Οι 5 πιο γρήγοροι στόπερ που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα
Βρείτε μας στο

Ο καλός αμυντικός δεν γίνεται να έχει ένα μόνο δυνατό σημείο.

Δεν μπορεί να ‘ναι δυνατός, αλλά ντυμένο ξύλο.

Δεν γίνεται να ‘ναι ψηλός, αλλά να μην πηδάει εφημερίδα.

Κι επίσης δεν γίνεται να διαθέτει και τα δυο προηγούμενα προσόντα μαζί, αλλά να είναι… μαούνα.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, το καλό το σέντρε-μπακ (όπως οφείλει να προφέρεται) πρέπει να ‘ναι και γρήγορο.

Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι στα μέρη μας δεν έχουμε δει πολλούς στόπερ που να ‘χουν ως βασικό τους ατού την ταχύτητα.

Αν μη τι άλλο όμως, έχουν περάσει και απ’ τα δικά μας γήπεδα κεντρικοί αμυντικοί «σφαίρες».

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Όπως, για παράδειγμα, οι παρακάτω:

Κούλης Καραταΐδης

Εμβληματικός, παθιασμένος και αέρινος! Αν σου ζητούσαν να περιγράψεις με μια μόνο από τις τρεις λέξεις τον λατρεμένο Κούλη των οπαδών του Ολυμπιακού δεν θα ήξερες ποια να διαλέξεις. Θα ήξερες όμως ότι όποιου αντίπαλου το μαρκάρισμα κι αν του ανέθεταν, θα του έβγαζε τα συκώτια. Έχοντας ξεκινήσει από αριστερό μπακ και μεταφερόμενος στο κέντρο της άμυνας, κατέγραψε εκατοντάδες κούρσες και επεμβάσεις. Και πέρα από τις ανεπανάληπτες μονομαχίες των ντέρμπι με τον Βαζέχα, έμεινε στην ιστορία ως ο απόλυτος συνδετικός κρίκος των «πέτρινων χρόνων» και της επιστροφής των Πειραιωτών στους τίτλους.

Οι 5 πιο γρήγοροι στόπερ που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα

Νασίφ Μόρις

Σύμφωνοι, δεν είχε την εξέλιξη που όλοι περίμεναν. Δεν έγινε ποτέ ο αναντικατάστατος ηγέτης, ούτε ο σούπερ αμυντικός που έμοιαζε ότι μπορούσε να γίνει στο ξεκίνημα της καριέρας του. Όλα μπορεί να τα πει κανείς για τον Νασίφ Μόρις, εκτός από ένα: Ότι δεν ήταν «σφαίρα»! Ειδικά όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Άρη, ο Νοτιοαφρικανός έκανε μπαμ με το εξαιρετικό του πακέτο: Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό το πακέτο που του έδωσε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό, του επέτρεψε να γίνει σημαντικός για το «τριφύλλι» και να κάνει αξιοπρεπέστατη πορεία στα 4,5 χρόνια με τη φανέλα του.

Οι 5 πιο γρήγοροι στόπερ που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα

Μιχάλης Καψής

Μια σπάνια περίπτωση. Ένας ποδοσφαιρικός «θησαυρός» που (ανεξήγητο γιατί) έμεινε χρόνια θαμμένος. Όταν αποκαλύφθηκε όμως, έκανε θραύση! Έπειτα από τέσσερα χρόνια λοιπόν στην ΑΕΚ και αφότου χρειάστηκε σχεδόν εξ ανάγκης να μπει στην ενδεκάδα, ο Καψής… δεν ξαναβγήκε ποτέ! Γιατί έκανε τεράστιες εμφανίσεις στην αήττητη πορεία της ομάδας στο Champions League. Με την ταχύτητα, τη σπιρτάδα και τις καίριες επεμβάσεις του, περιόρισε αντιπάλους όπως οι Μπατιστούτα και Ραούλ. Και τα ίδια προσόντα τον μετέτρεψαν σε βασικότατο στέλεχος της γρανιτένιας άμυνας της Εθνικής που έκανε το θαύμα στο Euro 2004.

Οι 5 πιο γρήγοροι στόπερ που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα

Κώστας Μανωλάς

Από τις σπάνιες περιπτώσεις που επιβεβαιώνεται η κληρονομικότητα στην μπάλα. Αν και ήταν εμφανές ότι χρειαζόταν να ωριμάσει, τα προσόντα του ήταν ξεκάθαρα από πιτσιρικάς: Δυνατός, αλτικός, ποδοσφαιρικά θρασύς. Μα πάνω απ’ όλα ταχύς. Τόσο ταχύς, που μπόρεσε να κουβαλήσει το βαρύ επίθετό του χωρίς ποτέ να φαίνεται διαφορά στο γήπεδο. Μάλλον το αντίθετο. Αφού αναδείχθηκε λοιπόν στην ΑΕΚ, έλαμψε με τον Ολυμπιακό και έφτιαξε όνομα διεθνώς με τη Ρόμα, ο Μανωλάς δεν αποτελεί απλώς έναν από τους στυλοβάτες της άμυνας της Εθνικής. Αποτελεί δεδομένα και έναν από τους γρηγορότερους αμυντικούς στην Ευρώπη.

Οι 5 πιο γρήγοροι στόπερ που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα

 

Όγκνιεν Βράνιες

Δεν είναι το καλύτερο παιδί. Ως χαρακτήρας δεν είναι απ’ αυτούς που θα τους έδινες την αδερφή σου να την παντρευτούν. Μόνο που όλα αυτά δεν είναι απαραιτήτως… αρνητικά στοιχεία για στόπερ. Πόσω μάλλον όταν συνδυάζονται με τη μεγάλη ταχύτητα που διαθέτει ο Βόσνιος. Διότι δεν φτάνει που αν σε πιάσει θα κακοπεράσεις στα χέρια του (ή μάλλον στα πόδια του). Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, αν δεν είσαι επιθετικός-φυσέκι, θα… σε πιάσει. Μπορούν να το επιβεβαιώσουν δεκάδες προσωπικοί αντίπαλοι που «σβήστηκαν» από τον ίδιο κατά την εξαιρετική του πορεία στην ΑΕΚ, η οποία του έδωσε εντέλει και μεταγραφή στην Άντερλεχτ.

Οι 5 πιο γρήγοροι στόπερ που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα