Το «καταραμένο» ματς του Κυράστα: Το μεγαλύτερο σφυροκόπημα που έχει κάνει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Το «καταραμένο» ματς του Κυράστα: Το μεγαλύτερο σφυροκόπημα που έχει κάνει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη

Σαν σήμερα το 2004 έφυγε ο Γιάννης Κυράστας και θυμόμαστε ένα καταραμένο ματς που δεν ξέχασε ποτέ κανείς...

Ορισμένες φορές στη ζωή, ανατρέχοντας πίσω στα χρόνια, είναι κάποια γεγονότα που έχουν αποκτήσει τέτοια «δυσνόητη» υπόσταση στη μνήμη σου, που αναρωτιέσαι αν πράγματι τα έχεις ζήσει ή τα ονειρεύτηκες. Το «δυσνόητο» είθισται να προκύπτει από το μέγεθος της έκπληξης που σου προκάλεσαν. Συνέβη πράγματι κάτι τέτοιο ή το δημιούργησε το υποσυνείδητο, προσδίδοντας του μυθική διάσταση;

Σε αυτή την κατηγορία δεν θα μας προξενούσε καθόλου εντύπωση να ανήκει για κάποιους φίλους του Παναθηναϊκού το ματς με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για το Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1999-2000. Διότι εκείνο που συνέβη το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου του ’99 στο «ΟΑΚΑ», έμοιαζε ολοκληρωτικά με ψέμα…

Στην πρώτη σεζόν του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα, ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει τη σλοβένικη Γκόριτσα και την αυστριακή Γκράτσερ στους δύο πρώτους γύρους του Κυπέλλου UEFA. Στον τρίτο η κλήρωση τον έφερε αντιμέτωπο με την πρωτοπόρο του ισπανικού πρωταθλήματος, τη μεγάλη τότε Ντέπορ των Τζαλμίνια, Μακάι, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Φραν, Βίκτορ, Μάουρο Σίλβα, Ντονάτο, Παουλέτα και Βαλερόν.

Το «καταραμένο» ματς του Κυράστα: Το μεγαλύτερο σφυροκόπημα που έχει κάνει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη

Στη Γαλικία οι πράσινοι ζουν έναν «εφιάλτη» στο πρώτο τέταρτο, με το φωτεινό πίνακα να γράφει 3-0 στο 14’. Ο Βαζέχα μειώνει στο 19’, η Ντέπορ «απαντά» με τέταρτο γκολ στο 30’ και το τελικό 4-2, που διαμορφώνεται από τον Γκαλέτο στο δεύτερο ημίχρονο, φαντάζει απόλυτα κολακευτικό για την ελληνική ομάδα, που έχει νιώσει για τα καλά στο πετσί της για ποιο λόγο το «Ριαθόρ» θεωρείται ένα από τα πιο κατηφορικά γήπεδα στην Ευρώπη.

Με βάση την εικόνα του πρώτου αγώνα και την ισχύ της αντιπάλου, οι προσδοκίες για πρόκριση στον κόσμο του Παναθηναϊκού προσεγγίζουν το πάτωμα. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν συμφωνεί με κάποιο κανάλι και η ρεβάνς δεν έχει τηλεοπτική κάλυψη, ακόμα κι έτσι όμως το «Ολυμπιακό Στάδιο» είναι μισοάδειο.

Που σημαίνει ότι βαριά 40.000 κόσμος είδε την κορυφαία ίσως εμφάνιση ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. Όσοι αντίκρισαν το θέαμα, έτριβαν τα μάτια τους. Έμοιαζε με εικονική πραγματικότητα. Η ομάδα που στο τέλος της σεζόν ανήχθη σε μύθο, κατακτώντας το μοναδικό πρωτάθλημα Ισπανίας στην ιστορία της, έμοιαζε εκείνο το βράδυ με αντίπαλο κατώτερης κατηγορίας.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Το «καταραμένο» ματς του Κυράστα: Το μεγαλύτερο σφυροκόπημα που έχει κάνει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη

Δεν έτριβαν όμως απλώς τα μάτια τους οι οπαδοί του ΠΑΟ, αλλά τραβούσαν και τα μαλλιά τους από τις αναρίθμητες χαμένες ευκαιρίες. Το σφυροκόπημα της αντίπαλης εστίας ήταν ασταμάτητο και ανηλεές, το εξαντλητικό πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο «έπνιξε» από το 1’ έως το 90’ τους Γαλιθιάνους, που έπαιζαν αποκλειστικά ταμπούρι. Δεν μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα.

