τον Ηρακλή (που καιγόταν για τη νίκη ώστε να βγει Ευρώπη) δεν αργεί να γίνει. Ο Παπατριανταφύλλου λοιπόν τραυματίζεται στο 9’ και τα γάντια του φοράει ο Λεωνίδας Βόκολος: Κάνοντας σωρεία επεμβάσεων στο παιχνίδι και βγάζοντας την ψυχή του «Γηραιού» μέχρι να νικηθεί με αυτογκόλ στο 84’ (3-2)!

Το φαινόμενο Αλμέιδα: 5 φορές που Έλληνες παίκτες χρειάστηκε να κάτσουν τέρμα!

Γιώργος Ανατολάκης (Ηρακλής-Ολυμπιακός τη σεζόν 2001-02 στο Κύπελλο)

Μπορεί στη ρεβάνς να έγινε ένα απ’ τα καλύτερα ματς όλων των εποχών (στο αξέχαστο 5-4 του ΟΑΚΑ) ωστόσο και το πρώτο παιχνίδι του ζευγαριού είχε να προσφέρει συγκινήσεις! Διότι για να προστατεύσει ο Ολυμπιακός το υπέρ του αποτέλεσμα χρειάστηκε να βάλει κάτω από τα δοκάρια τον Ανατολάκη! Στο 87’ λοιπόν ο Ελευθερόπουλος αποβλήθηκε (αποκρούοντας εκτός περιοχής σουτ του Κωνσταντίνου). Και ο Έλληνας στόπερ που φόρεσε έπειτα τη φανέλα του συνέβαλε (έστω και με δυο ατσούμπαλες αποκρούσεις στο τέλος) ώστε να μείνει το 0-1.

Αχιλλέας Ζαφειρίου (ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός τη σεζόν 1998-99)

Τι Αργυρίου, τι Ζαφειρίου! Τουλάχιστον για τα τελευταία λεπτά εκείνου του ντέρμπι στην Τούμπα δεν είχε καμία διαφορά. Έχοντας το υπέρ του μαξιλαράκι του 2-0, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να αγχωθεί όταν ο βασικός του γκολκίπερ είδε την κόκκινη κάρτα στο τέλος. Ωστόσο ο τίμιος Έλληνας αμυντικός δεν το επέτρεψε. Έκατσε κάτω από τα δοκάρια, δεν μάσησε από τα συνεχή μακρινά σουτ και επενέβη μάλιστα όποτε χρειάστηκε (με χαρακτηριστική μια απόκρουση σε βολίδα του Κόλα λίγο πριν τη λήξη).

Πάρης Ανδράλας (Ολυμπιακός-Λεβαδειακός τη σεζόν 2007-08)

Ένα από τα μεγαλύτερα «γαμώτο» των οπαδών του Ολυμπιακού! Έχοντας χορτάσει μπάλα εκείνο το βράδυ απέναντι στον Λεβαδειακό με τα τρία γκολ που είχε πετύχει η ομάδα τους, ετοιμάζονταν να γευτούν και το… κερασάκι της τούρτας: Το πρώτο γκολ του Τάσου Πάντου με τα ερυθρόλευκα! Ένας πρώην συμπαίκτης του όμως στην Προοδευτική, ο Πάρης Ανδράλας, είχε άλλη άποψη. Κι έχοντας πάρει θέση κάτω από τα δοκάρια μετά την αποβολή του Καρακώστα για το πέναλτι στον Γκαλέτι, άφησε με τη… γλύκα εκτελεστή και εξέδρα.

Γιώργος Παπανδρέου (Άρης-Πανηλειακός τη σεζόν 1998-99)

Στην προτελευταία αγωνιστική της σεζόν ο Πανηλειακός πέφτει θύμα σατανικής σύμπτωσης: Από τους τρεις τερματοφύλακές του ο ένας είναι τραυματίας κι οι άλλοι δυο τιμωρημένοι! Ψάχνοντας λοιπόν ποιον παίκτη θα κατεβάσει υπηρεσιακά ως τερματοφύλακα με τον Άρη, ο Μπάμπης Τεννές επιλέγει λόγω σωματικών προσόντων των πανύψηλο φορ, Γιώργο Παπανδρέου. Κι εκείνος αποδεικνύει (όπως θα έλεγε κι ο συνονόματός του πρώην πρωθυπουργός) ότι… «ρεφλέξ υπάρχουν»: Εκνευρίζοντας όλο το «Βικελίδης» με τις μεγάλες αποκρούσεις του, πριν φτάσει με τα χίλια ζόρια ο Άρης στο 3-1 που τον έβγαλε Ευρώπη.