Μάθημα ζωής: Το θεριό που επέστρεψε στην ποδοσφαιρική ζωή όταν η αυλαία είχε πέσει
Βρείτε μας στο

Ήταν στη μισή ποδοσφαρική καριέρα του ο «βολικός». Επαγγελματίας αναπληρωματικός. Το καλό παιδί που θα περίμενε αγόγγυστα τη σειρά του, ζεσταίνοντας τον πάγκο. Σε πείσμα των αδιαμφισβήτητων προσόντων του όμως, η σειρά αυτή δεν ερχόταν. Έτσι ώστε δίπλα στο «αναπληρωματικός» να προστεθεί και η στάμπα «γυρολόγος». Στα 24 χρόνια του, όταν άλλοι δηλαδή ταλαντούχοι του σιναφιού του έχουν «χτίσει» ήδη κασέ και φήμη, αυτός αναζητούσε την τύχη του στη Β’ Κατηγορία Κύπρου με την ομάδα της Κερύνειας!

Εκεί τον έβγαλε η τραυματική -για την αυτοπεποίθηση του- εμπειρία με τον Λεβαδειακό, με τον οποίο κατέγραψε μόλις μία συμμετοχή για μια ολόκληρη τριετία (2009-2012). Το εκπληκτικό είναι ότι ούτε στην ΠΑΕΚ (την προσφυγική Κερύνεια) στέριωσε, στο τέλος της σεζόν έμεινε ελεύθερος και για ένα εξάμηνο δεν έβρισκε ομάδα.

Στο βάθος του τούνελ δεν διαφαινόταν φως, οι σκέψεις παραίτησης θα ταλάνιζαν το μυαλό κάθε… σώφρονος ανθρώπου. Όπως έχει πει όμως και ένας μεγάλος άνδρας… «When the going gets tough, the tough get going». Και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήταν πολύ σκληρός για να λυγίσει από τις κακοτοπιές…

Μάθημα ζωής: Το θεριό που επέστρεψε στην ποδοσφαιρική ζωή όταν η αυλαία είχε πέσει

Πλέον γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ο Σερραίος τερματοφύλακας δεν συμβιβάστηκε ποτέ μέσα του με την ιδέα του κομπάρσου. Η πορεία της καριέρας του αποτελεί ένα απτό μάθημα ζωής. Καμία αναποδιά δεν επισκίασε τη θέληση του, καμία απόρριψη δεν στέρεψε το κουράγιο του.

Όταν επιτέλους έφτασε η πολυπόθητη στιγμή για το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία – σε έναν αγώνα Πανθρακικού – Βέροιας το Φλεβάρη του ’14 –αποβλήθηκε μόλις στο 5ο λεπτό, υποπίπτοντας σε πέναλτι! Φτου και από την αρχή… Αυτός που έπιασε τελικά την ευκαιρία από τα μαλλιά ήταν ο νεαρός Γιώργος Αθανασιάδης, που τον αντικατέστησε. Απέκρουσε το πέναλτι και κράτησε το μηδέν έως τέλους, στέλνοντας ξανά τον Πασχαλάκη πίσω από την αυλαία.

Η έξοδος στο σανίδι, ως πρωταγωνιστής, θα αργούσε ακόμα λίγα χρόνια. Συνηθισμένα όμως τα βουνά στα χιόνια. Η υπομονή και η επιμονή είχαν γίνει δεύτερη φύση του. Σα να είχε αναπτύξει «ανοσία» στα κακοτράχαλα μονοπάτια.

«Σε μια σεζόν είχα φτάσει να είμαι 8ος τερματοφύλακας του Λεβαδειακού! Μόνο στην Κ20 έκανα κάποια ματς. Το φοβερό είναι ότι σε ένα παιχνίδι με την Κ20 της Ξάνθης, ο προπονητής με έβαλε αλλαγή να παίξω σέντερ φορ», έχει πει σε συνέντευξη του ο ίδιος!