Η μπάλα όμως δεν «έλεγε» να πάει με τίποτα μέσα. Υπήρχε βέβαια σοβαρός λόγος για αυτό. Ο Κρίστοφ Βαζέχα ήταν τραυματίας. Στην κορυφή της επίθεσης ξεκίνησε ο Νασιόπουλος, ο οποίος στο ημίχρονο αντικαταστάθηκε από τον Σίγκουρντσον.

Ο Ισλανδός δικαίωσε όσο ποτέ εκείνο το βράδυ τη… φήμη του, χάνοντας μια σειρά από ευκαιρίες, με αποκορύφωμα ένα πλάσε πάνω απ’ το δοκάρι στο 64’, με το τέρμα στο έλεος του. Οι άλλοι 10 του ΠΑΟ ήταν οι Χαλκιάς, Ολιβάρες, Φύσσας, Γκούμας, Χένρικσεν, Μίκλαντ, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Φλίπσεν και Κόλα.

Δεν ήταν όμως άτυχος μόνο με τον Βαζέχα ο ΠΑΟ, αλλά και με τον Φλίπσεν, ο οποίος αποχώρησε μόλις στο 23’ με σοβαρή ζημιά στο γόνατο. Με τον Πολωνό και τον Γερμανό στην 11αδα, εκείνη η πρόκριση δεν θα μπορούσε να χαθεί. Σε όσο καλή βραδιά και αν ήταν ο Καμερουνέζος γκολκίπερ Ζακ Σονγκό, ο οποίος έκανε το παιχνίδι της ζωής του.

Εν τέλει ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ στο 76’, με εύστοχο πέναλτι του Ασάνοβιτς, που είχε αντικαταστήσει τον Ολιβάρες στο 56’. Έκτοτε το μονότερμα συνεχίστηκε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, το λυτρωτικό γκολ όμως δεν ήρθε.

Το «καταραμένο» ματς του Κυράστα: Το μεγαλύτερο σφυροκόπημα που έχει κάνει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη

Αντιθέτως σημειώθηκε από την άλλη πλευρά, στο 89’, όταν ένα λάθος του 22χρονου Γιώργου Καραγκούνη (είχε πάρει τη θέση του Φλίπσεν) έδωσε στον Μακάι τη μοναδική ευκαιρία της Ντέπορ στο ματς.

Ο Ολλανδός δεν λάθεψε, «κρέμασε» τον Χαλκιά και η Λα Κορούνια πήρε τελικά ισοπαλία σε ένα ματς που για 89 λεπτά δεν είχε καν πατήσει περιοχή, κρατώντας μπάλα μόνο στο δικό της μισό του γηπέδου.

«Κρίμα για τη φίλαθλη Ελλάδα που δεν είδε από την TV αυτό που είδαν 80.000 μάτια: τον γίγαντα Παναθηναϊκό να παίζει διαστημικό ποδόσφαιρο και την καλύτερη ομάδα της Ισπανίας ­ στην παρούσα φάση ­ να θυμίζει τρομαγμένη γάτα. Οι ευκαιρίες του ΠΑΟ ήταν τόσες πολλές, ώστε θα χρειαζόταν η… μισή εφημερίδα για να τις περιγράψουμε», ανέφεραν μεταξύ άλλων την επομένη τα «ΝΕΑ».

Το «καταραμένο» ματς του Κυράστα: Το μεγαλύτερο σφυροκόπημα που έχει κάνει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη

Ο Γιάννης Κυράστας, έμοιαζε ψυχολογικά ράκος στη συνέντευξη Τύπου, κάνοντας λόγο για θεϊκή παρέμβαση. «Ήταν θέλημα Θεού να αποκλειστούμε. Είμαι προπονητής χαμηλών τόνων αλλά τώρα μπορώ να πω ότι είναι αδιανόητο μια ελληνική ομάδα να κονιορτοποιεί την καλύτερη ομάδα της Ισπανίας αυτή τη στιγμή και αντί να νικά με 4-0 να αποκλείεται. Η αντίπαλός μας δεν κέρδισε ούτε ένα κόρνερ και δεν μπήκε ούτε μια φορά στην περιοχή μας, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει από ένα λάθος μας», είπε, προτού αναφερθεί στο σοβαρό τραυματισμό του Φλίπσεν.

Το «καταραμένο» ματς του Κυράστα: Το μεγαλύτερο σφυροκόπημα που έχει κάνει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη

Ο Γερμανός παικταράς υπέστη τελικά ρήξη χιαστού και το παιχνίδι θα περνούσε και «επίσημα» στις συνειδήσεις όσων το παρακολούθησαν live ως… καταραμένο.

Πιθανόν και ως κάτι τόσο δυσνόητο, που δεν το έζησαν ποτέ…