Μάθημα ζωής: Το θεριό που επέστρεψε στην ποδοσφαιρική ζωή όταν η αυλαία είχε πέσει

Μάθημα ζωής: Το θεριό που επέστρεψε στην ποδοσφαιρική ζωή όταν η αυλαία είχε πέσει
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Στην Κομοτηνή έκανε σε μια διετία 9 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 5 στο κύπελλο. Η απόφαση που άλλαξε τη ζωή του ήταν να μεταγραφεί στον ΠΑΣ τον Ιανουάριο του 2016. Ο Μάρκος Βελλίδης είχε μόλις αποχωρήσει για τον ΠΑΟΚ (πως τα φέρνει η ζωή…), αλλά ο Πασχαλάκης δεν είχε αποκτηθεί ούτε τότε για βασικός. Θα ήταν στους «Ζωσιμάδες» ο back up του Κώστα Περιστερίδη και πράγματι το πρώτο εξάμηνο δεν έπαιξε ούτε λεπτό.

Προετοιμαζόταν όμως σκληρά για τη μεγάλη μέρα, με τον γυμναστή τερματοφυλάκων του ΠΑΣ, Χρήστο Τσελιόπουλο. Ο άνθρωπος που ασχολήθηκε όσο κανείς άλλος στο παρελθόν μαζί του, πείθοντας τον να «ενηλικιωθεί» πνευματικά. Ήταν τότε που ο Πασχαλάκης συνειδητοποίησε ότι τα αθλητικά προσόντα δεν αρκούν – θα έπρεπε να «δαμάσει» το παιδί που θέριευε μέσα του για να βαδίσει σε επαγγελματικά πρότυπα.

Ο τραυματισμός του Περιστερίδη το καλοκαίρι του ‘16 ήταν το εφαλτήριο εκτόξευσης. Είχε φτάσει πια τα 28, δεν γινόταν να χαθεί κι άλλη ευκαιρία. Η απίθανη διπλή επέμβαση στην παράταση του εκτός έδρας ματς με την Οντ Γκρένλαντ, όταν απέτρεψε το 4-1, «ασφαλίζοντας» την πρόκριση του ΠΑΣ, του έδωσε ανεπιστρεπτί θέση βασικού.

Στο 5:00

Οι μετοχές του κατέγραψαν νέο limit up όταν τον Γενάρη του 2017 έφυγε νικητής με τα Γιάννενα από την έδρα του ΠΑΟΚ (0-1) έχοντας κατεβάσει τα ρολά. Πέντε μήνες αργότερα ο Παναγιώτης Γλύκος τραυματίστηκε σοβαρά και ο ΠΑΟΚ μπήκε στο μεταγραφικό παζάρι ψάχνοντας δύο τερματοφύλακες.

Ο Πασχαλάκης αποκτήθηκε ως αναπληρωματικός του Ροντρίγκο Ρέι, αλλά ήταν πια έτοιμος να… κινήσει βουνά. Όταν ο Αργεντινός υστέρησε στο εκτός έδρας 2-2 του Νοεμβρίου με τον Πανιώνιο, ο Λουτσέσκου του έδωσε την ευκαιρία. Έκανε ντεμπούτο στο εκτός έδρας 3-0 επί της Ξάνθης, κράτησε 7 διαδοχικά clean sheets (!) και ως γνωστόν δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα.

Σήμερα, το παιδί αυτό που άργησε να μεγαλώσει, αλλά όταν μεγάλωσε έγινε «θεριό», είναι ο ισχυρός κρίκος μιας ομάδας που φιλοδοξεί βάσιμα να «επιβιώσει» και από τρίτο προκριματικό γύρο ως αουτσάιντερ, μπαίνοντας για πρώτη φορά στην ελίτ της Ευρώπης.

«Αόρατος» έως και προ τριετίας στην ίδια τη χώρα του, ο Πασχαλάκης βγάζει μάτια πια σε διεθνές επίπεδο, ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο του παιχνιδιού του και απομένει ένα βήμα για να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στη Γη της Επαγγελίας.

Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσους παίκτες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Δικέφαλος, ένας εξ’ αυτών όμως είναι αναμφίβολα εκείνος που σε Βασιλεία, Μόσχα και Λισαβόνα δέχτηκε ένα γκολ και αυτό με πέναλτι!

Όνειρο ζει, μην τον ξυπνάτε… Ένα όνειρο που άργησε μισή «ποδοσφαιρική ζωή», αλλά ως γνήσιος ονειροπόλος, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης «ξύπνησε» για να το κάνει πραγματικότητα…